Προ των πυλών είναι πλέον τα Χριστούγεννα με πολλούς να ετοιμάζουν τις γιορτινές τους αποδράσεις, έχοντας ωστόσο στο μυαλό τους τις τιμές των καυσίμων εκείνη την περίοδο.

Αυτή την περίοδο παρατηρείται μία μικρή αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αλλά χωρίς να πείθει ότι αυτό αποτελεί κάτι μακροπρόθεσμο και σταθερό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του Brent βρέθηκε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη 28/11, μία πτώση που ωστόσο δεν κράτησε και για πολύ και έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα βρέθηκε και πάλι πάνω από το εν λόγω όριο.

Μικρή πτώση στην βενζίνη

Στην αντλία πάντως οι τιμές ειδικά την βενζίνη είναι κολλημένες. Δεν αλλάζουν παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές έχουν σχετικά αποκλιμακωθεί, αντίθετα παρατηρείται μία σχετική πτώση τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης, όσο και στο diesel κίνησης.

Συγκεκριμένα από την αρχή του μήνα, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ενώ στις 31 Οκτωβρίου ήταν στα 1,895 ευρώ το λίτρο, την Τρίτη 28/11 ήταν στα 1,863 ευρώ, μία πτώση της τάξεως μόλις του 1,69%. Αντίθετα η τιμή για το diesel θέρμανσης σε μέσα επίπεδα έχει υποχωρήσει από το 1,799 ευρώ το λίτρο που ήταν στις 31 Οκτωβρίου, υποχώρησε την Κυριακή 26 Οκτωβρίου στα 1,706 ευρώ το λίτρο, πτώση δηλαδή 5,2%.

Σημαντική είναι και η πτώση για το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο από 1,423 ευρώ το λίτρο στις 31 Οκτωβρίου, υποχωρεί στο 1,332 ευρώ, πτώση της τάξεως 6,4%, σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, εξέλιξη που αν μη τι άλλο ικανοποιεί τους καταναλωτές, ειδικά τώρα που ξεκινάει και χειμώνας, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι σχετικές προβλέψεις.

Το Brent υποχώρησε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, με αθροιστική πτώση 2,3% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ το West Texas Intermediate διαμορφώθηκε γύρω στα 75 δολάρια. Το αργό έπεσε μαζί με τις μετοχές καθώς ξεκίνησαν οι συναλλαγές της εβδομάδας, με τα στοιχεία που έδειξαν ότι τα κέρδη στις βιομηχανικές εταιρείες της Κίνας αυξήθηκαν με πολύ βραδύτερο ρυθμό τον Οκτώβριο, αναδεικνύοντας τους κινδύνους για την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη εισαγωγική χώρα αργού στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: To παρασκήνιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ – Στα 2 εκατ. βαρέλια θα φτάσει η συνολική περικοπή (upd)

Mάικ Νόβογκρατς: Bitcoin, χρυσός και ασήμι θα καταγράψουν άνοδο, εκτιμά ο γνωστός επενδυτής

Μητσοτάκης στην εκδήλωση της Google: Να γίνουμε παγκόσμιο κέντρο τεχνητής νοημοσύνης (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ