Την προκαταβολή των 128.250.210 εκατομμυρίων ευρώ στην κοινοπραξία ΑVAX– Chella SpA-Alstom Transport για την κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό ενέκρινε πρόσφατα η Αττικό Μετρό.

Πρόκειται για άλλο ένα βήμα στον δρόμο για την εκκίνηση του γιγαντιαίου έργου συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, για το οποίο έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες.

Ήδη είναι έτοιμο το πρώτο εργοτάξιο στην Κατεχάκη που μαζί με την Βείκου που έπεται, αποτελούν τα δύο άκρα του δικτύου που θα υποδεχτούν τους δύο μετροπόντικες για τη διάνοιξη της σήραγγας.

Το ποσό της προκαταβολής, που αποτελεί και την πρώτη πιστοποίηση πληρωμής του έργου χορηγείται μετά την προσκόμιση εγγυητικής ποσού 61.854.580 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση πρόκειται «για τη διαφορά του ποσού της προκαταβολής από το ποσό των εγγυητικών καλής εκτέλεσης της σύμβασης ύψους 66.400.319,82 Ευρώ. Επομένως το σύνολο των εγγυητικών καλής εκτέλεσης  του έργου ανέρχεται σε 128.900.900 εκατ. ευρώ».

Με βάση τη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων, ο ανάδοχος δικαιούται προκαταβολή μέχρι του 15% της αξίας της σύμβασης χωρίς αναθεώρηση και ΦΠΑ.

Η προκαταβολή δίνεται μετά την εγκατάσταση εργοταξίου από τον ανάδοχο και κατατίθεται υποχρεωτικά σε δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό και χρησιμοποιείται μόνο για την πληρωμή της προμήθειας των υλικών ή μηχανημάτων, για τα οποία έχει χορηγηθεί.

Όπως αναφέρεται, η προκαταβολή απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί για δαπάνες που δεν σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το έργο. Μάλιστα ο ανάδοχος υποχρεούται να δίνει στην υπηρεσία στο τέλος κάθε μήνα συνοπτική κατάσταση για τις πληρωμές που έχει πραγματοποιήσει στο πλαίσιο του έργου.

Το έργο θα περιλαμβάνει 15 νέους σταθμούς με την έναρξη της κύριας κατασκευής να τοποθετείται εντός του 2022.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα μεταφέρει 340.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ οι μετακινήσεις με ΙΧ αναμένεται να μειωθούν κατά 53.000 περίπου ημερησίως, με  σημαντικά και περιβαλλοντικά οφέλη καθώς η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 318 τόνους/ημέρα.

Διαβάστε ακόμα:

FT: Pfizer και Moderna αυξάνουν τις τιμές των εμβολίων στην ΕΕ (vid)

Λάθος εκκαθαριστικά: Απειλούνται και με πρόστιμα όσοι έπεσαν θύματα του Taxisnet

ΥΠΕΝ: Στη Deloitte η τεχνική υποστήριξη του ΣΔΜ των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης