«Θέλουμε να φέρουμε στους Έλληνες φίλους μας πιο κοντά σε αυτό το βραβείο. Για εμάς η Ελλάδα είναι σημαντική και παρότι αυτό το πρόγραμμα μετράει ήδη 17 χρόνια ζωής, η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο επίπεδο που θέλουμε» ανέφερε στην εκδήλωση παρουσίασης του βραβείου «Zayed Sustainability Prize» ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Δρ. Ali Obaid Al Dhaheri.

των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας με την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς όπως η
ενέργεια και η βιώσιμη ανάπτυξη
Ο διαγωνισμός για το βραβείο Zayed Sustainability Prize ξεκίνησε το 2008. Επιβραβεύει καινοτόμες λύσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις και αποτελεί φόρο τιμής στον ιδρυτή των ΗΑΕ, Σεΐχη Zayed bin Sultan Al Nahyan, «με στόχο την προώθηση της παγκόσμιας βιώσιμης ανάπτυξης».
Σε αυτά τα 17 χρόνια έχει λάβει μόλις μία αίτηση συμμετοχής από ελληνική εταιρεία.
Είναι ένας χαρακτηριστικά χαμηλός αριθμός, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι κάθε χρόνο είναι πάνω από 5.000 από όλο τον κόσμο.
Το έπαθλο είναι εξαιρετικά ελκυστικό: 1 εκατομμύριο δολάρια για κάθε έναν από τους 11 νικητές, προβολή σε διεθνή μέσα και η είσοδος σε ένα δίκτυο θεσμών και επιχειρήσεων με παγκόσμια απήχηση.
Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, ωστόσο η διευθύντρια του βραβείου και εκτελεστική διευθύντρια στρατηγικών πρωτοβουλιών στη Masdar, Δρ. Lamya Fawwaz, θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί επάξια μεταξύ των άλλων διαγωνιζομένων.

στρατηγικών πρωτοβουλιών της Masdar, που επισκέφτηκε την Αθήνα με στόχο την αύξηση των
ελληνικών συμμετοχών
«Πιστεύουμε ότι η καινοτομία μπορεί να προέλθει από οπουδήποτε» είπε στην εκδήλωση παρουσίασης του βραβείου στην Αθήνα.
«Η Ελλάδα είναι ένα μέρος όπου γίνονται αξιόλογες προσπάθειες στο επίπεδο της καινοτομίας και της βιωσιμότητας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή από εδώ και πέρα και για αυτό καλούμε τις ελληνικές επιχειρήσεις και ΜΚΟ να καταθέσουν τις αιτήσεις τους έως τις 23 Ιουνίου. Η Ελλάδα θα μπορούσε να συμμετάσχει -για παράδειγμα- με έργα για τη διαχείριση νερού, την προστασία του περιβάλλοντος, τα τρόφιμα και την γεωργία».
Το μυστικό για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι «τα μετρήσιμα αποτελέσματα».
Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν επιχειρήσεις- κυρίως μικρομεσαίες- και ΜΚΟ που έχουν αναπτύξει καινοτόμες λύσεις στους τομείς της Υγείας, της Διατροφικής Ασφάλειας, της Ενέργειας, του Νερού και της Δράσης για το Κλίμα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η αίτηση είναι η λύση να έχει δοκιμαστεί στην πραγματική οικονομία, να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα και να είναι οικονομικά βιώσιμη.
Παράλληλα με τα βραβεία για τις επιχειρήσεις, υπάρχει και ένας διαγωνισμός για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου δίνεται το βραβείο «Διεθνών Σχολείων.»
Μέχρι σήμερα, το Zayed Sustainability Prize έχει επιβραβεύσει 128 πρότζεκτ. Τα βραβεία απονέμονται κάθε Ιανουάριο, σε μία τελετή που συγκεντρώνει δεκάδες αρχηγούς κρατών και πάνω από 50.000 επισκέπτες.
Με στόχο την αύξηση των ελληνικών συμμετοχών, στο πλαίσιο και τις ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αντιπροσωπεία του βραβείου με επικεφαλής την Δρ. Lamya Fawwaz πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων στα υπουργεία Παιδείας, Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, η ομάδα του Zayed Sustainability Prize παρουσίασε καινοτομίες προηγούμενων νικητών και παρείχε καθοδήγηση σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, εξερευνώντας παράλληλα ευκαιρίες συνεργασίας που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στους επόμενους κύκλους του βραβείου.
Διαβάστε ακόμη:
Η Ελλάδα «σβήνει» χρέη: Πρωταθλήτρια Ευρώπης και με «σήμα» από ΔΝΤ και Πιερρακάκη (γράφημα)
Στην 4η θέση στην Ευρώπη η Ελλάδα για τα ταξίδια των Ευρωπαίων μέχρι τον Σεπτέμβριο (γραφήματα)
Πόσο αυξήθηκαν ενοίκια και τιμές πώλησης των σπιτιών κοντά στους σταθμούς του μετρό στη Θεσσαλονίκη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα