Νέα ήθη στις σχέσεις με την εφορία, αφού οι μειώσεις φόρων των τελευταίων ετών, φαίνεται πως ευνόησαν την σταθερότητα και συνέπεια στις πληρωμές τους. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα οποία μπορεί μεν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία να έχουν φτάσει πλέον τα 107,7 δισ. ευρώ (και αφού διαγράφηκαν τον Απρίλιο περί τα 7,5 δισ. ευρώ οφειλών του ΟΣΕ προς το δημόσιο από καταπτώσεις εγγυήσεων του κράτους) οι τρέχοντες φόροι όμως εισπράττονται σχεδόν στο σύνολό τους, στην ώρα τους!

Και παρά την διεθνή κρίση ακρίβειας, ως τον Απρίλιο τουλάχιστον, η εισπραξιμότητα έφτανε σε επίπεδα 85,7%! Ειδικά οι πληρωμές από τις επιχειρήσεις μάλιστα, άγγιζαν και το 92%.

Προφανώς το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος νοικοκυριών και επιχειρήσεων ξεκινά από τον Ιούλιο και πέφτει κυρίως στο β΄ εξάμηνο. Και συνολικά στο α΄ τετράμηνο του έτους έμειναν απλήρωτα «φρέσκα» χρέη 2,1 δισ. ευρώ από συνολικά 3.687.278 οφειλέτες.

Ωστόσο, είτε λόγω ανάπτυξης και αυξημένων τραπεζικών καταθέσεων, είτε λόγω των συστηματικών οχλήσεων (εν είδει …εισπρακτικής) με εκατοντάδες τηλεφωνικές κλήσεις και χιλιάδες προσωπικά email καθημερινά από την ΑΑΔΕ, φαίνεται πως κινητοποιούν περισσότερους φορολογουμένους να μην αμελούν τις πληρωμές των φόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα υψηλότερα ποσοστά εμπρόθεσμων πληρωμών εμφανίζουν οι επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) εξοφλώντας στην ώρα τους 9 στα 10 ευρώ από το φόρο εισοδήματος. Αντιθέτως χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Αναλυτικότερα τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το μήνα Απρίλιο έδειξαν ότι:

· ο ΦΠΑ (που ήταν και το μεγαλύτερο από τα κρατικά έσοδα του Απριλίου) εισπράχθηκε εμπρόθεσμα σε ποσοστό 85,90%. Από συνολική βεβαίωση 1,345 δισ. ευρώ μπήκαν στα κρατικά ταμεία 1,155 δισ. ευρώ.

· φόρος εισοδήματος Νομικών Προσώπων: κατεβλήθησαν εμπρόθεσμα 22,95 εκατ. ευρώ από συνόλου 25 εκατ. ευρώ ή το 91,79% του οφειλόμενου φόρου

· φόρος εισοδήματος Φυσικών Προσώπων: κατεβλήθησαν εμπρόθεσμα 5,8 εκατ. ευρώ από συνόλου 10,59 εκατ. ευρώ ή το 54,78% του οφειλόμενου φόρου, κυρίως από επιχειρήσεις που αποδίδουν ΦΜΥ. Οι υποχρεώσεις για τα νοικοκυριά δεν είχαν ακόμα αρχίσει να τρέχουν. Για τον ίδιο λόγο, και οι εισπράξεις από φόρο ακινήτων – ΕΝΦΙΑ τον Απρίλιο ήταν ουσιαστικά μηδενικές, αφού δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα οι διορίες πληρωμής της νέας εκκαθάρισης.

Συνολικά η συμμόρφωση των φορολογούμενων στη πληρωμή όλων των φόρων, (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ) τον Απρίλιο ανήλθε σε 85,77% έναντι  83,30% που είχε φτάσει για ολόκληρο το 2022.

Διαβάστε ακόμη

Η Ζωή είναι τεφλόν (αλλά όχι και οι άλλοι), ο «μουτζούρης» και οι Αραβες, τα ρεκόρ της Πάρου και η Lamda στη μαρίνα της Κέρκυρας

Στα 700 εκατ. ευρώ η αξία των projects της Prodea Investments – Τα επόμενα βήματα

Γιώργος Προκοπίου: Το «μπρα ντε φερ» με τον Μπερλουσκόνι για τη Villa Cristina στο Πορτοφίνο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ