Το Αμπού Ντάμπι επιδιώκει να βρει επενδυτές που θα το βοηθήσουν στην κατασκευή εγκαταστάσεων εξαγωγής υδρογόνου, καθώς οι παραγωγοί πετρελαίου της Μέσης Ανατολής ενισχύουν τα σχέδια για να πουλήσουν αυτό που θεωρείται ως κρίσιμο καύσιμο κατά τη μετάβαση στην εποχή της καθαρότερης ενέργειας. Και όλα αυτά την ώρα που τα ΗΑΕ έχουν φέρει σε αδιέξοδο τον ΟΠΕΚ, λόγω της αξίωσής τους για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Η Abu Dhabi National Oil Co., η οποία αντλεί σχεδόν όλο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βρίσκεται σε συνομιλίες με εταιρείες ενέργειας σχετικά με την αγορά μετοχών στα έργα υδρογόνου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, όπως αναφέρει το Bloomberg. Στοχεύει επίσης να υπογράψει μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας πριν προχωρήσει στις επενδύσεις.

Η αγορά υδρογόνου είναι μικρή σήμερα, αλλά θα μπορούσε να αξίζει 700 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2050, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Τα έργα για την εξαγωγή καυσίμου, -το οποίο εκπέμπει μόνο υδρατμούς όταν καίγεται-, είναι πιθανό να κοστίσουν δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά εν μέσω μιας παγκόσμιας ώθησης για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα έθνη του Περσικού Κόλπου όπως τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία αναζητούν υδρογόνο για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο.

Προσφορές από Ιαπωνία και Κορέα

Το υδρογόνο μπορεί να γίνει μια σημαντική πηγή ενέργειας τα επόμενα 20 χρόνια, δήλωσε ο Σουλτάνος ​​Αλ Τζέμπαρ, επικεφαλής της Adnoc. Η εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνίες για να διερευνήσει τις πωλήσεις καυσίμου με την κυβέρνηση της Ιαπωνίας και την GS Energy της Κορέας.

Οι κρατικές εταιρείες πετρελαίου στον Κόλπο θέλουν να μετατρέψουν την εμπειρία τους στην εξαγωγή υγρών καυσίμων, σε υδρογόνο ή αμμωνία προς μεγάλους διεθνείς πελάτες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφορές και βιομηχανική χρήση. Η Saudi Aramco στοχεύει επίσης να έχει ένα «μεγάλο μερίδιο» της νέας αγοράς που βλέπει να αναδύεται από το 2030 και μετά.

Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της Adnoc πιθανά θα αφορούν μπλε υδρογόνο, που δημιουργήθηκε με τη μετατροπή φυσικού αερίου και τη δέσμευση του υποπροϊόντος του διοξειδίου του άνθρακα. Το υδρογόνο μπορεί να μετατραπεί σε αμμωνία για να μεταφέρεται πιο εύκολα.

Την Τετάρτη η Adnoc δήλωσε ότι θα μελετήσει εμπορικές ευκαιρίες για έργα αμμωνίας στα ΗΑΕ με την Japan Inpex Corp. και την Jera Co.

Η Adnoc, η οποία ήδη παράγει υδρογόνο για τα διυλιστήρια της, θα αυξήσει την παραγωγή επεκτείνοντας μια μονάδα επεξεργασίας πετρελαίου και την εγκατάσταση πετροχημικών Borouge στο βιομηχανικό κέντρο Ruwais, σύμφωνα με πληροφορίες. Το επιπλέον υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί για εγκατάσταση αμμωνίας που έχει προγραμματιστεί με τη Fertiglobe, μια εταιρεία λιπασμάτων.

Σε ένδειξη του αυξημένου ενδιαφέροντος των διεθνών εταιρειών να χρησιμοποιήσουν την περιοχή ως βάση υδρογόνου, η ιταλική Eni SpA δήλωσε ότι θα μελετήσει την εμπορική σκοπιμότητα τέτοιων έργων στην Αίγυπτο. Η Eni είπε ότι θα εξετάσει τη χρήση είτε ανανεώσιμης ενέργειας είτε τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα για την αποφυγή ή την εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα.

Το Αμπού Ντάμπι θέλει επίσης να αναπτύξει πράσινο υδρογόνο, το οποίο παράγεται χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, σε μια διαδικασία που δεν εκπέμπει άνθρακα. Τα ΗΑΕ σκέφτονται να θέσουν έναν στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές,, κάτι που κανένα μέλος του ΟΠΕΚ δεν έχει κάνει ακόμα. Επιθυμεί επίσης να αυξήσει το εκτόπισμα των ΑΠΕ. ικανότητα ανανεώσιμης ενέργειας.

Ωστόσο, παράλληλα με τις πράσινες πρωτοβουλίες, η χώρα ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια για να αντλήσει περισσότερο αργό. Αυτές οι επενδύσεις έχουν οδηγήσει σε εντάσεις με τη Σαουδική Αραβία και τον ΟΠΕΚ, με τα ΗΑΕ να υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα ποσόστωση πετρελαίου-παραγωγής είναι πολύ χαμηλή.