Τη δημόσια συγγνώμη της εξέφρασε η Samsung Electronics για τις ασθένειες αλλά και τους θανάτους που προκλήθηκαν σε εργαζομένους που απασχολούνταν σε εργοστάσιά της. Ο κορεατικός κολοσσός αναφέρει στην απολογία του ότι απέτυχε να δημιουργήσει ασφαλείας συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια κατασκευής επεξεργαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη συμφωνία μεταξύ της εταιρείας και εκπροσώπων των εργαζομένων της για τους όρους καταβολής αποζημιώσεων που προτάθηκαν από διαμεσολαβητή, με στόχο να τερματιστεί η διαμάχη που έτυχε μεγάλης δημοσιότητας και η οποία συνεχίζεται εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η συγγνώμη της εταιρείας αποτελεί μέρος της συμφωνίας.

Ο πρόεδρος του τμήματος τεχνικής υποστήριξης της Samsung, Kinam Kim, ανέφερε πως «η εταιρεία απέτυχε να διαχειριστεί καταλλήλως τις απειλές για την υγεία» σε τμήματα παραγωγής της.

Όπως περιγράφεται σε εκτενή ρεπορτάζ της Associated Press που καλύπτουν μια δεκαετία, δεκάδες εργαζόμενοι που εργάζονταν εκεί, νόσησαν με βαριές ασθένειες, όπως λευχαιμία και όγκους στον εγκέφαλο.

Ο Kim εξέφρασε ενώπιον ακτιβιστών και συγγενών των παθόντων, «την ειλικρινή συγγνώμη της εταιρείας προς τους εργαζομένους της που υπέφεραν από ασθένειες, καθώς και στις οικογένειές τους».

Ωστόσο, αν και η Samsung παραδέχεται ελλείψεις στα στάνταρντ ασφαλείας δεν έχει αναγνωρίσει απερίφραστα ότι το εργασιακό περιβάλλον που προσφέρει προκάλεσε άμεσα και τις ασθένειες αυτές.

Όλα ξεκίνησαν το 2007 όταν ένας πατέρας αρνήθηκε να δεχτεί συμβιβασμό με την εταιρεία μετά τον θάνατο της 23χρονης κόρης του που πέθανε από λευχαιμία ενώ δούλευε σε εργοστάσιο της Samsung. Οι προσπάθειές του να αποδείξει ότι για τον θάνατο της 23χρονης ευθυνόταν το εργασιακό της περιβάλλον, προκάλεσε την ευρύτερη κινητοποίηση των εργαζομένων, καθώς στα εν λόγω εργοστάσια, όπως καταγγέλλουν έρχονταν σε επαφή με τεράστιες ποσότητες χημικών, με καταστροφικές συνέπειες στην υγεία τους.

Ο διακανονισμός που προτείνει η Samsung προβλέπει την αποζημίωση εργατών της στα εργοστάσια επεξεργαστών και LCD, οι οποίοι νόσησαν από το 1984. Το ποσό για αυτούς που έπαθαν λευχαιμία, αποβολές ή που γέννησαν παιδιά με καρκίνο, ανέρχεται σε 150 εκατ. γουόν ή 132.000 δολάρια.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, πολλοί συγγενείς των θυμάτων αναγκάστηκαν ακόμα και να πουλήσουν τα σπίτια τους για να καλύψουν τα έξοδα νοσηλείας, ενώ κάποιοι εκ των εργατών είναι πλέον ανίκανοι για κάθε εργασία.