Σαφή διαχωρισμό σχετικά με το ποια τιμολόγια θα έχουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δίνοντας τις απαιτούμενες διευκρινίσεις που ζήτησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναφορικά με την υπουργική απόφαση για τα μικρής διάρκειας σταθερά τιμολόγια.

Με βάση το νέο πλαίσιο που θέτει το υπουργείο, ξεκαθαρίζεται ότι η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης (δηλαδή η πληρωμή πέναλντι λόγω εσπευσμένης εξόδου από ένα συμβόλαιο) θα συνοδεύει μόνο τα σταθερά τιμολόγια 6 έως 12 μηνών. Αντίθετα, δεν θα περιλαμβάνουν την επίμαχη ρήτρα τα μικτά τιμολόγια (σ.σ όσο έχουν σταθερή και στην συνέχεια κυμαινόμενη χρέωση), τα οποία κατηγοριοποιούνται στα κίτρινα. «Η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης θα υπάρχει μόνο στα καθαρά σταθερά τιμολόγια, όπως προβλεπόταν από τον αρχικό σχεδιασμό.

Για τα κίτρινα που εξαρχής αποτελούσαν ένα μεγάλο «κουβά» στο συνδυασμό των τιμολογίων, δεν θα υπάρχει ρήτρα αποχώρησης», διευκρινίζει ο υπουργός στο newmoney, λέγοντας ότι η ΡΑΑΕΥ θα δώσει τις επόμενες ώρες, τις απαιτούμενες διευκρινίσεις, σχετικά με το που θα εφαρμόζεται η ρήτρα αποχώρησης.

Mε τον τρόπο αυτό, ο κ. Σκυλακάκης, διατηρεί αμετάβλητο τον χαρακτήρα της χρωματικής διαβάθμισης των τιμολογίων και αποσαφηνίζει τα θολά σημεία που άφηνε η υπουργική απόφαση που εξέδωσε προχθές το πρωί, με κίνδυνο να ακυρώσει την εμπορική πολιτική των εταιρειών, οι οποίες έχουν εισέλθει σε ένα πεδίο οξύτατου ανταγωνισμού.

Το ΥΠΕΝ έσπευσε να ερμηνεύσει τον κώδικα προμήθειας χωρίς όμως να τον τροποποιήσει (κάτι που θα απαιτούσε πολύ χρόνο και διαβούλευση), ρυθμίζοντας με υπουργική απόφαση τη διάρκεια των σταθερών τιμολογίων που έχουν αναχθεί σε μείζον θέμα στον κλάδο του retail.

Στόχος των εταιρειών είναι να εκμεταλλευτούν τις πολύ καλές τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια και να διαθέσουν στην αγορά 6μηνα και 8μηνα μπλε τιμολόγια, με κίνητρο ελκυστικότερες τιμές και λιγότερες δεσμεύσεις, κάτι που έπραξε πρώτη η «Φυσικό Αέριο».

Αφορμή για τις αλλαγές στον κώδικα προμήθειας στάθηκε η αντίδραση της Ρυθμιστικής Αρχής στο τιμολόγιο οκτάμηνης διάρκειας που εξέδωσε προ εβδομάδων η κρατική εταιρεία (Φυσικό Αέριο) και είχε μεγάλη απήχηση στην αγορά, το οποίο δεν κατέταξε στα μπλε τιμολόγια λόγω της μικρής διάρκειας αλλά στα κίτρινα. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές, με κριτήριο το συμφέρον τους, θα μπορούσαν να μετακινούνται ανά πάσα στιγμή χωρίς την καταβολή κάποιου τιμήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ΡΑΑΕΥ και ΥΠΕΝ, βρέθηκαν χθες ένα βήμα πριν την σύγκρουση, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή δεν θεωρούσε ότι η υπουργική απόφαση φώτιζε το γκρίζο τοπίο των σταθερών τιμολογίων.

Η μίνι κρίση έδειξε να εκτονώνεται με αμοιβαίες υποχωρήσεις και θα αποτυπωθεί όπως εκτιμάται και στις ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει τις επόμενες ώρες η Ρυθμιστική Αρχή.

Κατά το υπουργείο, η ρήτρα αποχώρησης δημιουργεί υπερβολική σύγχυση στον καταναλωτή όταν ισχύει ταυτόχρονα και για τα σταθερά και για τα μικτά τιμολόγια και αναιρεί την «καθαρότητα» του μοντέλου τιμολόγησης. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές σε ένα μικτό τιμολόγιο μπορεί ένας μέρος της ενέργειας να δίνεται με σταθερή κιλοβατώρα και ένα άλλο με κυμαινόμενη, μπερδεύοντας όμως τους καταναλωτές που μπορεί να παγιδευτούν εύκολα στα ψηλά γράμματα των συμβολαίων κατά την μετάβαση από την μία κατηγορία στην άλλη. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα μικτά τιμολόγια, τα οποία προβλέπονται από την οδηγία αλλά δεν θα διευκολύνουμε και μπερδεμένα τιμολόγια που ενσωματώνουν ρήτρα αποχώρησης», αναφέρουν στο υπουργείο.

Διαβάστε ακόμη

Σε κλοιό πιέσεων οι servicers – Οι πωλήσεις assets και θυγατρικών στο εξωτερικό και οι νέοι κανόνες στην Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ