ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπογκντάνοβιτς: Νέες εξαγορές και ανατιμήσεις στα «εργαλεία» ανάπτυξης της Coca Cola HBC

Τι ανησυχεί τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου, παρά τη σημαντική αύξηση του α’ εξαμήνου

Ανοικτός στο ενδεχόμενο νέων εξαγορών στα πρότυπα του deal για τη βότκα Finladia και στο πλαίσιο της στρατηγικής 24/7 εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola HBC κ. Ζόραν Μπογκντάνοβιτς στην τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με ομάδα αναλυτών στον απόηχο της δημοσιοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου. Παράλληλα υπογράμμισε πως η εργαλειοποίηση των τιμών αλλά και των προωθητικών ενεργειών με βάση την ανάλυση των Data, θα συνεχίσουν να αποτελούν «κλειδί» για τα θετικά αποτελέσματα του Ομίλου, όπως εξάλλου φάνηκε και σε αυτά του α’ εξαμήνου.

Πάντως για το β’ εξάμηνο η διοίκηση του Ομίλου Coca Cola HBC θεωρεί ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα υποχωρήσουν μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του προηγούμενου διαστήματος, διαβλέποντας κινδύνους στην καταναλωτική συμπεριφορά σε αρκετές χώρες λόγω του πληθωρισμού και εκτιμώντας ότι θα μετριαστούν οι ανατιμήσεις.

Γι’ αυτό πλέον στις προτεραιότητες του Ομίλου μπαίνει η προώθηση των premium ετικετών προϊόντων, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα στις κατηγορίες του νερού και του καφέ, προκειμένου να στηρίξει και να αυξήσει την κερδοφορία του. Παράλληλα ο Όμιλος, όπως επισήμανε από την πλευρά του ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου κ. Μπεν Αλμανζάρ, θα επιταχύνει τις επενδύσεις, που έμειναν κάπως πίσω στο α’ εξάμηνο (αν και 39 εκατ. ευρώ περισσότερες σε σχέση με το 2022) για να φθάσουν τελικά στο 6,5% – 7,5% επί των ετήσιων πωλήσεων.

Κλείνοντας το θέμα του πληθωρισμού τόσο ο κ. Αλμανζαρ όσο και ο κ. Μπογκντάνοβιτς εκτίμησαν ότι το 2024 θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ ότι φέτος και πέρυσι, ωστόσο δεν πρόκειται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2021. «Θα δούμε να δημιουργούνται ωφέλειες σε επίπεδο τιμών ενέργειας και τιμών στα εμπορεύματα, όπου στη δεύτερη περίπτωση θα υπάρξουν ορισμένες πιέσεις τόσο φέτος όσο και το 2024», σημείωσε ο κ. Αλμανζαρ.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μπογκντάνοβιτς ξεκαθάρισε πως με τη χρήση και ανάλυση Big Data ο Όμιλος επιτυγχάνει τη καλύτερη δυνατή απόδοση τόσο στη «μίξη» των τιμών στα προϊόντα όσο και στις προωθητικές ενέργειες της.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μπογντάνοβιτς ξεκαθάρισε πως με τη χρήση και ανάλυση Big Data ο Όμιλος επιτυγχάνει τη καλύτερη δυνατή απόδοση τόσο στη «μίξη» των τιμών στα προϊόντα όσο και στις προωθητικές ενέργειες της.

«Οι αγορές μας έχουν συναρπαστικές προοπτικές ανάπτυξης με συνδυασμένη αγοραία αξία περίπου 100 δισ. ευρώ και προβλεπόμενη ανάπτυξη 4-6% ετησίως», σημείωσε ο κ. Μπογκντάνοβιτς αναλύοντας νωρίτερα τους πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής του ομίλου. Ο ίδιος επανέλαβε πως η αναθεωρημένη μεσοπρόθεσμη εκτίμηση της διοίκησης είναι για ανάπτυξη των οργανικών εσόδων 6-7% κατά μ.ο. ετησίως από το 2024.

«Επιβεβαιώσαμε την εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να αυξάνουμε το EBIT ταχύτερα από τα έσοδα και την προσδοκία μας να αυξήσουμε τα οργανικά περιθώρια EBIT στην περιοχή των 20-40 μονάδων βάσης κατά μέσο όρο ετησίως. Είμαστε μια ισχυρότερη επιχείρηση. Προσφέρουμε ένα ισχυρότερο 2023. Και είμαστε σε καλή θέση για βιώσιμη κερδοφόρα ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα».

Τόνισε δε ότι η ισχυρή οικονομική θέση της εταιρείας, όπως δείχνουν οι οικονομικές καταστάσεις, αποτελούν «μεγάλο όπλο» στην ανάπτυξη είτε οργανική είτε μέσω εξαγορών του ίδιου του Ομίλου.

Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο νέων εξαγορών προσδιορίζοντας την ολοκλήρωση του deal για την βότκα Finladia μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις των εποπτικών Αρχών, το ερχόμενο φθινόπωρο.

«Η απόκτηση της βότκας Finlandia αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για εμάς να αποκτήσουμε μια εξαιρετική μάρκα με την οποία συνεργαζόμαστε εδώ και 17 χρόνια. Πάνω από το 60% των συνολικών πωλήσεων της Finlandia βρίσκονται στις γεωγραφικές μας περιοχές, αλλά διανέμουμε μόνο ένα μικρό ποσοστό. Αυτό θα ενισχύσει την προσφορά μας σε βασικούς πελάτες στο κανάλι HORECA σε αυτές τις αγορές, αυξάνοντας τα έσοδά», σημείωσε ο κ. Μπογκντάνοβιτς. Τόνισε δε ότι «είναι καλοδεχούμενες ευκαιρίες που μπορούν να στηρίξουν τη στρατηγική μας», διαβεβαιώνοντας για την αποφασιστικότητα του για συνέχιση των εξαγορών.

Ο κ. Μπογκντάνοβιτς παραδέχθηκε εμμέσως πως οι δραστηριότητες στη Ρωσία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα και ως εκ τούτου «η συνεισφορά τους στην κερδοφορία της χρονιάς θα είναι μειωμένη» παρά το γεγονός ότι η ενοποίηση της Multon ενίσχυσε τα μεγέθη του α’ εξαμήνου.

Για την ελληνική αγορά αναφορά έκανε ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου κ. Μπεν Αλμανζάρ τονίζοντας ότι οι επιδόσεις του Ομίλου στο α’ εξάμηνο ήταν καλές κυρίως ως αποτέλεσμα της απόφασης που ελήφθη να ενεργοποιηθεί νωρίτερα από ποτέ η «θερινή σαιζόν». Η αύξηση των πωλήσεων ήταν υψηλού μονοψήφιου ποσοστού, διευκρίνισε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη

Σύστημα προειδοποίησης για να μειωθούν έως 50% οι οφειλέτες του Δημοσίου

Μύκονος: Διπλό σφυρί για βίλες και οικόπεδα σε Κούνδουρο και Φανάρι (pics)

Μυτιληναίος: «Χτίζει» τον νέο μεγάλο ιδιωτικό πάροχο ενέργειας μετά τη ΔΕΗ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""