Η βρετανική fintech Revolut ανακοίνωσε «άλμα» 45% στα έσοδά της για το 2022 ενώ δεσμεύτηκε και για τη διάθεση 80 εκατ. δολαρίων (65 εκατ. λίρες Αγγλίας) για την ανάπτυξη και την κυκλοφορία καινοτόμων νέων προϊόντων.

Η Revolut δημοσίευσε σήμερα την Ετήσια Έκθεσή της για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Η fintech με έδρα το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι τα έσοδα για το έτος αυξήθηκαν σε 922,5 εκατ. στερλίνες (1,2 δισ. δολάρια), ενώ οι ζημίες προ φόρων ήταν 25,4 εκατ. στερλίνες (32,2 εκατ. δολάρια), από κέρδη 39,8 εκατ. στερλινών το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Revolut στοχεύει σε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη στο μέλλον, καθώς τα έσοδα ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια το 2022 και αναμένεται να φτάσουν τα 2 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2023

Τα έσοδα αυξήθηκαν σε 1,1 δισ. δολάρια (923 εκατ. λίρες Αγγλίας) το 2022, παρουσιάζοντας 45% αύξηση σε σύγκριση με τα 800 εκατ. δολάρια (638 εκατ. λίρες Αγγλίας) το 2021.

Η Revolut αύξησε επίσης τον αριθμό των πελατών της πέρυσι κατά σχεδόν 10 εκατομμύρια, με άνοδο 71% στις καταθέσεις και 55% στους πελάτες των προγραμμάτων επί πληρωμή.

Η επιχείρηση επανεπένδυσε 269 εκατ. δολάρια (216 εκατ. λίρες Αγγλίας) ακαθάριστων κερδών με στόχο τη μελλοντική ανάπτυξη, διπλασιάζοντας τον αριθμό των εργαζομένων της και αυξάνοντας τις επενδυτικές δαπάνες για την κυκλοφορία νέων προϊόντων και την επέκτασή της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Revolut αναμένεται να φτάσει τα 2 δισ. δολάρια (1,7 δισ. λίρες Αγγλίας) σε έσοδα και διψήφιο καθαρό περιθώριο κέρδους, στο τέλος του 2023.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Nik Storonsky, σχολίασε: «Το 2022 ήταν ακόμη μια σπουδαία χρονιά για τη Revolut, αφού ενισχύσαμε τη θέση μας απέναντι στους ανταγωνιστές μας. Συγκεκριμένα, βελτιώσαμε τη χρηματοοικονομική μας θέση, αυξήσαμε την πελατειακή μας βάση, κυκλοφορήσαμε νέα προϊόντα, επεκταθήκαμε σε νέες αγορές και ενισχύσαμε τις υποδομές μας σχετικά με την προστασία από τους κινδύνους, τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και την εταιρική διακυβέρνηση.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, εστιάζουμε στη συνέχιση της ανάπτυξης σε όλες τις αγορές που έχουμε επεκταθεί. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας για την αίτηση χορήγησης τραπεζικής άδειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παράλληλα επιδιώκουμε να διαθέσουμε την εφαρμογή Revolut σε νέες αγορές και νέους πελάτες ανά τον κόσμο. Πρόσφατα ξεπεράσαμε τους 35 εκατ. πελάτες παγκοσμίως, το σύνολο των οποίων πραγματοποιεί πάνω από μισό δισεκατομμύριο συναλλαγές τον μήνα. Παράλληλα, κυκλοφορήσαμε το Revolut 10, την πιο σημαντική αναβάθμιση με επίκεντρο τον σχεδιασμό της εφαρμογής μας μέχρι σήμερα. Αυτά είναι μεν σπουδαία επιτεύγματα, αλλά δεν πρόκειται να επαναπαυτούμε. Στόχος μας είναι να «δεκαπλασιάσουμε» μερικά από αυτά, όπως για παράδειγμα να φτάσουμε τους 350 εκατομμύρια πελάτες και ακόμα παρά πέρα».

Ο Πρόεδρος της εταιρείας, Martin Gilbert, σχολίασε: «Παρά το γεγονός ότι το μακροοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον λειτούργησε υπό δυσμενείς συνθήκες, το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τη Revolut. Πραγματοποιήσαμε σημαντικές επενδύσεις στα προϊόντα μας, την τεχνολογία, την προστασία από τους κινδύνους, τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και την εταιρική διακυβέρνηση, ενώ παράλληλα εφαρμόσαμε αυστηρή πειθαρχία στο κόστος.

Η στρατηγική αυτή απέδωσε καρπούς, καθώς οι πελάτες χρησιμοποίησαν τα προϊόντα μας περισσότερο από ποτέ, με αύξηση 71% στις καταθέσεις και 55% στους πελάτες των προγραμμάτων επί πληρωμή.

Είμαι ενθουσιασμένος και αποφασισμένος να αξιοποιήσω τις γερές βάσεις μας, ώστε να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα. Έχουμε μπροστά μας μια τεράστια ευκαιρία να γίνουμε ο πρωταρχικός πάροχος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για τους πελάτες μας παγκοσμίως, καθώς η φιλοδοξία, η ευελιξία και οι καινοτομίες μας, μας καθιστούν ικανούς να φτάσουμε στην επίτευξη αυτού του στόχου».

Τα κυριότερα σημεία για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022

Επιταχυνόμενη ανάπτυξη μέσω της διαφοροποίησης των εσόδων

Η Revolut συνεχίζει να αποδεικνύει τη δύναμη του διαφοροποιημένου της μοντέλου στη δημιουργία εσόδων, με περαιτέρω ανάπτυξη στα προϊόντα πληρωμών, συνδρομών και συναλλάγματος, καθώς και με αυξημένα έσοδα από τόκους.

Τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε πάνω από 1,1 δισ. δολάρια (923 εκατ. λίρες Αγγλίας) το 2022, σημειώνοντας 45% αύξηση σε σχέση με τα 800 εκατ. δολάρια (638 εκατ. λίρες Αγγλίας) το 2021, παρά την πτώση της επενδυτικής δραστηριότητας στις ιδιωτικές αγορές κρυπτονομισμάτων και μετοχών το 2022, από την οποία είχε επωφεληθεί το τμήμα Επενδύσεων της Revolut το 2021.

Τα έσοδα από τις κάρτες και τις διατραπεζικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 105% το 2022 σε 382 εκατ. δολάρια (306 εκατ. λίρες Αγγλίας), από 186 εκατ. δολάρια (149 εκατ. λίρες Αγγλίας) το 2021.

Τα έσοδα από τις συνδρομές αυξήθηκαν κατά 48% το 2022 φτάνοντας τα 200 εκατ. δολάρια (158 εκατ. λίρες Αγγλίας), από 135 εκατ. δολάρια (107 εκατ. λίρες Αγγλίας) συγκριτικά με το 2021.

Τα έσοδα από τόκους επί των περιουσιακών στοιχείων της Revolut, αυξήθηκαν σε πολλαπλάσιες τιμές το 2022 φτάνοντας τα 104 εκατ. δολάρια (83 εκατ. λίρες Αγγλίας), από 2,1 εκατ. δολάρια (1,7 εκατ. λίρες Αγγλίας) το 2021, λόγω της αύξησης στις καταθέσεις, των αυξήσεων των επιτοκίων και της ανάπτυξης των δυνατοτήτων του ταμείου διαχείρισης.

Την περασμένη χρονιά, η Revolut κατέγραψε ρεκόρ στον αριθμό των πελατών της, καλωσορίζοντας σχεδόν 10 εκατομμύρια νέους χρήστες. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 71% σε ετήσια βάση, καθώς οι πελάτες εμπιστεύτηκαν στη Revolut πολλά περισσότερα από τα κεφάλαιά τους και εξελίχθηκαν από περιστασιακούς σε καθημερινούς χρήστες της εφαρμογής.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Γυρίζει η κλεψύδρα για τη διανομή μερίσματος – Τα «ραντεβού» με τον επόπτη

Οι διακοπές… άλλος στην Ήπειρο κι άλλος στο Τέξας, η Ανάπλαση της 300άρας και η παιδική χαρά, οι Χούτι βαράνε και οι εφοπλιστές κονομάνε και οι φήμες για υψηλά ραντεβού

Πλειστηριασμοί: Ο Στέγγος βγάζει στο σφυρί τη… μισή Ελαφόνησο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ