Επιχειρήσεις

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιφνίδιος έλεγχος σε φαρμακευτικές

  • newsroom


Ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού πραγματοποιήθηκε αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης

Αιφνίδιο επιτόπιο έλεγχο σε εταιρείες παραγωγής και προμήθειας φαρμακευτικών προϊόντων πραγματοποίησαν σήμερα κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού («ΕΑ»), σε συνέχεια των δράσεών της σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, προέβη σήμερα στη διενέργεια αιφνίδιου επιτόπιου ελέγχου σε επιχείρηση στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας στις αγορές παραγωγής και προμήθειας φαρμακευτικών προϊόντων, αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης.

Ο εν λόγω αιφνιδιαστικός έλεγχος αποτελεί ένα προκαταρκτικό βήμα στο πλαίσιο έρευνας της Ε.Α. για τον εντοπισμό αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011.

Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η ΕΑ, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν εφαρμόζουν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ.

Διαβάστε ακόμα: 

Στο 1,1 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια από μορατόρια 17 δισ. – Ισχυρή αρωγή από το «Γέφυρα 1»

Έρευνα: Τεχνολογία θα επιτρέπει να φοριούνται ξανά οι μάσκες μιας χρήσης

Ηλεκτρικά Vs plug-in υβριδικά αυτοκίνητα: Αυτές είναι οι βασικές διαφορές τους