Στην κατακύρωση του έργου για την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου Cebren, στην κοινοπραξία ΔΕΗArchirodon προχώρησε κατά πληροφορίες χθες η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Το έργο αναμένεται να κατασκευαστεί με σύμπραξη μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα αποκτήσει το 33% των μετοχών. Το έργο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 333-458 MW, και  ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας και υπολογίζεται να ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, η κοινοπραξία ΔΕH – Archirodon πρέπει εντός διαστήματος τριών μηνών να συνάψει συμφωνία με την ESM και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών θα πρέπει να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει επτά χρόνια. Ωστόσο αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα και την ανάληψη του έργου από την κοινοπραξία που ήταν ο μοναδικός διεκδικητής καθώς απομένει η επίλυση σημαντικών πτυχών της σύμβασης για να προχωρήσει η μεγάλη επένδυση.

Υπενθυμίζεται ότι  η κοινοπραξία ΔΕH – Archirodon είχε υποβάλλει ολοκληρωμένη προσφορά για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο «Cebren», στον τελευταίο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το Δημόσιο της Βόρειας Μακεδονίας. Ο διαγωνισμός αφορούσε την παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός), στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας.

Είχαν προηγηθεί, από το 2006, 13 δημοπρασίες από τη μεριά του Δημοσίου της Βόρειας Μακεδονίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου «Cebren», οι οποίες είχαν αποβεί όλες άγονες για διάφορους λόγους.

Διαβάστε ακόμη 

Ενοίκια: Από 7% έως 20% σε έναν χρόνο η αύξηση κοντά σε σταθμούς μετρό της Γραμμής 4 (πίνακας)

Το “disruption Stefanos” πιάνει τόπο στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αγοραστός και ο Χαρδαλιάς, η λυπητερή στις ασφαλιστικές και το λιμάνι του Βόλου 

ΔΕΘ: Ώρα αποφάσεων για Ταμείο Καταστροφών και παροχές 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ