Εξηγήσεις για την ξέφρενη πορεία των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας ζήτησε με επείγουσα κλήση στους τέσσερις ηλεκτροπαραγωγούς της χώρας, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Θανάσης Δαγούμας. Την ώρα που στην Ευρώπη,  οι τιμές χονδρεμπορικής υποχωρούν και δίνουν μικρές και μεγάλες ανάσες στoυς καταναλωτές, στην Ελλάδα, το συνεχές ανοδικό σερί προκαλεί έντονη ανησυχία καθώς επιβαρύνει δραματικά τα τιμολόγια ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι υψηλές τιμές που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες μέρες και προβλέπεται να συνεχιστούν και σήμερα έφεραν χθες το πρωί τους τέσσερις ηλεκτροπαραγωγούς της χώρας διαδοχικά ενώπιον της Αρχής.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Protergia κ. Ντίνος Μπενρουμπή, ο Πρόεδρος του Ήρωνα κ. Γιώργος Κούβαρης και ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison κ. Νίκος Ζαχαριάδης κλήθηκαν να εξηγήσουν στον Πρόεδρο της ΡΑΕ τους λόγους που παρατηρείται απόκλιση μεταξύ της τιμής στην αγορά της Επόμενης Μέρας στην εγχώρια αγορά σε σχέση με τις τιμές που διαμορφώνονται στις υπόλοιπες χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και την Κυριακή που συνήθως είναι χαμηλά τα φορτία η τιμή χονδρεμπορικής στην Ελλάδα χτύπησε κόκκινο αφού η τιμή του ρεύματος έφτασε τα 186,72 ευρώ/MWh. Και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από γειτονικές μας αγορές όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία όπου οι τιμές ήταν 139 και 138 ευρώ αντίστοιχα ενώ η αγορά της Γερμανίας επανήλθε σε ποσοστά προ κρίσης υποχωρώντας στα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Υψηλές τιμές και σήμερα

Στα ύψη αναμένεται να διατηρηθούν και σήμερα οι τιμές χονδρεμπορικής καθώς η πρόβλεψη είναι να φτάσουν τα 217,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα με τη χώρα μας να είναι και πάλι η ακριβότερη αγορά της ΕΕ με πολύ κοντά την Ιταλία, όπου η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά θα φτάσει στα 211, 3 ευρώ /MW, την Ρουμανία στα 204,15 ευρώ και την Βουλγαρία στα 199,83 ευρώ.

Χθες οι ηλεκτροπαραγωγοί απέδωσαν τις υψηλές τιμές στην έλλειψη spot χονδρεμπορικής αγοράς, μέσω της οποίας η τιμή του καυσίμου θα διαμορφώνεται με βάση την προσφορά και την ζήτηση, που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του Μοντέλο Στόχος για το Αέριο.

Η εν λόγω αναδιάρθρωση των συναλλαγών ανάμεσα σε προμηθευτές, εμπόρους και μεγάλους καταναλωτές που βρίσκεται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας σε φάση υλοποίησης, θα μπορούσε να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και να βελτιώσει τις συνθήκες προμήθειας, εξασφαλίζοντας έτσι μικρότερο κόστος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Σήμερα οι αγοραπωλησίες φυσικού αερίου στη χώρα μας γίνονται μέσω διμερών συμβολαίων φυσικής παράδοσης.

Όπως μάλιστα ανέφεραν οι ηλεκτροπαραγωγοί οι τιμές στην Ελλάδα διαμορφώνονται με βάση τη μέση τιμή του προηγούμενου μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι θα διατηρηθούν και εντός Νοεμβρίου σε υψηλά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο η μέση τιμή χονδρεμπορικής διαμορφώθηκε σε 198,32 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 134,73 ευρώ που ήταν η τιμή το Σεπτέμβριο καταγράφοντας αύξηση κατά 48%. Πέρσι τέτοια εποχή η τιμή του αερίου ήταν στα 47 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας άνοδο μέσα σε ένα χρόνο 320%!

Η άνοδος των τιμών χονδρεμπορικής έχει ως αποτέλεσμα και τη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών, οι οποίες κατά την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου αυξήθηκαν κατά περίπου 20%.