Ο Πρίνος θα αποτελέσει τον πρώτο αποθηκευτικό χώρο διοξειδίου του άνθρακα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επιδρώντας σημαντικά στην απανθρακοποίηση της βαριάς βιομηχανίας της περιοχής, επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το East Mediterranean Gas Forum στο Greek Pavilion, στο πλαίσιο του COP28 που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι.

«Χάρη στην υποστήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συνεχίσουμε βασισμένοι στις δικές μας τεχνικές και επιχειρησιακές ικανότητες και θα πραγματοποιήσουμε αυτό το project», τόνισε ο κ. Ρήγας και πρόσθεσε: «Η ιστορία του Πρίνου δείχνει ότι η ιδιωτική βιομηχανία διαδραματίζει έναν καίριο ρόλο όταν κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές δουλεύουν μαζί της – τότε μπορούμε να κάνουμε την διαφορά».

Ο κ. Ρήγας εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να συνεισφέρει καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια, μέσα από την ενίσχυση της παραγωγής φυσικού αερίου, και να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση, μέσα από νέα projects αποθήκευσης CO2.

«Πρέπει να βρούμε περισσότερο φυσικό αέριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας. «Χωρίς νέες έρευνες, δεν έχουμε αρκετό αέριο να φέρουμε από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Γι΄αυτόν τον λόγο, για παράδειγμα, η Energean προχωρεί με τους εταίρους της σε μια νέα γεώτρηση στην Αίγυπτο, η οποία μπορεί να έχει πολύ σημαντική επίδραση – αλλά πρέπει όλοι να κάνουμε περισσότερα». Στο σημείο αυτό ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της εταιρείας για την Κύπρο: «Πάρτε για παράδειγμα την Κύπρο. Θα θέλαμε πολύ να δραστηριοποιηθούμε εκεί, υποστηρίζοντας την παραγωγή και την εξαγωγή φυσικού αερίου, όπως κάνουμε σε άλλες χώρες. Χρειάζεται, όμως, να υπάρχει η σωστή πολιτική και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο», επεσήμανε.

Το θέμα του πάνελ του East Mediterranean Gas Forum ήταν η προσπάθεια απανθρακοποίησης στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και εκτός του κ. Ρήγα σε αυτό συμμετείχαν ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Tarek El Molla, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου, η Υφυπουργός Ενέργειας της Ελλάδας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο γενικός γραμματέας του EMGF Osama Mobarez, o CEO της IGI Poseidon Fabrizio Mattana και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ Ρίκαρντ Σκούφιας.

Νέες πρωτοβουλίες για το Κλίμα

Σημειώνεται ότι η Energean δεσμεύθηκε και στις δύο νέες πρωτοβουλίες που παρουσιάσθηκαν στο πλαίσιο του COP28 στην προσπάθεια για την επίτευξη του μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου (net zero).

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για:

Το Oil & Gas Decarbonization Charter (OGDC), το οποίο έχει ως στόχο την επιτάχυνση των δράσεων για το Κλίμα στη βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου. Επιμέρους στόχοι είναι η επίτευξη του net zero (ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών αερίων θερμοκηπίου) το αργότερο ως το 2050, ο τερματισμός της καύσης αερίων, με την εξαίρεση συνθηκών ασφαλείας (zero routine flaring), ως το 2030 καθώς και η επίτευξη σχεδόν μηδενικών εκπομπών μεθανίου στην ατμόσφαιρα.

Το Industrial Transition Accelerator (ITA) που στοχεύει στην επιτάχυνση της απανθρακοποίησης στους βιομηχανικούς τομείς που εκπέμπουν τις περισσότερες εκπομπές CO2. Μέσω του ΙΤΑ, κυβερνήσεις, τεχνικοί εμπειρογνώμονες και χρηματοδοτικοί οργανισμοί ενθαρρύνονται να συνεργαστούν στενά με τις βιομηχανίες για τις απαιτούμενες επενδύσεις και την έγκαιρη ολοκλήρωση των projects προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών CO2.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Η Ελλάδα είναι το επενδυτικό στοίχημα για το 2024 (πίνακες)

COP28: Deal ΗΑΕ με την εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς για την ανάπτυξη προηγμένων αντιδραστήρων

Στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ το Smart Park

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ