Παίρνει μπροστά μία από τις σημαντικότερες κυβερνητικές δεσμεύσεις, που αποτελεί παράλληλα και ένα από τα από τα μεγαλύτερα έργα ΣΔΙΤ εδώ και δεκαετίες: Τη κατεδάφιση και μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού σε νέα έκταση στον Ασπρόπυργο και τη δημιουργία στη θέση τους πάρκου και πολυχώρου πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής.

Έπειτα από διεργασίες μηνών, ξεκινά ο δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση σύμβασης μέσω του Εθνικού Συστήματος ηλεκτρονικών δημόσιων συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) για τη «Μετεγκατάσταση του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού με σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)».

Ο διαγωνισμός, που θα γίνει με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και με σκοπό την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης, έχει ως αναθέτουσα αρχή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί τον φορέα ωρίμανσης, διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας (και κάθε διαδικασίας ανάθεσης) και παρακολούθησης της εκτέλεσης των συμβάσεων σε σχέση με το έργο (Διενεργούσα τον Διαγωνισμό Αρχή).

Έως και 30 χρόνια η Σύμβαση Σύμπραξης

Το έργο, που έχει προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 765 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ (χωρίς ΦΠΑ 617,18 εκατ. Ευρώ), αναμένεται να προσελκύσει σημαντικό αριθμό ενδιαφερόμενων λόγω του μεγέθους και της συνολικής διάρκειας της Σύμβασης Σύμπραξης που εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά μέγιστο σε 30 χρόνια. Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ως προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει οριστεί η 4η Σεπτεμβρίου 2023 (Α’ φάση).

Το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης είναι η χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, προμήθεια εξοπλισμού, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των υποδομών που θα στεγάσουν το Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών (ΔΣΣΑ) και τη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (ΔΜΔΑ).

Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει κατ’ αρχήν με ίδια ή / και δανειακά κεφάλαια του επενδυτή. Η αναθέτουσα αρχή εξετάζει την πιθανή συμμετοχή της στη χρηματοδότηση της κατασκευαστικής αξίας του έργου, με την καταβολή ποσού, το όποιο εκτιμάται ότι δεν θα υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Στην περίπτωση αυτή, η καταβολή της χρηματοδοτικής συμβολής της αναθέτουσας αρχής θα γίνεται τμηματικά, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών του έργου. Ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης» («ΙΦΣ»), στον οποίο θα κατακυρωθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου.

Στον Ασπρόπυργο

Οι φυλακές πρόκειται να μεταφερθούν σε ακίνητο 100 στρεμμάτων που βρίσκεται στη θέση του παλαιού Στρατοπέδου «Αμερικάνικης Ευκολίας» στον Ασπρόπυργο. Στον χώρο του στρατοπέδου της παλιάς βάσης του ΝΑΤΟ θα χωροθετηθούν οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και οι υποδομές για το νέο πρότυπο Δικαστικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Αθηνών (ΔΣΣΑ) και τη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (ΔΜΔΑ).

Τα νέα κτήρια περιλαμβάνουν το κεντρικό συγκρότημα των Πτερύγων Κράτησης, καθώς και περιφερειακά κτήρια ειδικών χρήσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες του ΔΣΣΑ. Η συνολική επιφάνεια κάλυψης είναι περίπου 32.000 τμ, με συνολική επιφάνεια ανωδομής περίπου 57.700 τμ και υπόγεια δόμηση περίπου 30.000 τμ.

Σημειώνεται πως η κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού και η δημιουργία στη θέση τους ενός μεγάλου πάρκου, που θα περιλαμβάνει χώρους άθλησης και πολιτισμού, περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και είχε προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κατεδάφιση των φυλακών, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα του Κορυδαλλού και μέσα στον αστικό ιστό, αποτελεί διαχρονικό αίτημα τόσο των κατοίκων του Κορυδαλλού, όσο και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Διαβάστε ακόμη

Greencells Energy: Νέο mega φωτοβολταϊκό project 250 MW στο Κιλκίς

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και… με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ, ο Κωτσόβολος και οι μνηστήρες, η Praktiker στην Κέρκυρα, η παραπλάνηση από την Ellington Solutions

Πλειστηριασμοί: Για ποια «επώνυμα σφυριά» κληρώνει πριν το «off» του Αυγούστου (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ