Σημαντικό πλήγμα δέχεται η μετοχή της Credit Suisse, μετά την απόφαση της Goldman Sachs να υποβαθμίσει τη σύσταση της μετοχής σε «sell». Τη Δευτέρα, δε, οι οίκοι Moody’s και Standard & Poor’s έσπευσαν να αναθεωρήσουν επί τα χείρω την αξιολόγηση της ελβετικής τράπεζας, επικαλούμενοι τις αβέβαιες προοπτικές.

Το μπαράζ αρνητικών εξελίξεων επέρχεται ως απόρροια των ζημιών 1,59 δισ. ελβετικών φράγκων στο β’ τρίμηνο, οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου, Thomas Gottstein, και στην ανάληψη των «ηνίων» από τον Ulrich Koerner.  

Τα τριμηνιαία αποτελέσματα ήταν αισθητά χειρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, καθώς οι επιδόσεις του επενδυτικού βραχίονα απογοήτευσαν πλήρως τους επενδυτές, ενώ οι αυξημένες νομικές προβλέψεις «ψαλίδισαν» τα όποια κέρδη.  

Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, η μετοχή της Credit Suisse υπο-αποδίδει (από τις αρχές του 2021) κατά 59% σε σχέση με τον υπόλοιπο τραπεζικό τομέα, κάτι που, σύμφωνα με την Goldman Sachs, αναμένεται να συνεχιστεί για τους επόμενους 12 μήνες. 

Κι αυτό, μάλιστα, παρά την ευνοϊκή συγκυρία, η οποία απορρέει από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια (από 0% σε 0,5%), συμβάλλοντας στην ενίσχυση των εσόδων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης.  

Τη Δευτέρα, στο μεταξύ, η Moody’s υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα την αξιολόγηση της Credit Suisse, διατηρώντας σε αρνητικό το outlook, εν μέσω των σημαντικών προκλήσεων του Ομίλου. 

Από την πλευρά της, η Standard & Poor’s αναθεώρηση σε «αρνητικό» το outlook της αξιολόγησης της τράπεζας, επικαλούμενη τους αυξημένους κινδύνους, την υψηλή αβεβαιότητα γύρω από την αναδιαμόρφωση της διευθυντικής ομάδας, αλλά και την έλλειψη μιας ξεκάθαρης στρατηγικής, σε συνδυασμό με την αδύναμη κερδοφορία.  

Δεν είναι τυχαίο ότι από τις αρχές του 2022, η μετοχή της Credit Suisse στο Χρηματιστήριο της Ελβετίας εμφανίζει σωρευτικές απώλειες της τάξης του 45%. 

Διαβάστε επίσης:

Aqua Carpatica – Pepsico: Το παρασκήνιο του deal και τα σχέδια του Γιάννη Βάλβη (pics)

Το αντίο στον Σταύρο, οι «γαμπροί» της ΔΕΗ, οι Γούρνες που έπεσαν… στη γούρνα και η τζάμπα καίει (στην Περιφέρεια) η λάμπα!

Puma: Η ιστορία των δύο αδερφών που δημιούργησαν μια αυτοκρατορία