Mόνο η χαμηλή τάση, που αντιπροσωπεύει τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις παραμένει «πιστή» στη ΔΕΗ, η οποία διατήρησε και τον Απρίλιο τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με μερίδιο 60,20%. Μόλις 1,17% χαμηλότερο σε σχέση με τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον Απρίλιο, η Επιχείρηση παρουσίασε σημαντική κάμψη στα μερίδια τόσο της μέσης (αλυσίδες λιανικής κ.α) όσο και της υψηλής τάσης (ενεργοβόρα βιομηχανία), που καρπώθηκαν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί.

Πέρυσι το Μάιο στην Υψηλή Τάση η ΔΕΗ είχε μερίδιο 88,5% που, τον προηγούμενο μήνα, υποχώρησε στο 70,8%. Στην Μέση Τάση από 39,1% το 2022, φέτος διαμορφώθηκε σε 35,8%. Αντίστοιχα, τα μερίδια των ιδιωτών στην Υψηλή Τάση διατηρήθηκαν ψηλά με 10,3% για την Elpedison, 15,3% για την Watt&Volt της Μυτιληναίος, 2,5% για την Ήρων και μικρότερα μερίδια για τους υπολοίπους (NRG, Mυτιληναίο).

Τα συνολικά μερίδια αγοράς με βάση το δελτίο του ΑΔΜΗΕ για τον προηγούμενο μήνα, ήταν 7,37% για την Μυτιληναίος, 7,14% για Ήρων, 6,2% για την Elpedison, 4,85% για την NRG, 4,54% για την WATT&VOLT, 2,85% για την Φυσικό Αέριο, 2,10% για ΖΕΝΙΘ και 2,02% για τη Volterra.

Oι πτωτικοί ρυθμοί σε ότι αφορά την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίστηκαν με το τελευταίο δίμηνο (Μάρτιος Απρίλιος) να πλησιάζουν το 18%.

Αναφορά στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κάνει και η ΔΕΗ στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Όπως αναφέρει, για το εξεταζόμενο διάστημα παρουσιάστηκε μείωση κατά 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (13.204 GWh έναντι 14.828 GWh) ως αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης από τους καταναλωτές λόγω της ενεργειακής κρίσης και των κινήτρων που παρέχει η Πολιτεία για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και λόγω των ηπιότερων καιρικών συνθηκών το α’ τρίμηνο 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε επίπεδο συνολικής ζήτησης, περιλαμβάνοντας δηλαδή την ηλεκτρική ενέργεια για εξαγωγές, καταγράφηκε μείωση κατά 11,9%.

Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ μειώθηκε σε 39,2% το α’ τρίμηνο 2023 από 46,9% το α΄ τρίμηνο 2022, κυρίως λόγω της χαμηλότερης παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου.

Και τον Απρίλιο οι ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ παρείχαν το 56,8% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τις θερμικές μονάδες να αντιπροσωπεύουν το 43,2%.

Διαβάστε ακόμα

Αντώνης Κοτζαμανίδης: Νέες εξαγορές, νέα προϊόντα και ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης για τον όμιλο Entersoft (pic)

Σενάριο για παράταση πληρωμής του φόρου εισοδήματος

 Εκλογές στην Τουρκία: Τέλος της «πικρής» εκστρατείας ενόψει 2ου γύρου – Προβάδισμα Ερντογάν (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ