Ενέργεια

Περιστέρης – ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας καθαρής ενέργειας

  • Μαριάννα Τζάννε


«Πιστεύουμε ακράδαντα στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» - «Ως όμιλος έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο έργων και επενδύσεων 5 δισ.ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 20.000 ποιοτικές θέσεις εργασίας»

Ψήφο εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το σχεδιασμό των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης έδωσε ο επικεφαλής  του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης, από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Όπως δήλωσε, μιλώντας με τον managing director των Financial Times Peter Spiegel  «η προετοιμασία που έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση ήταν επιτυχής. Κινήθηκαν γρήγορα και αποτελεσματικά και με πολύ καλή γνώση του τι θα προτείνουν και τι θα αφήσουν έξω. Εκαναν εξαιρετική δουλειά».

Όπως είπε τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να πολλαπλασιαστούν και επισήμανε ότι αν γίνει δεκτή η πρόταση της Πορτογαλίας, για ξεχωριστή έγκριση κάθε σχεδίου Ανάκαμψης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι μηχανισμοί της ελληνικής γραφειοκρατίας με τις αντίστοιχες αγκυλώσεις των Βρυξελλών ώστε να προχωρήσουν εντός χρονοδιαγράμματος οι επενδύσεις.

Η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία σημείωσε ενίοτε επικεντρώνεται σε λεπτομέρειες που οδηγούν σε  καθυστερήσεις. «Από ελληνικής πλευράς πρέπει να υπάρξουν κάποιες νομικές και ρυθμιστικές αλλαγές ώστε κάποιες διαδικασίες που απαιτούν μεγάλο χρόνο, να συμπυκνωθούν και να μη χαθεί κρίσιμος χρόνος».

Ο κ. Περιστέρης χαρακτήρισε  θεμελιώδες το Ταμείο Ανάκαμψης για να αντιστραφεί το brain drain και να γίνει η ψηφιοποίηση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και να γίνουν επενδύσεις στον τομέα της πράσινης οικονομίας. «Η Ελλάδα έχει ικανούς νέους ανθρώπους που μπορούν να επιστρέψουν και να συμμετάσχουν όχι μόνο στις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και σε αυτό που θα υπάρξει μετά το Ταμείο».

Αναφερόμενος στα ενεργειακά πρότζεκτ είπε ότι πλέον χρειαζόμαστε λιγότερα ορυκτά καύσιμα, και περισσότερη πράσινη ενέργεια από ήλιο, άνεμο και νερό. Το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε, υποστηρίζει την ανάπτυξη των ΑΠΕ και προωθεί και μονάδες αποθήκευσης.

Ο επικεφαλής του επιχειρηματικού ομίλου τόνισε ότι η αντιλησιοταμίευση που πρωθεί με δύο έργα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει πολύ μεγαλύτερη τοπική προστιθέμενη αξία από τις μπαταρίες. «Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ακριβώς το αντίθετο από ότι είναι σήμερα. Αντί για εισαγωγέας να μετατραπεί σε καθαρό εξαγωγέα αλλά και κέντρο αποθήκευσης για την ευρύτερη περιοχή. Είναι απολύτως εφικτό» ανέφερε.

Αναφερόμενος στις άλλες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας σημείωσε ότι η ηλιακή αλλά και τα υπεράκτια αιολικά, ειδικά τώρα που οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν τα πλωτά αιολικά, μπορούν να κινητοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Μάλιστα δήλωσε την ικανοποίησή του για την νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται για την αποθήκευση αλλά και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα θαλάσσια αιολικά.

«Η Ελλάδα δεν είχει πολλές πεδιάδες όπως άλλες περιοχές. Τα φωτοβολταϊκά έχουν όρια. Τα θαλάσσια αιολικά με μηδενική παρουσία, τώρα έχουν δυνατότητα για μεγάλη ανάκαμψη».

Ο κ. Περιστέρης παρουσίασε τον τρόπο που λειτουργεί η επιχείρησή του και την σημασία του συνδυασμού δημοσίων κεφαλαίων και ιδιωτικών επενδύσεων ενώ ανακοίνωσε ότι με βάση το στρατηγικό πλάνο αναμένεται τα επόμενα χρόνια να δημιουργηθούν 20.000 νέες θέσεις εργασίας. «Πιστεύουμε ακράδαντα στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εμείς ως Όμιλος έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο έργων και επενδύσεων 5 δις ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 20.000 ποιοτικές θέσεις εργασίας», ανέφερε. Χαρακτήρισε πολύ καλή την προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης πριν την κατάθεση του φακέλου για το Ταμείο Ανάκαμψης και εξέφρασε την ελπίδα η έγκριση της πρότασης να μην κολλήσει στην γραφειοκρατία των Βρυξελλών και να προχωρήσει γρήγορα. «Μετά την έγκριση ξεκινάει για εμάς η πιο σημαντική περίοδος», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη:

Όμιλος Τιτάν: Αύξηση κερδοφορίας στο α’ τρίμηνο – Άνοδος ζήτησης και πωλήσεων στην Ελλάδα

Mytilineos: Επενδύει στα «πράσινα καύσιμα» – Συνεργασία με την εταιρεία τεχνολογίας Selcoms-i

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Όλα τα SOS για την εφαρμογή της – Πότε ξεκινά (vid)

Απόρρητο Απόρρητο