Στα 700 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί η αξία των projects υπό ανάπτυξη και των καινούριων έργων που περιλαμβάνονται στο πλάνο της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, νούμερο που μεταφράζεται σε περισσότερα από 480.000 τετραγωνικά μέτρα.

Το νούμερο προκύπτει βάσει εκτιμήσεων συνολικού κόστους ανάπτυξης και εξαγορών της Prodea, ενώ το τελικό ποσό μπορεί να κυμαίνεται εξαρτώμενο από παράγοντες που περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται στα υπογεγραμμένα μισθώματα και το κατασκευαστικό κόστος.

Με βάση την παρουσίαση της εταιρείας προς τη χθεσινή γενική συνέλευση, από το ποσό αυτό, ποσοστό που αγγίζει το 70% αφορά έργα συμφωνημένα, το 20% περίπου είναι υπό διαπραγμάτευση και το 10% είναι εγκεκριμένα.

Στα συμφωνημένα projects περιλαμβάνονται αυτά όπου η Prodea είναι ή θα γίνει συμβατικά αποκλειστικός ιδιοκτήτης με την ολοκλήρωσή τους και αποτελούνται από πλήρως ιδιόκτητα (37%), κοινοπραξίες στις οποίες η ΑΕΕΑΠ θα αποκτήσει πλήρη κυριότητα του αναπτυχθέντος ακινήτου (43%) και συμβατικά δεσμευτικές μελλοντικές εξαγορές εξελισσόμενων ακινήτων σε ανάπτυξη (20%).

Ως προς τις κατηγορίες ακινήτων που επενδύει η εταιρεία ένα 34% αφορά γραφεία, 31% ξενοδοχεία και οικιστικά, 27% logistics και 3% μικτής χρήσης (γραφεία και εμπορικά).

Επιπλέον, ενδεικτικό της στροφής προς τη βιωσιμότητα και αειφορία που προτάσσει πλέον η εταιρεία αποτελεί το γεγονός ότι ποσοστό 97% των έργων αυτών αφορούν σε κτίρια με πράσινη πιστοποίηση.

Ένα ακόμη ενδεικτικό στοιχείο ως προς το τελευταίο αποτελεί και το γεγονός ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους η συνολική αξία των πράσινων πιστοποιημένων ακινήτων θα φτάσει το μισό δισ. ευρώ, ενώ 37%, βάσει αξίας, των γραφειακών χώρων του χαρτοφυλακίου της μεγαλύτερης εγχώριας Επενδυτικής Ακινήτων του θα έχει βιώσιμα χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τα έσοδα, αυτή την στιγμή τα ετησιοποιημένα έσοδα της Prodea ΑΕΕΑΠ, με ακίνητα υπό διαχείριση αξίας 2,8 δισ. ευρώ, είναι στα 160,1 εκατ. ευρώ με πληρότητα της τάξεως του 93,8% και μέση μισθωτική απόδοση 6,9%.

Επιπλέον 7,9 εκατ. ευρώ αναμένεται να προστεθούν το 2023 λόγω των συμβατικών αναπροσαρμογών μισθωμάτων, βάσει του πληθωρισμού, ενώ ως προς τα ετησιοποιημένα μισθώματα που θα προστεθούν όταν ολοκληρωθούν τα νέα έργα και μισθωθούν πλήρως εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο τέλος του 2024 στα 16,9 εκατ. ευρώ και στα 26,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2026.

Αύξηση της διασποράς

Στο ζητούμενο για αύξηση της διασποράς της μετοχής, ερωτηθείς σχετικά στη γενική συνέλευση, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, ανέφερε ότι εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα.

Για τον σκοπό αυτό εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα οι διμερείς συναλλαγές – όπως έγινε την στο τέλος της περασμένης χρονιάς με αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού του βασικού μετόχου Invel σε 92%- ή η οργανωμένη δημόσια προσφορά για την είσοδο και μικρομετόχων ώστε η διασπορά να φτάσει στο 15% και πλέον.

Ως προς τους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας, όπως επισημαίνεται, επιχειρείται η αξιοποίηση της τρέχουσας θετικής δυναμικής στην ελληνική αγορά ακινήτων με στόχο τη διασφάλιση αυξανόμενων και επαναλαμβανόμενων εσόδων με δεδομένη τη χαμηλή προσφορά ακινήτων σύγχρονων κατασκευαστικών χαρακτηριστικών αλλά και την αυξημένη ζήτηση για μίσθωση ποιοτικών χώρων.

Γι’ αυτό και η Prodea εστιάζει σε:

  • Χαρτοφυλάκιο κτηρίων γραφείων με «πράσινα» χαρακτηριστικά με στόχο την εξέλιξη της εταιρείας ως τον μεγαλύτερο επενδυτή πράσινων γραφείων της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής
  • Αύξηση των επενδύσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο
  • Μείωση της επενδυτικής έκθεσης σε μη στρατηγικά (non-core) και ώριμα ακίνητα (συμπεριλαμβανομένης μιας σταδιακής αποεπένδυσης του χαρτοφυλακίου ακινήτων στην Ιταλία). Σύμφωνα με την εταιρεία, οι πωλήσεις των ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2021 – 2022 πραγματοποιήθηκαν με κέρδος 7,3% σε σχέση με την αγοραία αξία, ενώ επιπλέον 31 εκατ. ευρώ πωλήσεων ακινήτων έχουν συμφωνηθεί και αναμένεται να λάβουν χώρα το 2023 με κέρδος 8,4% σε σχέση με την μικτή αξία ακινήτων.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: 85% και άνω η εισπραξιμότητα φόρων τον Απρίλιο

Γιώργος Προκοπίου: Το «μπρα ντε φερ» με τον Μπερλουσκόνι για τη Villa Cristina στο Πορτοφίνο (pics)

Fed: Ο πληθωρισμός «παγώνει» τις αυξήσεις επιτοκίων – Ο «χρησμός» των Ελ Εριάν και Κρούγκμαν (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ