Ενέργεια

Το «entry» της Tesla στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

  • newsroom


Ο Έλον Μασκ, το «όχημα» της Gambit Energy Storage και η μεγάλη μυστική μπαταρία του Τέξας

Ο Ελον Μασκ μπαίνει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας… μέσω Τέξας. Αυτό είναι κάτι που έρχεται ως συνέχεια της αποκάλυψης της κατασκευής μιας γιγαντιαίας μπαταρίας που είναι συνδεδεμένη με το ηλεκτρικό δίκτυο της περιοχής. Με το δίκτυο δηλαδή, που σχεδόν κατέρρευσε τον περασμένο μήνα προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη σημαντική «εισβολή» της Tesla Inc. στον «πυρήνα» της ενεργειακής οικονομίας των ΗΠΑ.

Όλα αυτά γίνονται με «όχημα» μια θυγατρική της Tesla εγγεγραμμένη ως Gambit Energy Storage LLC. Αυτή κατασκευάζει αθόρυβα ένα έργο αποθήκευσης ενέργειας άνω των 100 MW στο Angleton του Τέξας, μια πόλη περίπου 40 μίλια νότια του Χιούστον. Η μπαταρία αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περίπου 20.000 σπίτια σε μια καυτή καλοκαιρινή μέρα.

Οι εργαζόμενοι στο project προσπάθησαν να κρατήσουν μυστική την ταυτότητα της Tesla, αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ.

Έτσι, η έρευνα δείχνει ότι η Gambit Energy Storage LLC μοιράζεται την ίδια διεύθυνση με μια εγκατάσταση Tesla κοντά στο εργοστάσιο αυτοκινήτων της εταιρείας στο Fremont της Καλιφόρνια. Παράλληλα, τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αναφέρουν την Gambit ως θυγατρική της Tesla.

Τα στελέχη της Tesla αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο. Όμως δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι εδώ είμαστε μπροστά στην είσοδο του δαιμόνιου Μασκ στην τοπική αγορά ενέργειας, με πιθανή προοπτική και για περαιτέρω επέκταση.

Ο ίδιος άλλωστε άσκησε δριμεία κριτική στους υπεύθυνους για τις πρόσφατες διακοπές ρεύματος στο Τέξας, όπου σημειωτέον, πρόσφατα μετακόμισε, ενώ και οι διάφορες εταιρείες του ενισχύουν τις δραστηριότητές τους στην πολιτεία.

Το σύστημα αποθήκευσης μπαταριών που κατασκευάζεται από τη θυγατρική της Tesla, Gambit έχει προτεινόμενη ημερομηνία εμπορικής λειτουργίας την 1η Ιουνίου.

Έτσι μπορεί το εταιρικό δημιούργημα του Μασκ να έγινε πασίγνωστο διεθνώς για τα κομψά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παράγει. Ωστόσο, ήταν πάντα κάτι περισσότερο από μια εταιρεία αυτοκινήτων, με «αποστολή» της να αποτελεί η ταχύτερη μετάβαση σε ένα μέλλον βιώσιμης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, η αποθήκευση ενέργειας μεγάλης κλίμακας θεωρείται συστατικό στοιχείο. Και ασφαλώς υπόσχεται σημαντικά κέρδη για την Tesla.

Το mega project αποθήκευσης της εταιρείας στη Νότια Αυστραλία ισχύος 100 MW, που ήταν το μεγαλύτερο τότε στον κόσμο, όταν ξεκίνησε το 2017, είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων της Tesla και σε αυτό το πεδίο.

Έτσι, μοιάζει λογική η πρόβλεψη του αναλυτή Alexander Potter (του Piper Sandler), ότι η Tesla Energy θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει έως και το 30% των συνολικών εσόδων της εταιρείας μέχρι το 2030, από περίπου 6% σήμερα.

Απόρρητο Απόρρητο