Σε διακανονισμό ύψους 490 εκατ. δολαρίων κατέληξε η Apple έπειτα από ομαδική αγωγή κατά του διευθύνοντος συμβούλου, Τιμ Κουκ, ο οποίος φέρεται να εξαπάτησε τους μετόχους του τεχνολογικού κολοσσού, αποκρύπτοντας την πτώση της ζήτησης για iPhone στην Κίνα.

Όπως αναφέρει το CNBC, όλα ξεκίνησαν μετά την απρόσμενη ανακοίνωση της Apple στις αρχές του 2019 ότι θα μειώσει τις προβλέψεις της για τα έσοδα τριμήνου έως και κατά 9 δισ. δολάρια, επικαλούμενη τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Δύο μήνες νωρίτερα, ο Τιμ Κουκ είχε πει στους επενδυτές ότι αν και η Apple αντιμετώπιζε πιέσεις στις πωλήσεις σε αγορές όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ρωσία και η Τουρκία, όπου τα νομίσματα είχαν αποδυναμωθεί, ο ίδιος δεν θα έβαζε την Κίνα στην ίδια κατηγορία.

Παρόλα αυτά, έπειτα από μερικές μέρες ο τεχνολογικός κολοσσός είπε στους προμηθευτές της να περιορίσουν την παραγωγή. Η πρόβλεψη για μειωμένα έσοδα ήταν η πρώτη που έκανε η Apple μετά την κυκλοφορία του iPhone το 2007, ενώ την επόμενη μέρα η μετοχή της Apple υποχώρησε 10%.

Σύμφωνα με το CNBC, η Apple αρνήθηκε τις παραπάνω κατηγορίες, ενώ προχώρησε σε διακανονισμό, προκειμένου να αποφύγει οποιοδήποτε κόστος. Η εταιρεία δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα για σχολιασμό της απόφασης, ενώ ο δικηγόρος των μετόχων, Σον Γουίλιαμς, έκανε λόγο για εξαιρετικό αποτέλεσμα, από το οποίο ωφελούνται όσοι αγόρασαν μετοχές της Apple κατά τους δύο μήνες που μεσολάβησαν μετά τα σχόλια του Τιμ Κουκ και πριν την πρόβλεψη για τα έσοδα.

Διαβάστε ακόμη

Ετοιμο το «ρομποτάκι» της εφορίας που «σαρώνει» κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών

Ταμείο Ανάκαμψης: 20 ορόσημα ως το Πάσχα για να μη χαθούν €3,3 δισ.

Σπάνια βασιλικά πορτρέτα βγαίνουν στο φως

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ