Τη σημασία των επενδύσεων ως εργαλείο όχι απλά παραγωγής πλούτου, αλλά και ενίσχυσης της σταθερότητας και της ειρήνης στη διεθνή κοινότητα τόνισε ο 70ος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, από το βήμα του πρώτου Αμερικανικού Μεσογειακού Επενδυτικού Φόρουμ (American Mediterranean Investment Forum) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

«Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για τις επενδύσεις στη Μεσόγειο, για την ευημερία στον κόσμο και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ένα καταπληκτικό μέρος για να επενδύσει κανείς» είπε ο Μ. Πομπέο ανοίγοντας την ομιλία του.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε εκτενή αναφορά στον κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι επενδυτικές επιλογές για την ευημερία, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τελικά την ειρήνη στον πλανήτη.

«Θέλουμε να είμαστε εδώ (στη νοτιοανατολική Ευρώπη) για να βοηθήσουμε να οικοδομηθεί ένα βιώσιμο μέλλον. Η πολιτική μας, επί κυβέρνησης Τραμπ, ήταν πάντα να στηριζόμαστε στην διπλωματία και την οικονομία για να διασφαλίσουμε ότι ο αμερικανικός ή ο ελληνικός στρατός δε θα χρειαζόταν να πάει κάπου για να κάνει κάτι δύσκολο και να ρισκάρει τις ζωές αγαπημένων προσώπων.

Όταν λειτουργούμε σωστά τη διπλωματία, όταν κάνουμε σωστά την οικονομία, μειώνουμε αυτούς τους κινδύνους. Αυτό είναι που με λυπεί με την κατάσταση του κόσμου που αντιμετωπίζουμε σήμερα» τόνισε ο Πομπέο, σημειώνοντας ότι καθοριστικό για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν το γεγονός ότι η Δύση απώλεσε την ικανότητα να πείθει ότι μπορεί να τιμωρήσει τους εισβολείς που παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάτι ανάλογο δεν θα συμβεί και στην Ασία» προειδοποίησε.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ο Αμερικανός πολιτικός δεν έκρυψε το θαυμασμό του για την πορεία μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

«Άκουσα τα στατιστικά για το λόγο ελληνικού ΑΕΠ/ χρέους. Μακάρι και η Αμερική να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Οι περισσότερες συναλλαγές ανά τον κόσμο και η αποταμίευση πλούτου γίνονται σε δολάρια ή ευρώ. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα παραμείνει έτσι. Το αμερικανικό χρέος πλησιάζει στο να επεκταθεί σε ένα επίπεδο 120%-130% του ΑΕΠ. Αυτό είναι ένα σοκαριστικό νούμερο για μία από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Είναι μία πρόκληση για την Αμερική, είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αν συνεχίσουμε να απαιτούμε όλο και μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού ΑΕΠ απλά για να πληρώνουμε τόκους στο χρέος, τότε θα πληγωθεί το βιωτικό επίπεδο όχι μόνο των Αμερικανών, αλλά όλου του κόσμου».

Γ. Τσούνης (πρέσβης ΗΠΑ): «Οι καλύτερες ημέρες της Ελλάδας είναι μπροστά μας»

«Οι καλύτερες ημέρες της Ελλάδας είναι μπροστά μας» διαβεβαίωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργος Τσούνης στη δική του ομιλία, όπου παρουσίασε τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τη μείωση του δημόσιου χρέους και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Μάλιστα ο Γ. Τσούνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει όχι απλά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά πλεονάσματα προϋπολογισμού.

Τόνισε, επίσης, ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες οι αξιόπιστοι εταίροι και συνομιλητές στην νοτιοανατολική Ευρώπη είναι οι τρεις χώρες με δημοκρατικά πολιτεύματα: Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ.

«Η Ελλάδα έχει γίνει μία οικονομική μηχανή για την Ευρώπη. Aυτό δεν έγινε τυχαία. Είναι μία χώρα που είναι ανοιχτή για τις επιχειρήσεις (open for business). Η επιστροφή της Ελλάδας σε ένα οικονομικά σταθερό περιβάλλον είναι σημαντική σε γεωστρατηγικούς όρους. Δεν μπορούμε να έχουμε την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Βαλκανίων χωρίς τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας. Βλέπουμε τώρα ότι η Ελλάδα επενδύει στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα εξελίσσεται σε κόμβο ενέργειας και logistics και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε σε αυτή την προσπάθεια.

Nτ. Σασούν (Joseph Sassoon Group): Έρχονται δύο μεγάλες επενδύσεις

Η διοργάνωση του forum είναι πρωτοβουλία του επενδυτικού ομίλου Joseph Sassoon Group, οι ρίζες του οποίου εντοπίζονται 500 χρόνια πίσω, στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου κατέφυγε η εβραϊκή οικογένεια Σασούν μετά τις διώξεις κατά των Εβραίων στην Ιβηρική χερσόνησο.

Μιλώντας στο φόρουμ, ο πρόεδρος του ομίλου, Ντέιβιντ Σασούν αποκάλυψε ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν δύο μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων έκαστη: η πρώτη θα αφορά σε ένα κέντρο τεχνολογικής γνώσης που θα έχει ως άξονα τη σύζευξη πανεπιστημίων και αγοράς εργασίας και η δεύτερη θα αφορά σε υλικά κατασκευών.

Η Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα για να επενδύσει κανείς, θα σας εκπλήξει, σας διαβεβαιώ» είπε ο Ντέιβιντ Σασούν στην ομιλία του, όπου όμως σημείωσε ότι η χώρα «έχει πολλά ακόμα να κάνει» σε ότι αφορά στη μείωση της γραφειοκρατίας, το σταθερό επενδυτικό πλαίσιο και τη μείωση της φορολογίας.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέο ηχηρό μήνυμα από τους πωλητές – Βουτιά έως 4% στις τράπεζες

Aλλαξε χέρια η βίλα του Άλκη Δαυίδ στις Σπέτσες – Στα 13,12 εκατ. ευρώ το τίμημα του πλειστηριασμού (pics)

Τραπεζίτες μέλη της Fed και της ΕΚΤ αυξάνουν τις πιθανότητες νέων αυξήσεων στα επιτόκια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ