Το  προφίλ της στην αγορά της Ρουμανίας ως ισχυρός παίκτης στην αγορά των ΑΠΕ ενισχύει η ΔΕΗ, ανεβάζοντας το συνολικό χαρτοφυλάκιο των έργων της σε 850 MW. Τα όπλα στην γειτονική χώρα που θα της επιτρέψουν από εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας να γίνει παραγωγός αποτελούν η νέα εξαγορά για την απόκτηση ενός αιολικού πάρκου ισχύος 84 MW που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τα 550 MW που θα προέλθουν από την εξαγορά της Enel Romania, η οποία προχωρεί με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στον Φθινόπωρο αλλά και τα 210 MW που απέκτησε πέρσι από την Μυτιληναίος. Αν προστεθούν σε αυτά και τα 650 MW εγκατεστημένης ισχύος στην Ελλάδα η ΔΕΗ χτίζει σταθερά ένα δυναμικό εκτόπισμα στις ΑΠΕ που φτάνει συνολικά το 1,5GW.

Χθες η ΔΕΗΑΝ ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας  με τις ευρωπαϊκές θυγατρικές του ομίλου Lukoil για την απόκτηση του 100% της Land Power s.r.l., η οποία κατέχει ένα αιολικό πάρκο σε λειτουργία στη Ρουμανία. Το έργο παράγει περισσότερες από 200GWh ετησίως καθώς βρίσκεται στις περιοχές Dorobantu και Topolog στην Ανατολική Ρουμανία, οι οποίες διαθέτουν το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επιλέχθηκε ως προτιμώμενος αγοραστής μετά από διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν διεθνείς εταιρείες, με χρηματοοικονομικό σύμβουλο  την Kommunalkredit Austria AG. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας  τοποθετείτε το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗΑΝ κ. Κωνσταντίνο Μαύρο, με την συγκεκριμένη εξαγορά, η ΔΕΗ  ισχυροποιεί το αποτύπωμά της στη Βαλκανική χερσόνησο και πραγματοποιεί  ένα ακόμα βήμα για την υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης, με απώτερο στόχο να γίνει η κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όπως  έχει δηλώσει ο κ. Μαύρος και στο παρελθόν, η εταιρεία προσανατολίζεται σε ανάλογες κινήσεις στην περιοχή της Βουλγαρίας και τα Δυτικά Βαλκάνια με σκοπό την ανάπτυξη ενός cluster έργων.

Παρουσιάζοντας πρόσφατα τα αποτελέσματα του α΄τριμήνου, ο κ. Γ. Στάσσης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ είχε ανακοινώσει ότι τα υπό κατασκευή  έργα ΑΠΕ της εταιρείας ανέχονται σε 1GW. Μαζί με τα περίπου 650 MW που είναι σε λειτουργία, η συνολική ισχύς αντιστοιχεί στο 30% του στόχου που έχει θέσει η εταιρεία για το 2026.

Σήμερα από το συνολικό pipeline της ΔΕΗ,  εξασφαλισμένη  αδειοδότηση διαθέτουν πάνω από 4GW. Η  εταιρεία ξεκίνησε ήδη να κατασκευάζει το μεγάλο φωτοβολταϊκό  πάρκο των 550MW στην Πτολεμαΐδα, έχοντας σήμερα υπό κατασκευή έργα συνολικής ισχύος 1 GW. Πριν λίγες μέρες το ΥΠΕΝ ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη για το φωτοβολταϊκό πάρκο των 340 MW στην Μεγαλόπολη. Πρόσφατα επίσης η κοινοπραξία Intrakat-Ameresco-RESINVEST ανακηρύχθηκε ανάδοχος στο διαγωνισμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος 171 MW στο δήμο Εορδαίας στην Κοζάνη. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 52 εκ. ευρώ που αποτελείτε από τρία φωτοβολταϊκά ισχύος 79,98 MW, 74,98MW και 15,98 ΜW.

Μέχρι τα τέλη του χρόνου η Επιχείρηση θα έχει προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο 210 MW αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών στην Δυτική Μακεδονία. Από το 2025 και 2026 θα προστεθούν και τα έργα αποθήκευσης συνολικής δυναμικότητας 700MW αλλά και έργα βιομάζας και γεωθερμίας.

Διαβάστε ακόμη:

«Κ. Π. Μαρινόπουλος»: Στο σφυρί τα απομεινάρια μιας… άλλης εποχής (pics)

Δηλώσεις εισοδήματος: Απομένουν 1 εκατ. Ε1 και… ούτε 4 εργάσιμες

Τι είναι η ουσία φιναστερίδη που παίρνει ο Ντόναλντ Τραμπ; Είναι το πιο δυνατό όπλο ενάντια στην τριχόπτωση;

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ