Συνολικά 26 νέες μισθώσεις που αντιστοιχούν σε μία επιφάνεια 51.000 τ.μ. καταγράφηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2023 στην αγορά γραφείων κυρίως στην Αθήνα, ενώ ως προς τον επενδυτικό όγκο, αυτός διαμορφώθηκε στα 151 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία ανάλυση για την αγορά γραφείων της γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield Proprius για το β’ τρίμηνο του 2023, όπου η κινητικότητα είναι απτή στην εγχώρια αγορά.

Συνοπτικά στα γραφεία, το ποσοστό των διαθέσιμων χώρων διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 12,5% σε Αθήνα- Πειραιά και συγκεκριμένα στην περιοχή του κέντρου και τη λ. Βασιλίσσης Σοφίας, τα βόρεια (Κηφισίας, Αττική οδός, λ. Μεσογείων), Εθνική οδός, Συγγρού, Βουλιαγμένης και λιμάνι Πειραιά.

Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στο κέντρο (5,7%) και το υψηλότερο στην Εθνική Οδό 25%, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τα ενοίκια. Στο κέντρο αλλά και τα βόρεια καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές ενοικίων με 26 ευρώ ανά τ.μ. για χώρους υψηλών προδιαγραφών, ενώ στην Εθνική οδό το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 16 ευρώ ανά τ.μ. αυτή την στιγμή.

Οι ποιοτικοί χώροι βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από πλευράς των ενδιαφερομένων ενοικιαστών, με τις μισθώσεις συνολικού όγκου απορρόφησης 51.000 τ.μ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, να είναι κατά 25% υψηλότερες σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 και 50% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε κλάδους όπως η τεχνολογία, ο χρηματοοικονομικός τομέας και το Δημόσιο.

Η μεγαλύτερη συναλλαγή που καταγράφηκε στα γραφεία σε αυτό το διάστημα ήταν η μίσθωση του πρώην εμπορικού κέντρου Athens Heart στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μετά την ανακατασκευή του σε ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων 26.500 τ.μ. με πιστοποίηση LEED Gold εντός του 2024.

Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση της Cushman παράγοντες όπως η ποιότητα, η ενέργεια, η απόδοση και η βιωσιμότητα οδηγούν αυτή την περίοδο τη ζήτηση, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα παραδοθούν μόλις 15.000 τ.μ νέων ή ανακαινισμένων χώρων στην αθηναϊκή αγορά γραφείων.

Μεσοπρόθεσμα έως το τέλος του 2024 θα προστεθούν άλλα 124.000 τ.μ και επιπλέον 211.000 τ.μ μέχρι το τέλος του 2026, με βάση τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις. Η ζήτηση για μίσθωση γραφείων παραμένει ιδιαίτερα έντονη και στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης, μια περιοχή με πολύ χαμηλή διαθεσιμότητα σύγχρονων χώρων.

Ο όγκος των επενδύσεων γραφείων που καταγράφηκε ήταν 171 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2023, κυρίως λόγω της αγοράς ύψους 151 εκατ. ευρώ τριών ιδιοχρησιμοποιούμενων κτιρίων από την Εθνική Τράπεζα, ιδιοκτησίας της Prodea Investments AEEAΠ.

Ωστόσο, όσον αφορά τους θεσμικούς επενδυτές, σημειώνεται χαμηλή σχετικά δραστηριότητα, αποτυπώνοντας την στάση αναμονής που κρατούν, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους χρήματος, μετά την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούνιο.

Η επενδυτική δραστηριότητα εκτιμάται ότι μπορεί να επιστρέψει το δεύτερο εξάμηνο του 2023 δεδομένου ότι οι επενδυτές προσαρμόζονται σταδιακά στο οικονομικό περιβάλλον.

Μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, το σταθερό πολιτικό σκηνικό αναμένεται να ενισχύσει την οικονομική σταθερότητα της χώρας και να φέρει την οικονομία πιο κοντά στην αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, πιστοποιώντας την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε μια αναπτυξιακή πορεία με θετικές προοπτικές.

Διαβάστε ακόμη

Eurostat: Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Σταμάτησε το «φρενάρισμα» στην Ευρωζώνη

Ξεπέρασε τις προβλέψεις η ανάπτυξη στην Τουρκία – Στο 3,8% το β΄τρίμηνο (γράφημα)

Ανεργία: Υποχώρησε στο 10,8% τον Ιούλιο (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ