Στην ανάγκη συνεργασίας ως μονόδρομο ώστε να αντιμετωπιστεί η διπλή πρόκληση της ασφάλειας εφοδιασμού, αλλά και της απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist.

«Πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφερόμενος στην εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, στα 170 ευρώ η μεγαβατώρα για το φυσικό αέριο και στα 370 ευρώ για την ηλεκτρική ενέργεια.

Ο ΥΠΕΝ προέταξε την σημασία των νέων υποδομών, όπως η αύξηση της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας στα 7 bcm, την επιπρόσθετη νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης φυσικού αερίου (FSU), η οποία θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς και τα επικείμενα FSRU στην Αλεξανδρούπολη και την Κόρινθο.

Ο Κ. Σκρέκας επισήμανε τις στρατηγικές εφεδρείες με τις λιγνιτικές μονάδες, αλλά και το γεγονός ότι το φθινόπωρο θα τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα της Πτολεμαίδα V, η οποία αναμένεται να ενισχύσει το σύστημα.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό IGB, ενώ αναφέρθηκε και στο νέο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Β. Μακεδονίας.

Παράλληλα, επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στο φιλόδοξο project του αγωγού EastMed, του μόνου αγωγού, όπως επισημάνθηκε, που μπορεί να διασυνδέσει απευθείας την Ευρώπη με τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου.

Διαβάστε ακόμη

Φράνσις Φουκουγιάμα: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από νέα κρίση (pics)

Πλειστηριασμοί: Hχηρά σφυριά για Μουζενίδη, Τζανετάτο, Πολίτη και Μουρτζούχο (pics)

Η ενεργειακή παγίδα, ο Κόκκαλης «μιλάει» τώρα για την Intracom Defence, ο εμφύλιος στον ΣΕΒ, η Peoplecert, η Ideal και η Unider