Επιχειρήσεις

Εστίαση: Μπαράζ αιτήσεων για την επιδότηση – Οι ημερομηνίες και οι δικαιούχοι (vid)

  • newsroom


Τα ποσά της επιδότησης και οι επιλέξιμοι ΚΑΔ

Μαζική ήταν ανταπόκριση των επιχειρηματιών της εστίασης οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης κεφαλαίου κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών.

Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 14 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία άνοιξε η σχετική πλατφόρμα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 5.000 αιτήσεις από επιχειρηματίες του κλάδου. Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι 35.000 επιχειρήσεις θα λάβουν τη σχετική επιδότηση.

Ποιες επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα ένταξης

• Οι επιχειρήσεις που παρουσίασαν μείωση ετήσιου τζίρου το 2020, σε σχέση με το 2019, μεγαλύτερη ή ίση του 30%.

• Όσες είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

• Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019, για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας τους σε σχέση με το 2020.

• Επιχειρήσεις εστίασης που έκαναν έναρξη το 2019 αλλά δεν είχαν έσοδα μέσα στη χρονιά θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση.

• Επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση.

Οι επιλέξιμοι ΚΑΔ

Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις εστίασης, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίες θα πρέπει να δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους ΚΑΔ:

56.10: Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης,
56.21: Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις,
56.29.20: Άλλες υπηρεσίες εστίασης,
56.30: Δραστηριότητες παροχής ποτών.

Το ύψος της επιδότησης

Το ποσό της επιδότησης για κάθε επιχείρηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021.

Επίσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021.

Οι ημερομηνίες – «κλειδιά»

Οι αιτήσεις των επιχειρήσεων θα υποβάλλονται μέχρι τις 31 Ιουλίου, στην πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων www.ependyseis, ενώ τα σχετικά τιμολόγια και αποδείξεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Η πλατφόρμα θα εμφανίζει το ποσό που δικαιούται κάθε δικαιούχος, ώστε όποιος θεωρεί ότι δεν μπορεί να το καλύψει να ζητά μικρότερη ενίσχυση.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΒΕΕ απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Ανάπτυξης σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, για αναδιανομή των κονδυλίων που μπορεί μείνουν αδιάθετα από το πρόγραμμα της εστίασης, με δεύτερο κύκλο ο όποιος όμως να θέτει ως κριτήριο επιλεξιμότητας πτώση τζίρου κατά 20%.

Διαβάστε ακόμα:

Εβδομάδα πληρωμών από υπ. Εργασίας, ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Τις επόμενες ημέρες η ενεργοποίηση του μέτρου – Οι δικαιούχοι

Μεσανατολικό: Καταιγισμός βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας – Σχεδόν 200 νεκροί σε μια εβδομάδα