Κυρίως σε νέες επενδύσεις κι εν συνεχεία αποπληρωμή υφιστάμενου ομολογιακού δανείου και κεφάλαια κίνησης θα χρηματοδοτήσει η επικείμενη ομολογιακή έκδοση της Premia Properties για 100 εκατ. ευρώ για την οποία η δημόσια εγγραφή ξεκινά την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου.

Όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση, «ο όμιλος στοχεύει στην ενίσχυση και τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου ακινήτων του με υψηλής ποιότητας ακίνητα διαφόρων εμπορικών χρήσεων (κτίρια logistics, εμπορικά κτίρια τύπου big box, κτίρια κοινωνικών υποδομών και οικιστικά). Σημειωτέον ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για τη μετατροπή της σε Επενδυτική Ακινήτων (ΑΕΕΑΠ).

Με βάση τα στοιχεία από το ενημερωτικό δελτίο, μετά την αφαίρεση των εξόδων της έκδοσης, κεφάλαια ύψους 39,6 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την πλήρη αποπληρωμή δανείου ισόποσης αξίας (39,3 εκατ. ευρώ), 54 εκατ. ευρώ σε νέες επενδύσεις σε ορίζοντα διετίας και 3 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών.

Ο όμιλος κατά την 30.09.2021 διαθέτει συνολικά 16 επενδυτικά ακίνητα, αξίας 131,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων δώδεκα 12 είναι πλήρως μισθωμένα. Όσον αφορά στα μισθωμένα επενδυτικά ακίνητα, αυτά είναι: α) αποθήκες (logistics) στην ευρύτερη περιοχή του Ασπρόπυργου/ Ελευσίνας Αττικής, και στην περιοχή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, τα οποία μισθώνονται σε μεγάλους ομίλους λιανεμπορίου (π.χ. Σκλαβενίτης, ΜΕΤΡΟ) εταιρείες logistics (π.χ. Seagull S.A., Medlog Α.Ε., SYNERGY IN SUPPLY CHAIN AE) και μεγάλες εταιρείες τροφίμων/καταναλωτικών αγαθών (π.χ. Friesland Campina Hellas, HENKEL Hellas), β) δύο κτίρια σούπερ μάρκετ, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται στην περιοχή της Παιανίας Αττικής (μισθωμένο στην εταιρεία ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ), και το άλλο βρίσκεται στην περιοχή της Κατερίνης (μισθωμένο στην εταιρεία «Σκλαβενίτης) και γ) ένα κτίριο εμπορικού καταστήματος (big box) στην περιοχή της Καλαμάτας, μισθωμένο στην εταιρεία Praktiker Hellas Α.Ε.. Επιπλέον, μετά την 30.09.2021 και συγκεκριμένα στις 30.11.2021, η εταιρεία ολοκλήρωσε την εξαγορά αυτοτελούς ακινήτου εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments), μέσω απόκτησης του 100% των μετοχών των Zonas και Top Realty, ιδιοκτητριών του ακινήτων στον Πειραιά, ενώ στις νέες αγορές, μέσα στο Δεκέμβριο είναι και τα προσύμφωνα για τις ιδιωτικές φοιτητικές κατοικίες σε Κυψέλη, Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

Eπιπλέον το Δεκέμβριο η εταιρεία ανακοίνωσε και την υπογραφή προσυμφώνου με τον όμιλο Dimand A.E. για την απόκτηση αυτοτελούς ακινήτου στο οποίο θα αναπτυχθεί πάρκο βιοτεχνολογίας στο 2ο χλμ. της Λεωφόρου Παιανίας-Μαρκοπούλου, εντός της ΒΙΟ.ΠΑ. Παιανίας.

Ως προς τα επενδυτικά ακίνητα τα οποία παραμένουν κενά, η διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι αυτά «δύνανται να χρησιμοποιηθούν ή να διαμορφωθούν (ανακαινίζοντας/διαμορφώνοντας τις υφιστάμενες ή ανεγείροντας νέες κτιριακές εγκαταστάσεις) ώστε να χρησιμοποιηθούν ως χώροι γραφείων, χώροι αποθήκευσης (logistics), βιομηχανικοί χώροι ή οικιστικά συγκροτήματα, επιδιώκοντας, κατόπιν της διαμόρφωσης αυτών, προσδοκώμενα έσοδα μέσω της εκμίσθωσης ή πώλησης αυτών.

Η εταιρεία εκτιμά ότι το 2021 τα έσοδα από μισθώματα θα αυξηθούν λόγω της ένταξης 11 πλήρως μισθωμένων ακινήτων με συνολικά ετησιοποιημένα μισθώματα ποσού περίπου 7.3 εκατ. ευρώ ή 7,7 εκατ. ευρώ (εάν ληφθεί υπόψιν η αλλαγή στο ετήσιο μίσθωμα που αφορά το μισθωτή «Seagull S.A.» από την αρχή της φετινής χρονιάς).

Διαβάστε ακόμα:

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

VentureFriends: Η νέα επένδυση στο e commerce με τη start up Simpler (pic)

Μητσοτάκης: «Όχι» σε πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό – «Ναι» σε διπλές κάλπες και αυτοδυναμία