Ενέργεια

Συναγερμός για τα δίκτυα ηλεκτρισμού – Παραμένουν χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές στην Αττική

  • Μαριάννα Τζάννε


Μετ' εμποδίων η ηλεκτροδότηση - Μεγάλα προβλήματα στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα - Ο διαχειριστής του συστήματος ρίχνει στην μάχη όλες τις λιγνιτικές μονάδες (Άγιος Δημήτριος, Μελίτη, Καρδιά) - Σε επιφυλακή και οι ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ αλλά και των ιδιωτών παραγωγών - Προβλήματα και στην ύδρευση

Σε μεγάλη δοκιμασία μπαίνει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας από την ένταση και την διάρκεια της βαρυχειμωνιάς, με όλους τους φορείς της αγοράς να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μεγάλης διάρκειας διακοπών ρεύματος. Ήδη, πάντως, αναφέρονται σοβαρά προβλήματα σε πάρα πολλές περιοχές της Αττικής, καθώς η ηλεκτροδότηση έχει διακοπή εδώ και ώρες.

Με βάση την πρωινή ενημέρωση προβλήματα ηλεκτροδότησης συνεχίζουν να υπάρχουν στην Αττική, στις περιοχές Άγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Νέα Ερυθραία, Μεταμόρφωση, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Φιλαδέλφεια, Εκάλη, Μαρούσι, Άνοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Καπανδρίτι, Μενίδι, Πάρνηθα, Αυλώνας, Μαλακάσα, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ροδόπολη, Σταμάτα, Βασιλικά Σαλαμίνας και Σκαραμαγκά. 

Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης των βλαβών μαζί με ενισχυμένες δυνάμεις συνεργαζόμενων εργολάβων από γειτονικές περιοχές, για την επανηλεκτροδότηση χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς  Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας καθώς υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

Για τις μεγάλες ανάγκες, ο διαχειριστής του συστήματος ρίχνει στην μάχη όλες τις λιγνιτικές μονάδες (Άγιος Δημήτριος, Μελίτη, Καρδιά) και παράλληλα βρίσκονται σε επιφυλακή και οι ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ αλλά και των ιδιωτών παραγωγών.

Στο πλάνο έχει μπει επίσης και ο μηχανισμός της διακοψιμότητας, με τον ΑΔΜΗΕ να έχει προτρέψει τις μεγάλες βιομηχανίες (χαλυβουργία, τσιμεντοβιομηχανία) να περιορίσουν την λειτουργία τους και να μειώσουν τα φορτία τους.

Οι πιέσεις στο σύστημα αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διήμερο από τις πολικές θερμοκρασίες που θα συνεχίσουν να επικρατούν σε όλη τη χώρα και την αυξημένη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια που σήμερα αναμένεται να φτάσει τις 174.755 μεγαβατώρες και να αυξηθεί τα επόμενα 24ωρα.

Μετά την βλάβη στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου και την καταστροφή του ενός από τους 4 αυτομετασχηματιστές, το βλέμμα βρίσκεται στις μεγάλες γραμμές μεταφοράς προς την Νότια και Κεντρική Ελλάδα, οι αντοχές των οποίων κινδυνεύουν από τα πρωτοφανή ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει ανακοινώσει από τις προηγούμενες μέρες το σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενώ σήμερα ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Μάνος Μανουσάκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας θα μεταβούν στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι για να ελέγχουν την κατάσταση του ενεργειακού  συστήματος της χώρας.

Χθες σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΣΦΑ με την συμμετοχή και της ΡΑΕ και παραγωγών ενέργειας διαπιστώθηκε η επάρκεια της χώρας σε φυσικό αέριο και εξετάστηκαν πιθανά σενάρια και έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το κύμα της κακοκαιρίας και οι μεγάλες πιέσεις στο ηλεκτρικό σύστημα.

Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκεται και ο ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος από νωρίς χθες τα ξημερώματα επιχειρεί με τα συνεργεία του σε όλη τη χώρα να αποκαταστήσει βλάβες και να επαναφέρει την ηλεκτροδότηση σε περιοχές που έχουν πληγή από το σφοδρό ψύχος. Η πρωτοφανής κακοκαιρία συνεχίζει να προκαλεί αρκετές ζημιές στο Δίκτυο κυρίως από την πτώση δέντρων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ υπογραμμίζει πως όλο το τεχνικό προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών.

Διαβάστε ακόμη

Iσχυρό ενδιαφέρον για τους δύο Πύργους της Lamda Development στο Ελληνικό

Ο γαργαντούας των media, τα δυο μυστήρια τιμολόγια, το ρινγκ με τον Γκριμάλντι

Εφορία: Πότε σταματά το κυνηγητό της είσπραξης οφειλών

 

 

 

Απόρρητο Απόρρητο