Με αρκετές ενστάσεις εκ μέρους των σούπερ μάρκετ για τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας συνοδεύτηκε η επίσημη πρώτη δημόσια εμφάνιση του συλλογικού οργάνου που σχημάτισαν μέσα στο καλοκαίρι.

Τις μεγαλύτερες ενστάσεις συγκεντρώνει το μέτρο για την κοινοποίηση των τιμοκαταλόγων των προμηθευτών ώστε τα ελεγκτικά κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ να μπορούν να κάνουν άμεσα ελέγχους για πιθανή παραβίαση της νομοθεσίας περί αθέμιτης κερδοφορίας. Και τούτο διότι οι αλυσίδες θεωρούν ότι αφενός οι ίδιες «εργαλειοποιούνται» προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στους προμηθευτές και αφετέρου θα επιφορτιστούν με ακόμα μεγαλύτερο όγκο πολύπλοκων γραφειοκρατικών εργασιών, που αποτελεί έξτρα κόστος αλλά τις θέτει υπεύθυνες έναντι οποιουδήποτε λάθος μπορεί να συμβεί.

Κάτι που υπογράμμισαν στον υπουργό κατά τη μαραθώνια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο υπουργείο Ανάπτυξης, στην οποία μάλιστα παρευρέθηκε σύσσωμο το ΔΣ της νεοσυσταθείσας Ένωσης Σούπερ Μάρκετ υπό την Προεδρία του κ. Αριστοτέλη Παντελιάδη της METRO ΑΕΒΕ και την αντιπροεδρία του κ. Γιάννη Μασούτη, της ομώνυμης αλυσίδας.

Πρόταση τους είναι τη διαδικασία να την εκτελούν οι ίδιοι οι προμηθευτές, οι οποίοι θα είναι και υπόλογοι έναντι του υπουργείου και των ελεγκτικών κλιμακίων.

Νωρίτερα, το μεσημέρι είχε προηγηθεί εκδήλωση για τη δημόσια παρουσίαση της Ένωσης, παρουσία αρκετών υπουργών της κυβέρνησης αλλά και εκπροσώπων των βασικών προμηθευτών τους με κυριότερο τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχάνων Τροφίμων κ. Ιωάννη Γιώτη.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης τα μέλη του ΔΣ, συζητώντας με δημοσιογράφους, εξέφραζαν αμφιβολίες για το κατά πόσο τα μέτρα θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα της ανάσχεσης του πληθωρισμού των τροφίμων εκφράζοντας μάλιστα πως και το μέτρο του «καλαθιού του νοικοκυριού» έχει «ξεφουσκώσει».

Η πρώτη δημόσια παρουσίαση

Η ΕΣΕ ιδρύθηκε το 2023, με ιδρυτικά μέλη τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, με το Διοικητικό Συμβούλιο να αποτελείται από τον Αριστοτέλη Παντελιάδη, πρόεδρο Δ.Σ., τον Γιάννη Μασούτη, αντιπρόεδρο Δ.Σ., τον Κωνσταντίνο Μαυροειδή, γραμματέα, τον Νίκο Λαβίδα, ταμία, και τους Λάμπρο Παπακοσμά και Martin Brandenburger, μέλη. Γενικός διευθυντής έχει οριστεί ο κ. Απόστολος Πεταλάς, ο οποίος έχει αναλάβει και την εκπροσώπηση της Ένωσης.

Το «παρών» στη χθεσινή εκδήλωση για την πρώτη δημόσια παρουσίαση της Ένωσης έδωσαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, όπου όλοι αναγνώρισαν την αναγκαιότητα της δημιουργίας της ΕΣΕ και τόνισαν μάλιστα πως θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί νωρίτερα.

Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος Δ.Σ. ΕΣΕ, δήλωσε: «Η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας εκπροσωπεί μικρές και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο και υπεύθυνο θεσμικό φορέα του λιανεμπορίου τροφίμων, χρήσιμο στην ελληνική κοινωνία, την οικονομία, τους καταναλωτές, τη δημόσια διοίκηση, τον κλάδο και τα μέλη του». Στη συνέχεια, ο Ιωάννης Μασούτης, αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΣΕ, ανέφερε: «Η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας δημιουργήθηκε για να στηρίξει τον κλάδο μας και να διασφαλίσει ένα περιβάλλον νόμιμου, ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού στον τομέα τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών».

«Μύθοι» και αποτύπωμα

Από την πλευρά του, ο κ. Πεταλάς στάθηκε στους «μύθους για τον κλάδο, που δεν ισχύουν», όπως είπε: την έλλειψη ανταγωνισμού και την υπερβολική κερδοφορία. Συγκεκριμένα, τόνισε πως ο ανταγωνισμός στον κλάδο είναι πολύ έντονος, καθώς υπάρχουν πάνω από 60 αλυσίδες, καμία εξ αυτών δεν έχει «σημαντική δύναμη στην αγορά», δεν υπάρχουν εμπορικές συνεργασίες ή συμμετοχές μεταξύ των παικτών και ο καταναλωτής έχει πληθώρα επιλογών. Όσον αφορά την κερδοφορία του κλάδου, σημείωσε πως στην πραγματικότητα είναι χαμηλή, με ραγδαία φθίνουσα πορεία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, η κερδοφορία για τις tοp 10 αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα μόλις και άγγιξε το 2,2% του συνολικού τζίρου το 2021, ενώ για το 2022 εκτιμάται πως ολίσθησε στο 1,5%, εξαιτίας και των πληθωριστικών πιέσεων και της απορρόφησης σημαντικών μερών των ανατιμήσεων.

Ακόμη, ο κ. Πεταλάς παρουσίασε κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου των σούπερ μάρκετ. Όπως σημείωσε, ο συνολικός κύκλος εργασιών ξεπερνά τα 150 δισ. ευρώ, με τις αλυσίδες να αποδίδουν πάνω από 24 δισ. ευρώ σε ΦΠΑ. Ο κλάδος απασχολεί άμεσα 100 χιλιάδες εργαζομένους, με τις εργοδοτικές εισφορές να ξεπερνούν το 1,4 δισ. ευρώ και τις εργοδοτικές εισφορές τα 600 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των καταστημάτων ανέρχεται σε 3.800, ενώ οι ετήσιες επενδύσεις του κλάδου ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από τα συνολικά κέρδη της αγοράς. Τέλος, η συμβολή στο ΑΕΠ ανέρχεται σε 3,8% του ΑΕΠ.

Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας: Αναγκαία η συνεργασία με την Πολιτεία

Φιλοδοξώντας να αποτελέσει έναν αξιόπιστο και υπεύθυνο θεσμικό φορέα του λιανεμπορίου τροφίμων, χρήσιμο στην ελληνική κοινωνία, την οικονομία, τους καταναλωτές, τη Δημόσια Διοίκηση, τον κλάδο και τα μέλη της, η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) διοργάνωσε την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου ειδική εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση των στόχων της.

Η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας συστάθηκε τον Μάιο 2023, με ιδρυτικά μέλη τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στη χώρα, με το Διοικητικό Συμβούλιο να αποτελείται από τον Αριστοτέλη Παντελιάδη (πρόεδρο ΔΣ), τον Ιωάννη Μασούτη (αντιπρόεδρο ΔΣ), τον Κωνσταντίνο Μαυροειδή (γραμματέα), τον Νίκο Λαβίδα (ταμία) και τους Λάμπρο Παπακοσμά και Martin Brandenburger (μέλη). Γενικός διευθυντής της Ένωσης έχει οριστεί ο Απόστολος Πεταλάς.

Αναφερόμενος στη σύσταση της ΕΣΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας σημείωσε ότι «η σύσταση της Ένωσης άργησε πολύ. Έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι έγινε σε μία χρονική στιγμή που είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας και των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να διασφαλιστούν προσιτές τιμές στους καταναλωτές.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι τα σούπερ μάρκετ αποτελούν παράθυρο ελπίδας για πολλά ελληνικά παραγόμενα προϊόντα. Μάλιστα, τόνισε ότι στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις να τοποθετούν τα προϊόντα τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Κατά τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με την Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος διευκρινίστηκε ότι τα σούπερ μάρκετ θα είναι υπεύθυνα για την τοποθέτηση της ειδικής σήμανσης στο ράφι, η οποία θα ενημερώνει το καταναλωτή ότι το συγκεκριμένο προϊόν έχει μείωση τιμής κατά τουλάχιστον 5%, για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον 6 μηνών

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας εστίασε στο γεγονός ότι τα σούπερ μάρκετ διασφαλίζουν στον καταναλωτή ποικιλία ποιοτικών προϊόντων σε προσιτές τιμές.

Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα των οργανωμένων αλυσίδων λιανεμπορίου δείχνουν ότι τα περιθώρια κέρδους έχουν μειωθεί, διότι οι επιχειρήσεις του κλάδου στήριξαν τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού», για τη διασφάλιση των καλύτερων δυνατών τιμών σε βασικά προϊόντα.

Απευθυνόμενος στα μέλη της Ένωσης, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν μαζικοί έλεγχοι σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ προανήγγειλε ότι θα επιβληθούν υψηλά πρόστιμα σε επιχειρήσεις που δεν σεβάστηκαν τον νόμο και αποκόμισαν μεγαλύτερο κέρδος.

Από την πλευρά του, ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος ΔΣ ΕΣΕ, σε σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας εκπροσωπεί μικρές και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο και υπεύθυνο θεσμικό φορέα του λιανεμπορίου τροφίμων. «Προσέχουμε πάρα πολύ να τηρούμε τους κανόνες του ανταγωνισμού» σημείωσε ο κ. Παντελιάδης και συμπλήρωσε: «Θέλουμε συνεργασία με όλα τα υπουργεία. Πιστεύουμε στον διάλογο και στην ισχύ της λογικής». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην στενή συνεργασίας της Ένωσης με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, το οποίο, παραμένοντας ανεξάρτητο, συνεχίζει την επιστημονική έρευνα και εκπόνηση μελετών για τα τρέχοντα και αναδυόμενα θέματα του λιανεμπορίου.

Στη συνέχεια, ο Ιωάννης Μασούτης, αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΣΕ, ανέφερε: «Η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας δημιουργήθηκε για να στηρίξει τον κλάδο μας και να διασφαλίσει ένα περιβάλλον νόμιμου, ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού στον τομέα τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών».

Ο Απόστολος Πεταλάς, γενικός διευθυντής ΕΣΕ, ανέφερε: «Η θετική ψυχολογία της αγοράς επιδρά σημαντικά στην προοπτική της οικονομίας. Η ΕΣΕ και τα μέλη της, σε συνεργασία με τις αρχές και τους θεσμικούς φορείς, μπορούμε να συμβάλλουμε στη συνεχή βελτίωση της ψυχολογίας και της οικονομίας στη χώρα μας». Σύμφωνα με τον κ. Πεταλά, ο κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών είναι υψηλής σημασίας για την εθνική οικονομία. Στα σούπερ μάρκετ σήμερα απασχολούνται περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι, ενώ ο κύκλος εργασιών τους ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται το νέο «λαϊκό» τιμολόγιο ρεύματος με διεύρυνση των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου

Εργασιακό νομοσχέδιο: Ψηφίζεται στη Βουλή – Τι πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες

Κασσελάκης: Ήμουν κουρασμένος, δεν ξέρω καλά ελληνικά, λέει για το… «τουρκικό κρατίδιο» της Κύπρου (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ