Μεγάλη έκπληξη έχει προκαλέσει στην αγορά, η υποβάθμιση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο νομοσχέδιο που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση και αφορά τη σύσταση της νέας υπεραρχής ενέργειας, υδάτων και στερεών αποβλήτων.

Η επικείμενη ρύθμιση, η οποία τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλήφθηκε στις υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι του RRF.

Για τις προτεινόμενες αλλαγές μάλιστα είχαν διατυπώσει σοβαρές αντιρρήσεις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, από το υπουργείο του οποίου μετακομίζουν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΠ Παγίων για τους ίδιους λόγους.

Η άποψη που εκφράζεται είναι ότι η νέα αρχή, πλήττει την ανεξαρτησία της ΡΑΕ και δείχνει να τιμωρεί με τον υποβιβασμό τους, τον νυν Πρόεδρο κ. Αθανάσιο Δαγούμα, για τον οποίο επιφυλάσσει ρόλο αντιπροέδρου στην μία από τις τρεις υπο-ολομέλειες, του τομέα της ενέργειας που συστήνεται υπό την ομπρέλα της ΡΑΑΕΥ (οι άλλες δύο είναι των υδάτων και των αποβλήτων) και τους δύο αντιπροέδρους κύριους Δημήτρη Ψυχογιό και Δημήτρη Φούρλαρη, τους οποίους «βαπτίζει» απλά μέλη.

Παράγοντες της ενεργειακής αγοράς δεν κρύβουν την έκπληξή τους για την επίμαχη νομοθετική ρύθμιση, επισημαίνοντας την στενή συνεργασία που είχε μέχρι πρόσφατα, η κυβέρνηση με τη ΡΑΕ.

Όπως επισημαίνουν ο κ. Δαγούμας και η Ολομέλεια είχαν κληθεί ποικιλοτρόπως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να συνδράμουν και να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική και τα μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης.

Μάλιστα στη ΡΑΕ είχε ανατεθεί, μεταξύ άλλων από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η «καυτή πατάτα» του υπολογισμού των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών αλλά και των προμηθευτών ενέργειας παρά τη γενική άποψη ότι δεν ήταν στις αρμοδιότητές της.

Επίσης στον κ. Φούρλαρη είχε ανατεθεί ο ρόλος του επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων κάτι που έδειχνε την εμπιστοσύνη και την στενή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και ρυθμιστή.

Τι άλλαξε;

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, πέρα από το γεγονός ότι η νέα αρχή αφαιρεί εξουσίες και αρμοδιότητες και φέρνει σοβαρές ακόμη και μισθολογικές αλλαγές στα στελέχη της ΡΑΕ, την στιγμή μάλιστα που η ίδια η κυβέρνηση έχει επιλέξει, υμνώντας το έργο του Ρυθμιστή και την ανεξαρτησία του που συχνά έχει επιχειρήσει να ακυρώσει.

Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν θεσμικά κενά και γκρίζες ζώνες στην ρύθμιση, λέγοντας ότι με το σχέδιο νόμου, η προτεινόμενη κατάργηση των θέσεων των δύο Αντιπροέδρων της Αρχής αντίκειται στην ενωσιακή και εθνική νομοθεσία αφού ενδέχεται να θεωρηθεί ως ποινή για τον μέχρι τώρα τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους.

Επιπλέον, η επί της ουσίας υποβάθμιση του Προέδρου και των δύο Αντιπροέδρων, καταργεί αναδρομικά την διαδικασία επιλογής που προηγήθηκε του διορισμού τους, καθώς τους τοποθετεί σε θέσεις Αντιπροέδρου και μελών, στην διαδικασία κάλυψης των οποίων ουδέποτε συμμετείχαν, κατά παράβαση της αρχής της νομιμότητας.

Αν η κυβέρνηση ήθελε όπως λένε στην αγορά να μην αδειάσει την ΡΑΕ, θα μπορούσε εύκολα να προβλέψει ότι τα μέλη της Αρχής που υπηρετούν σε θέσεις Προέδρου και Αντιπροέδρων και η θητεία τους δεν έχει λήξει, να διατηρήσουν τις θέσεις ευθύνης.

Ο μεν Πρόεδρος τον ρόλο του Προέδρου της ΡΑΑΕΥ και ο Α’ και ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, να τοποθετούνταν αντιστοίχως σε δύο εκ των τριών θέσεων Αντιπροέδρου των κλάδων της νέας αρχής. Αντίστοιχα τα λοιπά υπηρεσιακά μέλη στις θέσεις των μελών του κλάδου ενέργειας της ΡΑΑΕΥ μέχρι την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας τους.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα πάρετε τη βεβαίωση που σταματά τους πλειστηριασμούς

Το ντινεράκι του ΓΑΠ, ο Παπαλέκας και η Prodea, η δημόσια πρόταση για την Attica Group και η επιστροφή του Δημ. Καλλιτσάντση

Ηλίας Γεωργιάδης (Sterner Stenhus) στο Newmoney: Η εξαγορά του «ΙΟΛΗ» και οι επόμενες κινήσεις