Αδιάβατη έγινε το πρωί η είσοδος των κεντρικών γραφείων του πετρελαϊκού κολοσσού BP στο Λονδίνο, καθώς ομάδα ακτιβιστών της Greenpeace κλείστηκαν μέσα σε ειδικά σχεδιασμένα κοντέινερ και μπλόκαραν την είσοδο του κτηρίου απαιτώντας από την εταιρεία να τερματίσει όλες τις νέες εξορύξεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

 

Οι ακτιβιστές έφτασαν στο κτήριο που βρίσκεται στην πλατεία St James στο κεντρικό Λονδίνο και έκλεισαν όλες τις εισόδους, ενώ κρέμασαν ένα τεράστιο πανό που γράφει «το κλίμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

«Η ΒΡ πυροδοτεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απειλεί εκατομμύρια ζωές και το μέλλον του κόσμου», ανέφερε ο ακτιβιστής της Greenpeace, Paul Morozzo, όπως μεταδίδει το Reuters.

conrrrr.jpg

«Η επιστήμη είναι καθαρή – πρέπει να σταματήσουμε να εξερευνούμε για νέο πετρέλαιο και φυσικό αέριο αν θέλουμε να έχουμε έναν βιώσιμο πλανήτη. Η BP πρέπει να γίνει καθαρότερη ή να εξαφανιστεί» είπε ο Morozzo.

Από την πλευρά της η BP ανέφερε ότι ο αποκλεισμός των εξόδων κινδύνου είναι επικίνδυνη και είναι θέμα της αστυνομίας να λύσει το πρόβλημα.

Πρόσθεσε δε με ανακοίνωση ότι «καλωσορίζει τη συζήτηση, τον διάλογο, ακόμα και την ειρηνική διαμαρτυρία για το σημαντικό ζήτημα του πώς πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή».

Σημειώνεται ότι αύριο Τρίτη, η BP πραγματοποιεί την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων στην πόλη της Σκωτίας Αμπερντίν.

Πάντως, η Greenpeace ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει κλειστά τα κεντρικά γραφεία της ΒΡ για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Morozzo «στη συνέλευση αύριο ο CEO Bob Dudley έχει μια επιλογή: να σταματήσει άμεσα την εξόρυξη πετρελαίου και να αρχίσει να κατευθύνει την εταιρεία του σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή αλλιώς να την κλείσει».

Η BP υποστήριξε φέτος ένα ψήφισμα που τέθηκε σε επενδυτές το οποίο προβλέπει ότι η εταιρεία θα είναι πιο διαφανής σχετικά με τις εκπομπές ρύπων, να συνδέσει τις αμοιβές των εκτελεστικών στελεχών με τη μείωση των εκπομπών από τις δραστηριότητες της BP και να δείξει πώς οι μελλοντικές επενδύσεις της πληρούν τη συμφωνία του Παρισιού που υπογράφηκε το 2015, για το κλίμα και για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.