Η Siemens Energy AG θα προσφέρει 4,04 δισεκατομμύρια ευρώ (4,27 δισεκατομμύρια δολάρια) για να αγοράσει τις μετοχές της Siemens Gamesa Renewable Energy SA που δεν κατέχει ήδη, πραγματοποιώντας ένα πολυαναμενόμενο βήμα στις προσπάθειές της να ανατρέψει την προβληματική πορεία του γερμανο-ισπανικού joint venture.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Siemens Energy πρόσφερε 18,05 ευρώ ανά μετοχή της Siemens Gamesa για την πλήρη εξαγορά της. Η Siemens Energy κατέχει ήδη το 67% της εταιρείας, η οποία αυτή τη στιγμή έχει χρηματιστηριακή αξία 11,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (12 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg News.

Οι μετοχές της Gamesa αυξήθηκαν περισσότερο από 18% από τότε που έγινε γνωστό ότι η Siemens Energy εξετάζει την πλήρη εξαγορά της εταιρείας με σκοπό την έξοδο της από το χρηματιστήριο. Η Siemens Energy αναμένει ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Τα σενάρια για πλήρη εξαγορά κυκλοφορούν εδώ και μήνες. Οι καθυστερήσεις των έργων και οι υπερβάσεις κόστους έχουν αυξηθεί στη Siemens Gamesa, προκαλώντας πολλές προειδοποιήσεις για μείωση κερδών. Τα ζητήματα αυτά έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών οδηγώντας στην απόφαση της Siemens Energy να αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

«Είναι κρίσιμο η επιδείνωση της κατάστασης στην Gamesa να σταματήσει το συντομότερο δυνατό και να ξεκινήσει γρήγορα η επανατοποθέτηση της που δημιουργεί αξία», δήλωσε ο πρόεδρος της Siemens Energy, Joe Kaeser.

Η Siemens Energy δήλωσε ότι αναμένει να επιτυγχάνει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε συνέργειες εντός τριών ετών από την ενσωμάτωση της Gamesa στις δραστηριότητές της. Αυτές οι εξοικονομήσεις φαίνεται ότι θα προέλθουν μέσω χαμηλότερων συνδυασμένων δαπανών εφοδιαστικής αλυσίδας και εξοικονομήσεων σε δαπάνες έρευνας-ανάπτυξης και διοίκησης.

Η προσφορά της Siemens Energy αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό premium σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής των 16,745 ευρώ ανά μετοχή της Siemens Gamesa.

Η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενα κόστη για ενέργεια, χάλυβα και χαλκό, καθώς και με διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που συμπιέζουν τα κέρδη. Ο πυρήνας των προβλημάτων της Siemens Gamesa βρίσκεται στο χερσαίο τμήμα της, όπου η εταιρεία αντιμετώπιζε δυσκολίες στην ανάπτυξη του νέου μοντέλου στροβίλου της, που ονομάζεται 5.X platform.

Το deal με την SSE

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο προηγήθηκε μια μεγάλη συμφωνία μεταξύ της Siemens Gamesa Renewable Energy και της βρετανικής SSE που αφορά την πώληση από την πρώτη στη δεύτερη αιολικών έργων συνολικής ισχύος 3,9 GW. Το deal, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, είναι ύψους 580 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει pipeline χερσαίων αιολικών έργων της Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Σύμφωνα με τη Siemens Gamesa, τα έργα αυτά βρίσκονται «σε διάφορα στάδια ανάπτυξης», ενώ υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης από κοινού και φωτοβολταΐκών projects ισχύος έως 1 GW.

Σημειώνεται ότι η γνωστοποίηση της συμφωνίας συνέπεσε με τη δημοσίευση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της SGRE για το δεύτερο φετινό τρίμηνο, κατά το οποίο κατέγραψε έσοδα 2,2 δις ευρώ και λειτουργικές ζημίες ύψους 304 εκατ. ευρώ.