Με τις οργανωμένες πλαζ θα γίνει το επόμενο βήμα στη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney οι οργανωμένες παραλίες σε όλη τη χώρα αναμένεται να ανοίξουν από το ερχόμενο Σάββατο, 8 Μαΐου, έπειτα απ’ το «πράσινο φως» που άναψε σήμερα η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων στο σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει το υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Δύο μέρες μετά, τη Δευτέρα 10 Μαϊου, θα επαναλειτουργήσουν, σύμφωνα με τη σημερινή εισήγηση της Επιτροπής που έγινε αποδεκτή απ’ την κυβέρνηση τα φροντιστήρια για την προετοιμασία των μαθητών της Γ’ Λυκείου ενόψει των Πανελληνίων Εξετάσεων. Παράλληλα θα επαναλειτουργήσουν και τα κέντρα ξένων γλωσσών για όσους ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις. Σύμφωνα με διευκρινίσεις που δόθηκαν προς το newmoney αυτό θα ισχύσει ανεξαρτήτως βαρύτητας πτυχίου. Άρα θα αφορά και αρκετές τάξεις.

Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο. Επίσης, από τις 15 Μαϊου, σύμφωνα με τις σημερινές αποφάσεις, τα click away και click inside θα είναι πλέον παρελθόν, καθώς έγινε επίσης αποδεκτό το σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει το υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων ώστε να δρομολογηθεί απ’ τη μεθεπόμενη εβδομάδα η κατάργηση των προκαθορισμένων ραντεβού και η αποστολή sms.

Ένα διάστημα ικανό, όπως έκριναν, ώστε να υπάρχουν οι πρώτες σαφείς ενδείξεις στο επιδημιολογικό φορτίο απ’ την επανεκκίνηση της εστίασης. Επίσης, η ημερομηνία δεν είναι τυχαία με δεδομένο ότι για τότε έχει προσδιοριστεί και το άνοιγμα του τουρισμού.

Το αίτημα το οποίο δεν απεδέχθη, σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων σήμερα και θα τεθεί και πάλι την ερχόμενη εβδομάδα, είναι ο προγραμματισμός επαναλειτουργίας των κέντρων μασάζ, ευεξίας κοκ. Υπενθυμίζεται πως το μεσημέρι το υπουργείο Εργασίας έκανε γνωστό ότι δεν ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί τη Δευτέρα μαζί με τα σχολεία.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης την εξής ανακοίνωση: 

Κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 και απόφασης της Κυβέρνησης, επανεκκινούν οι εξής δραστηριότητες:

  •  Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση για την εξειδίκευση των αποφάσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Πλειστηριασμοί: Πότε σταματά να ισχύει το οριζόντιο «πάγωμά» τους

Λιούις Χάμιλτον: Οι big business του «Βασιλιά» της Formula 1 – Tα… μυστικά του νέου συμβολαίου

Σταϊκούρας για 5ετές ομόλογο: Η Ελλάδα άντλησε €3 δισ. με σχεδόν μηδενικά επιτόκια – Απόλυτα επιτυχής η έκδοση