Λανθασμένες οπές, χαλαρές βίδες στο πηδάλιο και πριν λίγες μέρες αποκόλληση τμήματος της ατράκτου αεροσκάφους της Alaska Airlines και μάλιστα κατά τη διάρκεια πτήσης ενός ολοκαίνουργου αεροσκάφους. Ο αμερικανός κατασκευαστής Boeing δυσκολεύεται να βρει ξανά τον βηματισμό του και να βγει από την κρίση, η οποία ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια με την συντριβή δύο νέων αεροσκαφών.

Τα προβλήματα κατασκευής στην Boeing διασφάλισαν στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία Airbus ένα σημαντικό προβάδισμα στη διεθνή αγορά αεροσκαφών.

Το νέο περιστατικό με 737 Max αμαυρώνει τη φήμη του Ντέιβιντ Καλχούν, νέου επικεφαλής της αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρείας, ο οποίος δεσμεύθηκε να επαναφέρει την Boeing σε τροχιά μετά από τις δυσκολότερες χρονιές στην ιστορία της επιχείρησης.

Στην πτήση ενός 737-9 Max από το Πόρτλαντ στο Οντάριο την Παρασκευή, τμήμα της ατράκτου έφυγε από τη θέση της αφήνοντας τους επιβάτες εκτεθειμένους στις καιρικές συνθήκες σε σχετικά μεγάλο ύψος, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Οι πιλότοι της Alaska Airlines κατάφεραν να προσγειώσουν το αεροσκάφος με ασφάλεια στο πλησιέστερο αεροδρόμιο και κανείς από τους 171 επιβάτες δεν έπαθε τίποτα.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) διέταξε άμεσα προσωρινή απαγόρευση πτήσεων για περισσότερα από 170 αεροσκάφη παγκοσμίως, ενώ παράλληλε επέβαλλε τεχνικούς ελέγχους. Σύμφωνα πάντως με την ευρωπαϊκή αεροπορική αρχή EASA οι αποφάσεις της FAA δεν αφορούν αεροσκάφη στην ΕΕ.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στη Deutsche Welle