Επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε «πράσινα» γραφειακά projects στην περιοχή του Αμαρουσίου με επίκεντρο κυρίως την περιοχή στα πέριξ του κόμβου της Αττικής Οδού προωθεί η Noval Property AEEAΠ.

Στόχος, η «ανάπτυξη ποιοτικών, σύγχρονων και περιβαλλοντικά πιστοποιημένων κτιρίων γραφείων, που βρίσκονται σε βασικούς άξονες συγκέντρωσης επαγγελματικών ακινήτων, όπως στην ευρύτερη περιοχή του Αμαρουσίου», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιτελείς της εταιρείας.

Χθες, η θυγατρική του ομίλου Viohalco ανακοίνωσε μία ακόμη προωθούμενη επένδυση στην οδό Αμαρουσίου- Χαλανδρίου στον αριθμό 43, στην περιοχή του Κέντρου Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου της ΕΛΒΑΛ για την ανάπτυξη ενός νέου, σύγχρονου κτιρίου γραφείων, «το οποίο θα ενσωματώνει τις αρχές του βιοκλιματικού και έξυπνου σχεδιασμού, ενώ θα δρομολογηθεί και η πιστοποίησή του κατά LEED», όπως αναφέρεται σχετικά.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία απέκτησε δύο ακίνητα στο Μαρούσι, με την αξία της συναλλαγής να ανέρχεται σε 2,426 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμενη από το πράσινο ομόλογο.

Το πρώτο ακίνητο αφορά οικόπεδο με επιφάνεια 1.543 τ.μ., επί της οδού Αμαρουσίου- Χαλανδρίου 43, στο οποίο υπάρχει κτήριο επιφάνειας 945 τ.μ., ενώ το δεύτερο ακίνητο αφορά αδόμητο οικόπεδο επιφάνειας 1.093 τ.μ., επί της συμβολής των οδών Φραγκοκκλησιάς & Αμαρουσίου-Χαλανδρίου.

Τα δύο όμορα ακίνητα θα συνενωθούν και θα σχηματίσουν ένα ενιαίο οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 2.636 τ.μ. προς μελλοντική ανάπτυξη.

Στην ίδια περιοχή, επί των οδών Χειμάρρας 10- 12 και λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, η Noval προωθεί από κοινού με την Brook Lane Capital την αξιοποίηση του πρώην ακινήτου της Kodak, οικοπέδου εμβαδού 16 στρεμμάτων περίπου, μέσω της κοινής εταιρείας The Grid.

Το κτιριακό συγκρότημα, με την υπογραφή των Foster & Partners θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα κτιριακά projects σε εξέλιξη σε όλη την Αθήνα για το 2023.

Το κτίριο θα είναι ενεργειακής κλάσης Α+ με επιφάνεια κοντά στις 60.000 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων και των υπόγειων και βοηθητικών χώρων), και θα περιλαμβάνει τρία υπόγεια, ενιαία για τα δύο κτίρια, με 595 θέσεις στάθμευσης.

Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν λίγο πάνω από τα 77 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του τιμήματος αγοράς της γης, ωστόσο, πλέον, με τα νέα δεδομένα στον τομέα της κατασκευής όσον αφορά την αύξηση του κόστους και τις νέες κτιριακές προδιαγραφές που έχουν τεθεί, αναμένεται να αυξηθεί, ξεπερνώντας σημαντικά ακόμη και το ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ.

Ένα ακόμη project αφορά το συγκρότημα επί της Χειμάρρας 16, με συνολική επιφάνεια 24.950 τ.μ.. Πρόκειται για υφιστάμενο κτήριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 4.696 τ.μ. , σε οικόπεδο εμβαδού 10.164 τ.μ. με προσθήκη κτιρίου γραφείων συνολικής επιφάνειας 20.252 τ.μ. με 3 ορόφους και 4 υπόγεια με 317 θέσεις στάθμευσης κι επιπλέον 45 θέσεις στον περιβάλλοντα χώρο. Το κτίριο αναμένεται να πιστοποιηθεί με LEED στο επίπεδο Gold.

Πολύ πρόσφατα επίσης, η Noval ανακοίνωσε ότι απέκτησε, μετά από διαγωνιστική διαδικασία, το κτίριο γραφείων επί της Λεωφόρου Κηφισίας 199 στο Μαρούσι, πρώην ιδιοκτησίας της HELLENiQ ENERGY Holdings S.A.

Το συγκεκριμένο κτήριο, συνολικής δομημένης επιφάνειας 6.636 τ.μ., θα ανακατασκευαστεί σε ένα σύγχρονο, πράσινο και έξυπνο κτήριο γραφείων, που θα ενσωματώνει τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και στοχεύει στην πιστοποίηση κατά LEED.

Ο επανασχεδιασμός αυτός του κτιρίου από τους Divercity Architects, εντάσσεται «στο πλαίσιο της επιδίωξης της Noval Property να αξιοποιεί παλιό κτιριακό απόθεμα και να το μετατρέπει σε σύγχρονο, πράσινο και βιοκλιματικό», σύμφωνα με τους επιτελείς της.

Σημειωτέον ότι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Noval Property περιελάβανε, με βάση τα στοιχεία στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, 61 ακίνητα κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα και επιλεκτικά στη Βουλγαρία (κτήρια γραφείων, εμπορικούς χώρους, τουριστικά ακίνητα και αποθηκευτικούς χώρους) συνολικής δομημένης επιφάνειας 462.000 τ.μ. περίπου, με μία αξία αποτίμησης των επενδυτικών ακινήτων και συμμετοχών την 30.06.2022 στα 455,5 εκατ. ευρώ περίπου, νούμερο το οποίο ήδη έχει αυξηθεί μετά και τις νέες προσθήκες.

Πάνω δε από το 25% του χαρτοφυλακίου της αποτελείται ήδη από κτίρια με πράσινες περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις, όπως LEED και BREEAM In-Use.

Διαβάστε ακόμη

Ολα όσα συμβαίνουν στην κουζίνα της θρυλικής Σπονδής

Η «πίεση» Μητσοτάκη στη Μαρτίνου, το ντέρμπι Αλαφούζου – Κυριακού για το Μουντιάλ, τα «καπέλα» στην κινητή τηλεφωνία και τα σενάρια για τις τράπεζες 

Κάρολαϊν Έλισον: Η μυστηριώδης γυναίκα πίσω από την κατάρρευση του FTX