Άμεσα αναμένεται να εκδοθεί η ΚΥΑ για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» που στόχο έχει να «ανοίξει» 12.500 κλειστά ακίνητα, ενισχύοντας την αγορά ακινήτων με κατοικίες προς ενοικίαση.

Αμέσως μετά θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα των αιτήσεων, μέσω της ΔΥΠΑ και οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις συμμετοχής, αλλά και να λάβουν το 50% της επιδότησης, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα με τα απαραίτητα έργα ανακαίνισης.

Ειδικότερα, προβλέπεται η δυνατότητα προκαταβολής μέρους της επιδότησης στους δικαιούχους του προγράμματος και της δυνατότητας συμμετοχής στο πρόγραμμα των ιδιοκτητών ή επικαρπωτών με ποσοστό κυριότητας επικαρπίας ίσο με το 50%.

Επιδότηση έως 4.000 ευρώ

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» προβλέπει την επιδότηση του 40% της ανακαίνισης έως του ποσού των 10.000 ευρώ, με συνολικό προϋπολογισμό τα 50 εκατ. ευρώ

Μετά τις απαραίτητες διασταυρώσεις από τη ΔΥΠΑ, οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν αυτόματα ενημέρωση με την εγκριτική ή την απορριπτική απόφαση.

Επόμενο βήμα είναι η άμεση εκταμίευση της προβλεπόμενης προκαταβολής, η οποία ανέρχεται σε 50% επί του προϋπολογιζόμενου ποσού επιδότησης.

Κριτήρια και Προϋποθέσεις

  • Τα σπίτια δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερα των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκονται σε οικιστική περιοχή.
  • Σημειώνεται πως ως «κλειστές» κατοικίες ορίζονται όσες δηλώθηκαν «κενές κατοικίες» στο Ε2 τα τελευταία 3 χρόνια.
  • Προαπαιτούμενο είναι οι εργασίες και τα υλικά να έχουν αγοραστεί όλα με κανονικά τιμολόγια, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά.
  • Ο ιδιοκτήτης αφού θα κάνει την ανακαίνιση, είναι απαραίτητο να νοικιάσει για τρία χρόνια το ακίνητο και ο τρόπος που αποδεικνύεται αυτό είναι όταν θα υποβάλει τα τιμολόγια για να λάβει την επιδότηση, να υποβάλει μαζί και το ηλεκτρονικό μισθωτήριο, το οποίο αποδεικνύει ότι έχει βρει ήδη το άτομο ή τα άτομα που θα νοικιάσει το σπίτι.

Διαβάστε ακόμη 

Εκλογές στη Ρωσία: Ο Πούτιν… ανταγωνίζεται τον εαυτό του σε μια μάχη χωρίς αντίπαλο

Νομοθεσία ΕΕ για Τεχνητή Νοημοσύνη: Έξι Έλληνες ειδικοί αναλύουν τα θετικά και τους κινδύνους

Γιατί οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παραμένουν και φέτος στα ύψη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ