Η πρώτη μάχη για ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να δοθεί σήμερα στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που συνέρχεται στην Πράγα και θα είναι ουσιαστικά το πρελούδιο της επικείμενης, τακτικής Συνόδου Κορυφής στο τέλος της άλλης εβδομάδας, η οποία είτε θα πάρει αποφάσεις είτε θα κλωτσήσει το τενεκεδάκι παρακάτω.

Και επειδή η πολιτική αναγκαιότητα από τον δύσκολο χειμώνα που έχει ξεκινήσει ήδη σε αρκετά κράτη της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης είναι ισχυρή, φαίνεται ότι η Ευρώπη κινείται με αργά βήματα προς την ιδέα ενός πλαφόν, έστω και αν κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια τι είδους πλαφόν αυτό θα είναι. Οι υπουργοί Ενέργειας σήμερα, λοιπόν, θα κληθούν να κάνουν μια πιο συγκεκριμένη αξιολόγηση των διαθέσιμων εναλλακτικών, αλλά οι αποφάσεις θα πρέπει ούτως ή άλλως να περιμένουν.

Με δεδομένο ότι η γραμμή της μη λύσης, την οποία υποστήριζαν, μεταξύ άλλων, Γερμανία, Δανία και Ολλανδία δεν δείχνει να περνά, στο τραπέζι είναι δύο εναλλακτικά σχέδια. Από τη μια, είναι η πρόταση που βασικώς προωθούν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πολωνία και το Βέλγιο, δηλαδή χώρες που επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις ανατιμήσεις και δεν έχουν ανεξάντλητους εθνικούς πόρους, προκειμένου να παρέμβουν στην αγορά και να “σβήσουν” όλες τις ανατιμήσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr