Άμεσα αναμένεται να τρέξουν οι αξιολογήσεις και οι εγκρίσεις των αιτήσεων των επιχειρήσεων της εστίασης που εντάσσονται στη δράση επιδότησης ύψους 330 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε χθες. Με βάση αυτή περίπου 34.000 επιχειρήσεις απ’ τις 77.000 συνολικά που έχει ο κλάδος αναμένεται να λάβουν μία σημαντική ενίσχυση που θα φθάνει το 7% του ετήσιου τζίρου τους και ως το ποσό των 100.000 ευρώ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως κεφάλαιο κίνησης για τα πρώτα έξοδα που απαιτούνται κατά την επαναλειτουργία τους. Δικαίωμα για την επιδότηση θα έχουν και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ. Επίσης θα έχουν δικαίωμα και οι επιχειρήσεις που μπορεί να μην έχουν ως κύριο ΚΑΔ αυτόν της εστίασης, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους προέρχεται απ’ αυτόν.

Αν και ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα κληθούν να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, που είναι κλειστές επί πέντε συναπτούς μήνες, βούληση της κυβέρνησης και του υπ. Ανάπτυξης, που «τρέχει» τη δράση μέσω του ΕΠΑνΕκ, είναι να ανοίξει γρήγορα η σχετική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr) και να ακολουθηθεί μία τάχιστη διαδικασία αιτήσεων, αξιολογήσεων και εγκρίσεων. Στόχος είναι οι περισσότερες, αν όχι όλες οι επιχειρήσεις, να λάβουν τα κεφάλαια της ενίσχυσης πριν το Πάσχα, οπότε και εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να επαναλειτουργήσει και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Κάτι βέβαια που θα κριθεί απ’ την εξέλιξη της πανδημίας κατά τη διάρκεια του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς και των σχολείων που προηγούνται.

Επίσης πολύ σημαντική θεωρείται η πρόβλεψη η δράση να παραμείνει ανοικτή ως τις 31 Ιουλίου προκειμένου και να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτή και εποχικές επιχειρήσεις, σε τουριστικούς προορισμούς.

Δικαιούχοι

Βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί μία επιχείρηση της εστίασης στη Δράση είναι να έχει δηλώσει απώλεια τζίρου 30% και πάνω το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που συστάθηκαν εντός του 2019 η σύγκριση θα γίνει με βάση τον ίδιο αριθμό ημερών που λειτούργησε η επιχείρηση κατά την πρώτη χρήση. Οι επιχειρήσεις δε που συστάθηκαν εντός του 2020 αυτοδικαίως εντάσσονται στη Δράση και άρα έχουν πρόσβαση στην επιδότηση.

Σύμφωνα με τη Δράση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν αναλώσει την επιχορήγηση ως το τέλος της χρονιάς, κάτι που θα ελεγχθεί απ’ τις Αρχές με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα έξοδα που οι επιχειρήσεις θα δηλώσουν.

Σε ποιες περιπτώσεις θα ζητηθούν πίσω τα χρήματα

Στην περίπτωση που δεν αναλωθούν τα Κεφάλαια ως το τέλος της χρονιάς τότε θα ζητηθεί η επιστροφή τους. Επίσης θα ζητηθούν πίσω εφόσον διαπιστωθεί ότι:

α) το ποσό της ενίσχυσης υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών για “αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας”, «Λοιπές εισαγωγές εκτός επενδυτικών αγαθών (πάγια)» και «ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών» στο έντυπο των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021 (κωδικοί 361,363, 364)

β) το άθροισμα του ποσού της χρηματοδότησης που έχει λάβει η επιχείρηση απ’ το Κράτος απ’ τη συγκεκριμένη αλλά και από άλλες δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν απ’ την πανδημία υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον κωδικό 367 («Σύνολο Φορολογητέων Εισροών») των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021

Επιδοτήσεις για προμήθεια μηχανημάτων καθαρισμού αέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα αναμένεται να «τρέξει» και Δράση για την επιδότηση απόκτησης μηχανημάτων καθαρισμού αέρα για τον κλάδο της εστίασης αλλά και τους χώρους εστίασης των καταλυμάτων. Η χρηματοδότηση θα γίνει και πάλι μέσω ανακατανομής αδιάθετων Κεφαλαίων του ΕΣΠΑ με τον προϋπολογισμό της συγκεκριμένης Δράσης να κινείται μεταξύ 60 και 80 εκατ. ευρώ.

Ως 28 Απρίλη οι αιτήσεις για τα θερμαντικά σώματα

Παράλληλα «τρέχει» και η Δράση επιδότησης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικών χώρων προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη προβλέπει την ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων εστίασης για την αγορά μίας θερμαντικής συσκευής ανά 10 τετραγωνικά μέτρα νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου και έως 100 ευρώ εκάστη (χωρίς ΦΠΑ). Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά χώρο εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων πρέπει να έχουν υποβληθεί στο https://heating-devices.mindev.gov.gr/login ως τις 28 Απριλίου.

 

Διαβάστε ακόμη:

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα επιδότησης στην εστίαση – Ποιοι οι δικαιούχοι

Με νέα δεδομένα το φετινό «ραντεβού» με την Εφορία – Τι αλλάζει σε τεκμήρια, αποδείξεις, προκαταβολή φόρου (Vid)

Πρακτορεία ΟΠΑΠ: Πότε αναμένεται να λειτουργήσουν ξανά – Τα σενάρια που εξετάζονται