Σε αιφνίδιο επιτόπιο έλεγχο στον κλάδο παραγωγής/εισαγωγής και διάθεσης ζύθου και αλκοολούχων ποτών προχώρησαν σήμερα κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας και καταγγελίας που υποβλήθηκε αναφορικά με αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney η καταγγελία που εκκρεμεί έχει γίνει από μικροζυθοποιία έναντι ενός εκ των βασικών “παικτών” στην αγορά μπύρας. Παράλληλα η Επιτροπή Ανταγωνισμού θέλει να εξετάσει τις πρακτικές που χρησιμοποιούν εταιρείες που εκτός της παραγωγής των δικών τους προϊόντων αναλαμβάνουν πλέον και τη διανομή προϊόντων “τρίτων” με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ίσως αυτό της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας που πλέον διανέμει τα προϊόντα της Baccardi αλλά και της Coca Cola 3Ε που έχει αναλάβει την αντιπροσώπευση και διανομή των εμβληματικών σημάτων μπύρας Corona, Stella Artois, Bud, Beck’s, κ.α. στην ελληνική αγορά της AB InBev.

Πληροφορίες του newmoney αναφέρουν πως ελεγκτικά κλιμάκια επισκέφθηκαν τα κεντρικά των μεγαλύτερων βιομηχανιών ζυθοποιίας στη χώρα καθώς και των μεγαλύτερων εταιρειών που αντιπροσωπεύουν και διανέμουν αλκοολούχα ποτά. Τα ελεγκτικά κλιμάκια άντλησαν μεταξύ άλλων στοιχεία αλληλογραφίας και σειράς ηλεκτρονικών αρχείων προκειμένου να διερευνηθούν ενδελεχώς.

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού πάντως διευκρινίζει ότι «η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην ερευνώμενη αγορά και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας».

Καταλήγει δε πως «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) ή άλλως, και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν μετέρχονται αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011 και 101/102 ΣΛΕΕ».

Διαβάστε ακόμη

Γιατί οι «Big 4» επενδύουν στη δημιουργία εξειδικευμένων hubs στην επαρχία

Η «κυβέρνηση λεκές» και τα… δύο γεύματα, η μάχη του Μαρκόπουλου, ο Μεγάλου, τα stress test και ο Γκραμένια

Ασπασία Λεβέντη: Στο σφυρί διαμέρισμα αξίας €2,7 εκατ. στην Ηρώδου Αττικού για €100.000 (pics)