Η βρετανική τράπεζα HSBC εξηγεί ότι κίνδυνοι μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι υψηλότεροι και περιλαμβάνουν στοιχεία όπως: υψηλότερες τιμές ενέργειας, αύξηση τιμών σε τρόφιμα και άλλες σε άλλα βασικά εμπορεύματα, υψηλότερο πληθωρισμό και εμπορικές διαμάχες και διαταραχές.

«Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, μετά την επίσημη αναγνώριση των αυτονομιστικών δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία και τις εντολές του για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων εκεί, έχει ήδη οδηγήσει τους δυτικούς σε ορισμένες κυρώσεις, που μέχρι στιγμής επικεντρώνονται σε ρωσικές τράπεζες και ιδιώτες», εξηγεί η βρετανική τράπεζα.

«Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν μέτρα για την αποκοπή της ρωσικής κυβέρνησης από τη δυτική χρηματοδότηση», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν και τόνισε ότι οι «ΗΠΑ θα συνεχίσουν να κλιμακώνουν τις κυρώσεις εάν η Ρωσία κλιμακώσει» (πηγή: New York Times, 22 Φεβρουαρίου 2022).

Η HSBC θεωρεί ότι η κατάσταση θα παραμένει τεταμένη και μένει να φανεί αν θα ακολουθήσουν πιο αυστηρές ενέργειες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή ένωση, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Αναφορικά με την επίδραση της ίδιας της εισβολής από τη Ρωσία στην Ουκρανία, η HSBC επισημαίνει τα κυριότερα σημεία στα εμπορεύματα, τα οποία είναι βασική κινητήρια δύναμη μετάδοσης της κρίσης, τις μετοχές και τα ομόλογα αλλά και την ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος.

Ο αρχικός αντίκτυπος που διαβλέπει η HSBC είναι στην εμπιστοσύνη και, ανάλογα με τις κυρώσεις, στις εμπορικές ροές. Η μεγαλύτερη όμως επίδραση θα έρθει από τον πληθωρισμό της ενέργειας και των τροφίμων, ο αντίκτυπος επί των καταναλωτικών δαπανών, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Ο βασικός κίνδυνος πολιτικής είναι ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός θα οδηγήσει στην αύξηση των μισθών, πράγμα που θα σήμαινε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα έπρεπε να περιορίσουν ακόμη πιο επιθετικά τη νομισματική πολιτική τους, ακόμη και αν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

Η βρετανική τράπεζα προβλέπει πιέσεις στο ρωσικό νόμισμα ρούβλι έναντι του δολαρίου και εκτιμά ότι η ισοτιμία θα σταθεροποιηθεί γύρω στα 80-82 ρούβλια ανά δολάριο, επίπεδο που θα ήταν ανάλογο σε κάποιο βαθμό υποτίμησης με αυτόν που έλαβε χώρα το 2018, όταν ανακοινώθηκαν σημαντικές δέσμες κυρώσεων των ΗΠΑ ενάντια της Ρωσίας.

Η HSBC επισημαίνει ότι πρέπει οι επενδυτές να παρακολουθούν τους τύπους των κυρώσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν γιατί θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικές επιδράσεις στις οικονομίες και τα περιουσιακά στοιχεία.

Αναφορικά με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, τα γερμανικά, τα γαλλικά κρατικά ομόλογα και τα βρετανικά ομόλογα τα χαρακτηρίζει ως δυνητικά περιουσιακά στοιχεία ασφαλούς καταφυγίου, safe haven (σ.σ. χαρακτηριστικό που το παρουσιάζει παραδοσιακά ο χρυσός και το ιαπωνικό γιέν).

Για τις μετοχές, ο οίκος, εξακολουθεί να βλέπει σε γενικές γραμμές ελπιδοφόρο το παγκόσμιο περιβάλλον για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών και αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα παραμείνουν ευμετάβλητες και αμυντικές.

Η HSBC, για τα επιτόκια, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση που θα ήταν τόσο έντονη ώστε να εκτροχιάσει την ήπια ανοδική στάση για το τοπικό χρέος των αναδυόμενων αγορών, το οποίο είναι εκφρασμένο σε ξένο νόμισμα.

Για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και άλλα εμπορεύματα, η περαιτέρω άνοδος της τιμής του πετρελαίου σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων ανά βαρέλι φαίνεται πολύ πιθανή, δεδομένης της σημασίας της ρωσικής προσφοράς πετρελαίου. Η HSBC αναμένει βραχυπρόθεσμα ότι οι τιμές του φυσικού αερίου να αυξηθούν περαιτέρω – οι μηνιαίες τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 10-20% ακόμη μετά την κίνηση στις 22 Φεβρουαρίου.

Τέλος, στον αρνητικό τομέα των επιδράσεων, ο βρετανικός οίκος εκτιμά ότι η επίδραση στα εμπορεύματα όπως είναι τα σιτηρά (σ.σ. η Ουκρανία αποτελεί βασική παραγωγό χώρα) και τα λιπάσματα (σ.σ. η Ρωσία είναι βασικός εξαγωγέας λιπασμάτων) θα μπορούσε να είναι επίσης σημαντική, δεδομένου του ρόλου της Ρωσίας και της Ουκρανίας ως παραγωγών και εξαγωγέων.

Διαβάστε ακόμη:

Σκάνδαλο εξαπάτησης μικροεπενδυτών μέσω call centers «σκιά» πάνω από το φιάσκο της …Rocket

Εισβολή στην Ουκρανία: Επίθεση ευρείας κλίμακας από τη Ρωσία – Δεκάδες νεκροί λέει το Κιέβο

Αναλυτές: Οι επενδύσεις-καταφύγια εν μέσω ουκρανικής κρίσης – Τι λένε για τα ομόλογα