Δρόμο για διάλογο με την βιομηχανία ανοίγει η συμφωνία η οποία φαίνεται να επιτεύχθηκε μεταξύ της Αλουμίνιον της Ελλάδας και της ΔΕΗ και ανακοίνωσε προχθές στους μετόχους ο κ. Βαγγέλης Μυτιληναίος. Στις 15 Ιουνίου εξέπνευσε και η τελευταία προθεσμία που είχε δώσει η Δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού ώστε οι βιομηχανίες να προσαρμοστούν στις ανάγκες μιας νέας τιμολογιακής πολιτικής και να προχωρήσουν στην κατάρτιση των νέων συμβάσεων.

Ανήμερα, αυτής της προθεσμίας έγιναν και οι ανακοινώσεις της Μυτιληναίος. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι το μόνο φωτεινό σημείο της διαπραγμάτευσης μεταξύ των πελατών υψηλής τάσης και της Επιχείρησης έρχεται από το μεγαλύτερο καταναλωτή, την Μυτιληναίος, εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου να  ακολουθήσει και δεύτερος ακόμη και μέχρι τα τέλη του μήνα.

Θολή παραμένει μέχρι στιγμής η στάση της υπόλοιπης βιομηχανίας, η οποία όπως όλοι βιώνει την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους από τις τσουχτερές χρεώσεις στην χονδρεμπορική αγορά και η οποία ακολουθεί μια πιο αμυντική πολιτική στο θέμα των τιμολογίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχέσεις της με την  ΔΕΗ είχαν ενταθεί το προηγούμενο διάστημα και αποκορύφωμα του αρνητικού κλίματος ήταν να εκτοξευτούν απειλές ακόμη και για διακοπή ρεύματος σε μία από αυτές, η οποία δεν έχει εφαρμόσει τα τιμολόγια ούτε της προηγούμενης συμφωνίας.

Η εικόνα που μεταφέρεται πάντως από κύκλους της αγοράς είναι ότι συγκριτικά με το αδιέξοδο των προηγούμενων μηνών, το οποίο μετέφεραν στις συζητήσεις τους, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες σήμερα έχει κυλίσει νερό στο αυλάκι. Κάτι που θα επιτρέψει ακόμη και μέσα στις επόμενες εβδομάδες να βγει λευκός καπνός και για άλλους εκπροσώπους του κλάδου που επιθυμούν να κλείσουν τις εκκρεμότητες με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Τα επιτελεία της βιομηχανίας βρίσκονται σε εγρήγορση αφού το θέμα φαίνεται να ενδιαφέρει και το Μέγαρο Μαξίμου που επιδιώκει μια λύση win-win βιομηχανίας με ΔΕΗ ώστε ούτε  η τελευταία να ζημιωθεί αλλά ούτε και η βιομηχανία να χάσει την ανταγωνιστικότητά της.

Το επιβεβαίωσε εν μέσω πλην σαφώς ο επικεφαλής της Μυτιληναίος στην γενική συνέλευση, λέγοντας ότι η διοίκηση Στάσση επιδεικνύει ρεαλισμό, ο οποίος θα βοηθήσει συνολικά τη βιομηχανία να προχωρήσει στην ενεργειακή μετάβαση.

Την επίτευξη συμφωνίας και με τους άλλους πελάτες της ΔΕΗ επιταχύνουν δύο κυρίως παράγοντες. Το ενεργειακό περιβάλλον με την κούρσα των τιμών χονδρικής το οποίο αναμένεται να αυξηθεί και άλλο, η εκτίναξη της τιμής φυσικού αερίου και του κόστους CO2 που πυροδοτούν το κλίμα για μεγαλύτερες επιβαρύνσεις το επόμενο διάστημα. Ήδη, βιομηχανίες της μέσης τάσης έχουν υποστεί την βάσανο των μαζικών ακυρώσεων των συμβολαίων τους από τους εναλλακτικούς προμηθευτές λόγω αύξησης του ενεργειακού κόστους και κάποιοι από αυτούς ζητούν προσφορές για να επιστρέψουν στην ΔΕΗ.

Την κουβέντα για τα τιμολόγια επανέφερε την Τρίτη ο κ. Μυτιληναίος ανακοινώνοντας ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον, η οποία όπως είπε θα είναι η τελευταία μετά από 60 χρόνια. Από το 2023, η ισχυρή βιομηχανία  θα ηλεκτροδοτείτε με πράσινη ενέργεια προερχόμενη από φυσικό αέριο και από ΑΠΕ. Σε αυτό το περιβάλλον κυρίαρχη θέση θα έχουν και τα διμερή συμβόλαια (PPAs), που όπως προβλέφθηκε σύντομα θα αποτελούν μια ασφαλής λύση και για τους καταναλωτές αλλά και για τους παραγωγούς, από τη στιγμή που οι εγγυημένες τιμές τελειώνουν.

Μεταξύ ΔΕΗ και βιομηχανίας, το τελευταίο επεισόδιο παίχτηκε στα μέσα Μαρτίου, με την αποστολή και νέας επιστολής από την εταιρεία, με την οποία ανακοίνωνε παράταση της διαπραγμάτευσης έως τις 15 Ιουνίου. Τότε είχε μάλιστα προχωρήσει και  σε τροποποίηση των υφιστάμενων όρων τιμολόγησης λόγω αυξημένου χρηματοοικονομικού κόστος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των εκπτώσεων συνέπειας αλλά και της προπληρωμής, μέτρα που ίσχυαν μέχρι τότε, οδηγώντας σε αυξήσεις έως 12% ανάλογα με το προφίλ του κάθε πελάτη.