Στην πλέον δυναμική ξένη αγορά, εκτός Ευρώπης, για το Ελευθέριος Βενιζέλος εξελίσσεται φέτος το Ισραήλ, περνώντας τον Αύγουστο για πρώτη φορά στην πρώτη θέση όσον αφορά τις διεθνείς αγορές, εκτός Ευρώπης, πάνω ακόμη και από τις ΗΠΑ.

Με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία για το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου, η ισραηλινή αγορά παρουσιάζει φέτος τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη από όλες τις ξένες αγορές, εντός κι εκτός Ευρώπης, στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ως προς την απευθείας κίνηση και τις τουριστικές αφίξεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στην παρουσίαση της ισραηλινής Εl Al, με αφορμή τα 75 χρόνια της αεροπορικής, η αγορά του Ισραήλ στην Αθήνα έχει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας την 8η μεγαλύτερη διεθνή αγορά (συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών αγορών) για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας στην απευθείας κίνηση, με 457 χιλιάδες επιβάτες στο επτάμηνο του 2023 (συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων), +68% έναντι του 2019, ενώ στο οκτάμηνο έχουν ξεπεράσει τις 200 χιλιάδες. Η απευθείας κίνηση από/ προς Ισραήλ στο επτάμηνο αντιστοιχεί σε 457 χιλιάδες επιβάτες, ενώ όσον αφορά ειδικά τις διεθνείς αφίξεις Ισραηλινών κατοίκων, αυτές αντιστοιχούν σε 187 χιλιάδες με βάση τα στοιχεία της περιόδου Ιανουαρίου- Ιουλίου, έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 77% έναντι του 2019.

Με βάση τα στοιχεία του επταμήνου το Ισραήλ αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εκτός Ευρώπης, μετά τις ΗΠΑ, για το Ελ. Βενιζέλος, ενώ για το μήνα Αύγουστο, όπως προαναφέρθηκε, ξεπέρασε την αμερικανική αγορά και δη τη Νέα Υόρκη αγορά. Σημειωτέον ότι από το 2009 έως και το 2022, με 581 χιλιάδες επιβάτες, η απευθείας επιβατική κίνηση στη σύνδεση Αθήνας- Ισραήλ εξαπλασιάστηκε σε σύγκριση με τις 97 χιλιάδες του 2009, με τη φετινή χρονιά να αποτελεί χρονιά ρεκόρ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά σε μία εβδομάδα το όριο των 20.000 επιβατών όσον αφορά την επιβατική κίνηση μέσα στον Αύγουστο.

Οσον αφορά ειδικά την El Al έχει υπερτριπλασιάσει τις επιδόσεις της από το 2009 μέχρι σήμερα στην ελληνική αγορά, με αύξηση της κίνησης ειδικά φέτος στο οκτάμηνο κατά 33% έναντι του 2019, φτάνοντας συνολικά τις 120 χιλιάδες επιβάτες. Η συνεργασία της αεροπορικής με τους εγχώριους τουριστικούς φορείς είναι στενή, όπως επισημάνθηκε χθες, με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού να δίνει ισχυρό «παρών» μέσω του γραφείου του στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα κ. Δημήτρη Φραγκάκη, πραγματοποιώντας και προγράμματα συνδιαφήμισης για την προώθηση της τουριστικής κίνησης μεταξύ Ισραήλ- Ελλάδας.

Η Εl Al έχει αυτή την στιγμή 400 προορισμούς σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα πετάει στη σύνδεση Αθήνας – Τελ Αβίβ με 14 πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση (40.000 επιβάτες στο α’ εξάμηνο του 2023) και Θεσσαλονίκης – Τελ Αβίβ με 5 πτήσεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση (12.000 επιβάτες στο α’ εξάμηνο του 2023).

Οσον αφορά το προφίλ της αγοράς του Ισραήλ στο Ελ. Βενιζέλος, ποσοστό 81% των Ισραηλινών έρχονται για διακοπές και το υπόλοιπο είναι μοιρασμένο, για επαγγελματικούς λόγους και για επίσκεψη σε φίλους και οικογένεια, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής στην Ελλάδα είναι 8 ημέρες.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα δοθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης

Γιατί ο Μητσοτάκης έβαλε «φρένο» σε έναν ανασχηματισμό – «Καλάθι» ΔΕΘ για την Θεσσαλία

Fraport: Ρεκόρ τον Αύγουστο με 6,15 εκατ. επιβάτες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια – Πού σημειώθηκε πτώση (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ