Επιπλέον κεφάλαια ύψους 50 εκατ. ευρώ στο joint venture με την Dimand για πράσινα κτίρια και αναπλάσεις επενδύει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αυξάνοντας τελικά το συνολικό ποσό στα 71,5 εκατ. ευρώ.

Η κοινοπραξία ανήκει κατά 35% στην EBRD και κατά 65% στην Arcela Investments Ltd., θυγατρική εξ ολοκλήρου της Dimand, της γνωστής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Ανδριόπουλο και με ένα σημαντικό «αποτύπωμα» μέχρι σήμερα σε έργα αναπλάσεων, σε Αθήνα και Πειραιά.

Η πρόσθετη δέσμευση μετοχικού κεφαλαίου της EBRD στην κοινοπραξία στοχεύει, όπως επισημαίνεται σχετικά, στο να χρηματοδοτήσει νέα έργα «πράσινων» κτιρίων, με έμφαση τα γραφεία, τα έργα μικτής χρήσης και τα ξενοδοχεία της πόλης.

Από τη δημιουργία της κοινοπραξίας το 2017, η EBRD έχει επενδύσει σε πέντε έργα με πράσινες πιστοποιήσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταρχάς του Πύργου Πειραιά (βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες ανακατασκευής), του συγκροτήματος γραφείων Piraeus Port Plaza 2 και 3 επίσης στον Πειραιά στις παλιές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας ‘’Παπαστράτος’’, του κτιρίου γραφείων Importex στη λεωφόρο Συγγρού καθώς επίσης και του ξενοδοχείου Omonoia Moxy που πρόκειται να λειτουργήσει πιθανότατα τον Απρίλιο.

Το κτιριακό απόθεμα αντιπροσωπεύει διεθνώς σχεδόν το 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια και το ήμισυ της παγκόσμιας εξόρυξης πόρων. «Κατά συνέπεια, η ανάγκη για βιώσιμες κτίρια και μετασκευή εκ βάθρων του κτιριακού δυναμικού είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Παρά την της ζήτησης για «πράσινα» κτίρια στην Ελλάδα, εξακολουθεί να υπάρχει περιορισμένη προσφορά ποιοτικού νέου προϊόντος, ενώ είναι λίγες και οι επενδύσεις στην ανακαίνιση υφιστάμενων παλιών κτιρίων», αναφέρουν οι επιτελείς της EBRD.

Ο Vlaho Kojakovic, επικεφαλής του τομέα Ακινήτων και Τουρισμού της EBRD, αναφέρει σχετικά ότι «η συνεργασία μας με την Dimand ενσωματώνει τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα των πόρων ως βασικό στοιχείο της επιχειρηματικής της στρατηγικής», ενώ από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και πλειοψηφικός μέτοχος της Dimand, πρόσθεσε:

«Μας τιμά η συνεχής εμπιστοσύνη και υποστήριξη της EBRD, η οποία από το 2017 έχει βοηθήσει την εταιρεία να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί, ενώ τώρα ενισχύουμε περαιτέρω τη στρατηγική μας συνεργασία με στόχο τις επενδύσεις σε μια νέα σειρά βιώσιμων έργων».

Μέχρι σήμερα, η EBRD έχει επενδύσει περίπου 5,4 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 85 έργα σε διαφόρους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η ενέργεια, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, οι υποδομές, το real estate.

Διαβάστε ακόμα:

PIMCO: Μακρύς ο δρόμος της Fed προς την πλήρη ομαλοποίηση

Τζέιμι Ντίμον: Ο ελληνικής καταγωγής CEO της JP Morgan που δημιούργησε τον πρώτο «μονόκερο» της χώρας

Κλείνουν μέσα στον επόμενο μήνα οι εκκρεμότητες με τα «κουρεμένα» ενοίκια