Ενισχύεται το οικιστικό κομμάτι εντός του project του Ελληνικού με δεδομένο το υψηλό ενδιαφέρον για την αγορά κατοικιών στο μεγάλο έργο αστικής ανάπλασης για το οποίο «τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται απόλυτα».

Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Lamda Development ο διευθύνων σύμβουλος κ. Οδυσσέας Αθανασίου:

«Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, η πρώτη φάση έχει ένα μεγάλο κομμάτι που είναι η φάση του σχεδιασμού και προχωράμε με τις μελέτες. Οι υποδομές έχουν ήδη ξεκινήσει, με τον ανάδοχο, την AVAX να είναι ήδη στο εργοτάξιο όπως είναι και η ΕΚΤΕΡ που έχει αναλάβει την κατασκευή του πρώτου κτιρίου που θα είναι το οποίο θα στεγάζει τέσσερα σωματεία ΑΜΕΑ, ενώ πριν το τέλος του έτους θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τον Πύργο Κατοικιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η υλοποίηση της επένδυσης πλέον εξελίσσεται σε πολλούς παράλληλους άξονες για ένα ολοκληρωμένο και δομημένο τοπίο στο τέλος της πενταετίας. Το έργο θα είναι πολύ ευρύτερο από κτίρια, Πύργους, γραφεία, εμπορικά, σπίτια γιατί εκφράζει μία διαφορετική αντίληψη αστικής λειτουργίας, συμβατή με το πνεύμα της κοινωνίας του αύριο και με ό,τι επιτάσσει η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος. Τα στάδια είναι χρονοβόρα στο επίπεδο του σχεδιασμού σε όλη την αλυσίδα ενεργειών και δουλεύουμε σε πολλά παράλληλα μέτωπα μέχρι να ξεκινήσει η ουσιαστική υλοποίηση», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Lamda Development κ Τάσος Γιαννίτσης.

«Η συγκυρία χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητες και ερωτηματικά, και συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε πόσο ευμετάβλητο είναι το γενικότερο περιβάλλον. Οι δύσκολες και αβέβαιες συνθήκες ισχύουν για όλους και στο μακρύ χρονικό ορίζοντα που εξελίσσεται το έργο του Ελληνικού– ήδη έχει περάσει μία δεκαετία- ήταν δεδομένο εξ’ αρχής ότι θα προκύπτουν τέτοιου είδους απρόσμενες εξελίξεις. Η επένδυση στο Ελληνικό προχωρά χωρίς δισταγμούς και αμφιβολίες και θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες όσων δουλεύουν γι’ αυτό και όσων πίστεψαν σε αυτό. Η Lamda θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε ακόμη κι αν οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες να φέρει σε πέρας αυτό που έχει αναλάβει», επεσήμανε ο κ. Γιαννίτσης.

Το κόστος και η πορεία του έργου

«Η γεωπολιτική κρίση συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος υλικών και καυσίμων και μεγαλύτερο χρόνο παράδοσης για τα υλικά ειδικά όταν πρόκειται για ένα τόσο μεγάλο έργο, αυτής της εμβέλειας. Παρ’ όλ’ αυτά μένουμε πιστοί στο χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, όπως έχουμε ανακοινώσει, εντός της πενταετίας που ήδη διανύουμε».

Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι το έργο έχει προχωρήσει πολύ: «Σε μία ανάπτυξη, πολύ περισσότερο σε μία αστική ανάπλαση υπάρχουν ξεχωριστά βήματα. Το πρώτο είναι ο σχεδιασμός του masterplan, το επόμενο, στο οποίο η χώρα μας έχει… ειδίκευση να καθυστερεί τα πράγματα είναι το αδειοδοτικό (πολεοδόμηση, επίλυση θεμάτων αρχαιολογίας, περιβάλλοντος, το ΣτΕ). Εμείς θέλαμε να τα επιλύσουμε όλα αυτά κι αυτό έγινε στη διάρκεια της επταετίας. Αρα αυτή την στιγμή έχουμε ολοκληρώσει τον αδειοδοτικό κύκλο από όλες τις απόψεις πλήν των οικοδομικών αδειών. Το τρίτο στάδιο αφορά τη χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί για την πενταετία 2022-2027, εκτός από το ότι έχουμε πουλήσει κατοικίες ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 200 εκατ. ευρώ θα τα λάβουμε φέτος από τα τρία οικιστικά projects και για το 2023 υπολογίζουμε γύρω στα 350 εκατ. ευρώ. Μετά τη συμβασιοποίηση των πωλήσεων θα έχουμε οικοδομικές άδειες και υπολογίζουμε να έχουμε τον Οκτώβριο τις υπογραφές συμβολαίων, ώστε να ακολουθήσει αυτό το στάδιο μετά».

Σε σχέση με το υπαρκτό ζήτημα της ανόδου του κόστους των υλικών ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι «ένα σημαντικό κομμάτι για τα έργα των κτιρίων θα αρχίσουν από το 2023 και στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς κι ελπίζουμε να υπάρχει εξισορρόπηση της αγοράς. Έχουμε προλάβει να ενσωματώσουμε τις αυξήσεις του κόστους στις τιμές για ένα μεγάλο μέρος των οικιστικών έργων. Δεν είμαστε μάγοι, τα κόστη που έχουν ανέβει θα μας πλήξουν τις επόμενες χρονιές το 2023- 2024 αν συνεχιστούν».

Ειδικότερα για τα τρία οικιστικά έργα για τα οποία έχουν προχωρήσει οι πωλήσεις, τον Πύργο Κατοικιών, τις βίλες στην παραλία και τις διώροφες- τριώροφες κατασκευές με τα διαμερίσματα (condos), o κ. Αθανασίου ανέφερε ότι δεν προκύπτει επιβάρυνση από τις βίλες –«κoστολογικά για τις βίλες είμαστε πολύ καλά δεδομένου ότι δεν έχουμε αναλάβει το κόστος ανέγερσης το οποίο αναλαμβάνει ο αγοραστής», ούτε από τα condos, δεδομένου ότι εκεί έχουν ενσωματωθεί ήδη στις τιμές και άρα καλύπτονται από τον αγοραστή. «Εκεί όπου έχουμε ‘’κλείσει’’ τιμές και η άνοδος του κόστους μας επηρεάζει είναι στον Πύργο Κατοικιών, με ένα επιπλέον κόστος γύρω στο 20 εκατ. ευρώ αν δεν μειωθούν οι τιμές στα υλικά. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιούμε μελέτες για τη βέλτιστη χρήση και αξιοποίηση. Συνολικά πάντως και ως προς το χρονοδιάγραμμα και ως προς τον έλεγχο του κόστους είμαστε εκεί όπου σχεδιάζαμε, έστω κι αν έχουμε μπροστά να αντιμετωπίσουμε συνθήκες που μπορεί να μας κρατήσουν σε κάποιες περιπτώσεις πίσω δεδομένου του ευμετάβλητου περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή η ίδια η Lamda μεγαλώνει – ήμασταν λίγο πάνω από 200 άτομα στην εταιρεία και τώρα είμαστε 550 κάτι που επίσης δεν ήταν εύκολο. Τώρα, πολλοί εργαζόμενοι είναι πάνω από 1 χρόνο κι έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται στην εταιρεία. Έχουν ολοκληρωθεί όλα όσα χρειάζονταν να γίνουν για να προχωρήσουμε με την υλοποίηση του έργου».

Για το οικιστικό κομμάτι του έργου η διοίκηση της Lamda ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και λίστα αναμονής. Εξού και η εταιρεία προχωρά με το σχεδιασμό για ένα ακόμη ψηλό κτίριο 50 μέτρων, με 15 ορόφους, 150 μέτρα από τη θάλασσα με θέα στο πάρκο και τη θάλασσα που σχεδιάζεται από ένα ακόμη μεγάλο όνομα όπως είναι ο Δανός αρχιτέκτονας Bjarke για κτίριο 16.500 τ.μ. με 90 διαμερίσματα κι επιπλέον κατοικίες που θα απευθύνονται στα «μεσαία» πορτοφόλια.

Η διοίκηση επανέλαβε ότι το έργο είναι πλήρως εξασφαλισμένο χρηματοδοτικά για την πρώτη φάση του 2022- 2027, ενώ η δρομολογημένη έκδοση ομολόγου, πιθανότατα τον Ιούλιο εφόσον υπάρξουν οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο εύρος των 200 εκατ. ευρώ έχει να κάνει αποκλειστικά με τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής της εταιρείας. «Δεν έχει να κάνει με το ότι χρειαζόμαστε έστω κι ένα ευρώ για τα έργα της πρώτης πενταετίας», δήλωσε ο κ. Αθανασίου, τονίζοντας ότι το project «θα έχει χρηματικό πλεόνασμα από το 2023 κάτι που είναι πρωτοφανές όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή δεδομένα».

Στο «μέτωπο» των συνεργασιών η εταιρεία θα επιδιώξει και νέες συνεργασίες π.χ. στο κομμάτι των αθλημάτων, της εκπαίδευσης, της υγείας και της ευεξίας και μάλιστα εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ανακοινωθεί η συνεργασία με γνωστό ιδιωτικό εκπαιδευτήριο για σχολείο εντός της έκτασης.

Τα εμπορικά κέντρα και η Lamda Malls

Εν τω μεταξύ πολύ ικανοποιητικά κινούνται οι τζίροι στα εμπορικά κέντρα του ομίλου (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos) και μάλιστα στο τρέχον τρίμηνο κινούνται πάνω από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, προ πανδημίας.

Εντός του 2023 δρομολογείται η εισαγωγή της θυγατρικής Lamda Μalls στο Χρηματιστήριο κι ενδεχομένως η συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή, ενώ μελλοντικός στόχος είναι η μετατροπή της σε Επενδυτική Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ).

Στη Lamda Malls πιθανότατα θα ενταχθούν και οι δύο εμπορικές αναπτύξεις του Ελληνικού καθώς επίσης και άλλα ακίνητα.

Διαβάστε ακόμη

Οικογένεια Περρωτή: Νέο σφυρί για ακίνητο – «φιλέτο» στη Λεωφόρο Αμαλίας (pic)

Η νέα γκάφα με τους (παρολίγον) ολιγάρχες, η βίλα του διαφημιστή, η κόντρα με το Κατάρ, η Νίκη και ο Νίκος 

Παράταση 1 μήνα για υποβολή φορολογικών δηλώσεων αποφασίζει το ΥΠΟΙΚ