Tης Μαριάννας Τζάννε

Στον τρίτο και τελευταίο γύρο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, περνά ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% της εταιρείας με στόχο του ΤΑΙΠΕΔ, να ανεβάσει σε υψηλότερο επίπεδο το τίμημα, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα στην επενδυτική αγορά για την τακτική που θα ακολουθήσει και στα επόμενα μεγάλα πωλητήρια των ενεργειακών υποδομών της χώρας (ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, 17% της ΔΕΗ).

Η Ιταλική Snam που ηγείται της πλειοδότριας κοινοπραξίας, κατάφερε να επανέλθει λίγα χρόνια αργότερα με δυνατούς συμμάχους στην ελληνική αγορά, προσφέροντας όμως πολύ περισσότερα από τα 400 εκατ. ευρώ που είχαν καταθέσει προ πενταετίας οι Αζέροι. Η Snam διαπραγματευόταν τότε το 36% του ΔΕΣΦΑ από την Socar, ντιλ όμως που δεν προχώρησε λόγω υψηλού τιμήματος. Σήμερα, η κοινοπραξία των Snam, Fluxys, Enegas θα χρειαστεί να καταβάλλει για το ΔΕΣΦΑ ενδεχομένως και πάνω από 550 εκ. ευρώ.

Μολονότι οι επικεφαλής της κοινοπραξίας, αποφεύγουν να τοποθετηθούν σε σχέση με την προσφορά τους, από πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στην αγορά, το τίμημα ανήλθε σε 535 εκατ. ευρώ, αισθητά υψηλότερο από την αντίπαλη κοινοπραξία της Ισπανικής Reganosa, της Ρουμανικής Transgaz και της EBRD που φέρεται να κατέθεσε πρόταση ύψους 457 εκατ. ευρώ. Η χθεσινή απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να δώσουν και νέα βελτιωμένη προσφορά ανεβάζει και άλλο το τίμημα.

Η μάχη κρίθηκε στον β΄ γύρο του διαγωνισμού παρά το γεγονός ότι η ισπανουρουμανική κοινοπραξία εμφανιζόταν με προβάδισμα κατά το στάδιο των δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν στις 16 Φεβρουαρίου καθώς φέρεται και το σχήμα που έδωσε την μεγαλύτερη προσφορά, περίπου στα επίπεδα των 450 εκ. ευρώ. Η πρόταση των νικητών δίνει μεγάλη ικανοποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης όσα και τα ΕΛΠΕ (μέτοχος κατά 35%) είχαν διαμηνύσει από την αρχή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης ότι ο ΔΕΣΦΑ, δεν θα πουληθεί κάτω από τα 400 εκ. ευρώ. Η πώληση του 66% του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και το τίμημα που δείχνει να επιτυγχάνεται, απεικονίζουν το θετικό μομέντουμ της αγοράς φυσικού αερίου αλλά και των οικονομικών μεγεθών του ΔΕΣΦΑ (καθαρά κέρδη 85 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 227 εκατ. ευρώ το 2017). Το γεγονός μάλιστα ότι είναι πάνω από τα 400 εκ. ευρώ του προηγούμενου διαγωνισμού, θεωρείται επιτυχία, ανεβάζοντας τον πήχη και για τις επόμενες ιδιωτικοποιήσεις.

Ρουμάνοι και Ισπανοί έδειξαν από την αρχή ενδιαφέρον για το ΔΕΣΦΑ, όμως τελικά οι ισχυροί μέτοχοι του TAP ήταν αποφασισμένοι να μην τους αφήσουν να τους… κόψουν το δρόμο.

Η Transgaz μετά το ναυάγιο με τους Αζέρους της Socar είχε διεκδικήσει τον Διαχειριστή καταβάλλοντας το ίδιο ποσό με τους Αζέρους. Τον Σεπτέμβριο του 2016, είχαν υπογράψει με τον ΔΕΣΦΑ μνημόνιο συνεργασίας στο πλαίσιο της συμμαχίας των ευρωπαϊκών διαχειριστών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Μάλιστα, η Transgaz, μαζί με τη γαλλική GRTgaz, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και στη πρώτη φάση του τελευταίου διαγωνισμού, αλλά η συμμετοχή τους απορρίφθηκε καθώς δεν πληρούσαν τους όρους του διαγωνισμού. Οι μέτοχοι της ρουμανικης εταιρείας, τελικά ήρθαν σε συμφωνία τον περασμένο Γενάρη συμπράττοντας με τη Reganosa. Την κοινοπραξία ενδυνάμωσε η συμμετοχή της EBRD που επισημοποιήθηκε το Φεβρουάριο, όμως το νήμα για τον διαγωνισμό κόπηκε την περασμένη εβδομάδα καθώς δεν κατάφεραν να αναμετρηθούν με τον πλειοδότη.

Το επόμενο βήμα, μετά την υποβολή της νέας προσφοράς που θα γίνει εντός των επομένων ημερών είναι η έγκριση της σύμβασης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές (ΡΑΕ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού) και στη συνέχεια η διαδικασία απόσχισης του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ. Ωστόσο, η διαδικασία προβλέπεται να κλείσει προς τα τέλη του έτους.