Διαδοχικές συναντήσεις με τους ηλεκτροπαραγωγούς για θέματα επάρκειας φυσικού αερίου και ασφαλούς τροφοδοσίας της αγοράς ενόψει του χειμώνα προγραμματίζει τις επόμενες μέρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Αύριο Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου η συνάντηση με Ήρων και Elpedison.

Tη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει το ραντεβού με την ΔΕΗ ενώ για το τέλος της επόμενης εβδομάδας έχει μετατεθεί η συνάντηση με την Protergia της εταιρείας Μυτιληναίος. Για την ετοιμότητα της αγοράς να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του ηλεκτρικού μας συστήματος είχε ζητήσει σύγκληση της Επιτροπής Κρίσεων προ ημερών και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας με αφορμή επιστολή της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ σχετικά με την διαθεσιμότητα των λιγνιτικών της μονάδων. Η σύγκληση ωστόσο της Επιτροπής δεν πραγματοποιήθηκε και προγραμματίζεται τις επόμενες μέρες.

Τις επαφές με τους ηλεκτροπαραγωγούς έχει ξεκινήσει η ΡΑΕ προκειμένου να διαπιστώσει την επάρκεια σε φυσικό αέριο καθώς για το επόμενο τρίμηνο αναμένεται κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια.

Οι εταιρείες, οι οποίες έκλεισαν slots στην Ρεβυθούσα κατά τις πρόσφατες δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τις ποσότητες που θα πάρουν καθώς μέχρι σήμερα μεταθέτουν τις διαδικασίες προμήθειας λόγω του υψηλού κόστους των τιμών του φυσικού αερίου.  

Επιπρόσθετα, η ΡΑΕ για να εντείνει τους ελέγχους στην αγορά έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από τις εταιρείες, σχετικά με τους προμηθευτές και τις ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν προμηθευτεί από αρχές τους έτους μέχρι σήμερα. Εφόσον οι εταιρείες προμηθεύονται απευθείας αέριο, η Αρχή ζητά να προσκομιστούν και στοιχεία για τις ημερήσιες ποσότητες που προμηθεύτηκαν, την πηγή προέλευσης αλλά και το σημείο εισόδου από το οποίο εισήλθε το αέριο στο ΕΣΦΑ. Η ΡΑΕ ζητά επίσης στοιχεία για τις συμβάσεις φυσικού αερίου αλλά και αντίγραφα των τιμολογίων από τους προμηθευτές τους για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιες εταιρείες προσκόμισαν αυτά τα στοιχεία στον Ρυθμιστή, αλλά μία όμως εξ αυτών, αρνήθηκε επικαλούμενη ζητήματα εμπιστευτικότητας.

Προχωρεί ο σχεδιασμός για τους λογαριασμούς ρεύματος

Παράλληλα η ΡΑΕ προχωρεί στην υλοποίηση του σχεδιασμού για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρισμού, με στόχο κανόνες διαφάνειας και προστασίας των καταναλωτών παρά τις αντιδράσεις ηλεκτροπαραγωγών- προμηθευτών. Το θέμα πρόκειται να περάσει σήμερα από την ολομέλεια της Αρχής, επιβάλλοντας νέους κανόνες στην τυποποίηση των εντύπων προσυμβατικής ενημέρωσης (αίτηση προσφοράς προμήθειας) και λογαριασμού κατανάλωσης για την διασφάλιση της πληρέστερης ενημέρωσης των καταναλωτών και τη σαφή κατηγοριοποίηση των τιμολογίων.

Όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Θανάσης Δαγούμας ο Ρυθμιστής δεν κάνει πίσω και θα υλοποιήσει τον σχεδιασμό αυτό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις στις διατυπώσεις σε σχέση με τον χαρακτηρισμό των λογαριασμών ώστε να μην προκαταβάλλουν τους καταναλωτές.

Επιπλέον, η ΡΑΕ θα στείλει γνωμοδότηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τις ρήτρες πρόωρης αποχώρησης. Για τις ρήτρες αλλά και τα τυποποιημένα τιμολόγια είχαν υπάρξει αντιδράσεις από προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας το προηγούμενο διάστημα. Η ρυθμιστική αρχή, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, θεωρούσε πως η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης έπρεπε να παραμείνει μόνο στα συμβόλαια με σταθερή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και όχι στα κυμαινόμενα.

Επίσης, η Αρχή έχει αιτηθεί την εκχώρηση της αρμοδιότητας του κώδικα προμήθειας στην ΡΑΕ που ανήκει στο ΥΠΕΝ ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στον καθορισμό των τιμολογίων. Αποτελεί όπως έχει επικαλεστεί ο επικεφαλής της Αρχής τον μόνο από τους 10 περίπου κώδικες που δεν έχει σχετική αρμοδιότητα.

Ο κ. Δαγούμας μιλώντας χθες στο συνέδριο του ΙΕΝΕ δήλωσε ότι δρομολογεί συνεργασία με το ΥΠΕΝ και διαχειριστές για πιθανές νομοθετικές ρυθμίσεις. Επίσης, επανέλαβε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του πλαισίου διαχειριστών. Όπως είπε είναι ανεπίτρεπτο κάποιος να πληρώνεται χωρίς να έχει κίνητρο να βελτιώνει τις υπηρεσίες του. «Θα δώσουμε κίνητρα. Νέες μεθοδολογίες χρεώσεων χρήσεως συστήματος και δικτύου και σύνδεση κινήτρων με επίτευξη στόχων».

Όπως μάλιστα δήλωσε, ο ΔΕΔΔΗΕ οφείλει να μειώσει τις απώλειες από 10% σε 5% με διείσδυση έξυπνων μετρητών (0,5% το χρόνο) Αν δεν πετύχει τότε θα πληρώνει ο ίδιος.