Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Στην επόμενη φάση του αυτοματισμού στις αποθήκες της περνά η Amazon, αξιοποιώντας το αναβαθμισμένο κινητό ρομπότ Proteus, το οποίο βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και εντάσσεται σε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού δικτύου διαχείρισης και εκτέλεσης παραγγελιών. Το νέο ρομπότ διαθέτει τη δυνατότητα να αλληλεπιδρά με το προσωπικό μέσω φωνητικών εντολών, διευκολύνοντας σημαντικά την καθημερινή λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου παρουσίασε τη νέα γενιά του Proteus κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Delivering the Future», που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο εκπλήρωσης παραγγελιών της στο Ντάρτφορντ, ανατολικά του Λονδίνου. Η κίνηση εντάσσεται στη στρατηγική της Amazon για ταχύτερη εξυπηρέτηση και συντομότερους χρόνους παράδοσης προς τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την Amazon, η ενσωμάτωση προηγμένων δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει στους εργαζομένους να δίνουν οδηγίες στα ρομπότ όπως ακριβώς θα έκαναν με έναν συνάδελφό τους. Μέχρι σήμερα απαιτούνταν η χρήση ειδικών εφαρμογών για τον έλεγχο των ρομποτικών συστημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά βαρέων φορτίων και τη διακίνηση μεγάλων καροτσιών προϊόντων εντός των εγκαταστάσεων.

«Απλώς του λέτε τι χρειάζεται να γίνει. Το σύστημα αναλαμβάνει να οργανώσει την προτεραιότητα, τη διαδρομή και τον χρόνο εκτέλεσης», δήλωσε ο Σκοτ Ντρέσερ, αντιπρόεδρος της Amazon Robotics.

Η νέα έκδοση του Proteus θα μπορεί παράλληλα να δραστηριοποιείται σε πολύ μεγαλύτερους χώρους σε σχέση με το σημερινό μοντέλο. Όπως επισημαίνει η εταιρεία, το αναβαθμισμένο σύστημα είναι σε θέση να λειτουργεί σε οποιοδήποτε σημείο απαιτείται μεταφορά προϊόντων. Αυτό περιλαμβάνει τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων κατά την άφιξή τους στις αποθήκες, τη μεταφορά τους μεταξύ διαφορετικών σταθμών εργασίας, καθώς και την υποστήριξη προσωπικού τόσο σε κέντρα εκπλήρωσης παραγγελιών όσο και σε εγκαταστάσεις διανομής.

Ανάπτυξη στην Ευρώπη από το 2027

Το νέο ρομποτικό σύστημα δοκιμάζεται σήμερα πιλοτικά στα εργαστήρια της Amazon. Ωστόσο, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι σχεδιάζει την εγκατάστασή του σε αποθηκευτικές και διανεμητικές μονάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2027.

Το Proteus αποτελεί βασικό στοιχείο του ευρύτερου σχεδίου ρομποτικής που εφαρμόζει η Amazon. Παράλληλα, η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει μέσα στο επόμενο έτος σε περισσότερες ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις τη χρήση του Vulcan, ενός ρομπότ που λειτουργεί με αίσθηση αφής, καθώς και ενός προηγμένου συστήματος διαχείρισης αντικειμένων που δοκιμάστηκε αρχικά στη Βαρκελώνη. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η Alexa+, ο νέος βοηθός τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας, θα διατεθεί σε δέκα ακόμη χώρες μέσα στο 2027.

Απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράζονται για πιθανή απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της αυξανόμενης αυτοματοποίησης, η Amazon υποστηρίζει ότι οι νέες τεχνολογίες συνοδεύονται από τη δημιουργία πρόσθετων θέσεων απασχόλησης. Η εταιρεία τονίζει ότι έχει προσλάβει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους παγκοσμίως από την έναρξη χρήσης ρομποτικών συστημάτων στις εγκαταστάσεις της. Όπως υπογραμμίζει, ο ρόλος των ρομπότ είναι να υποστηρίζουν το ανθρώπινο δυναμικό και να βελτιώνουν την αποδοτικότητα των λειτουργιών, όχι να αντικαθιστούν μαζικά τους εργαζομένους.

Παράλληλα, η Amazon ανακοίνωσε ότι μέσα στη φετινή χρονιά θα θέσει σε λειτουργία περισσότερα από 25 νέα σημεία παράδοσης αυθημερόν σε ευρωπαϊκές αγορές, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Γερμανία. Ταυτόχρονα, η υπηρεσία Amazon Now, που προσφέρει ταχεία διανομή βασικών αγαθών, πρόκειται να επεκταθεί σε δύο ακόμη μεγάλες βρετανικές πόλεις, το Μάντσεστερ και το Μπέρμιγχαμ.

Διαβάστε ακόμη 

SpaceX, OpenAI και Anthropic: Οι IPO-μαμούθ που απορροφούν τρισεκατομμύρια από τη Wall Street

Τραμπ: Οι ΗΠΑ μετέφεραν μυστικά εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ

BofA: Η αδυναμία της Ευρώπης γίνεται όπλο για το δολάριο – Ποντάρει σε περαιτέρω πτώση του ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα