Tο 1996 ο Κινέζος μηχανικός Hui Ka Yan ο οποίος έβλεπε την Κίνα να αλλάζει αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα. Η μεγάλη αστικοποίηση και η ραγδαία άνοδος της κινεζικής μεσαίας τάξης είχε δημιουργήσει μια μεγάλη ανάγκη και ταυτόχρονο μια «χρυσή» ευκαιρία. Ο Hui Ka Yan ίδρυσε την δική του κατασκευαστική. Mε έδρα την Γκουαντζού η εταιρία που αρχικά ονομάστηκε Hengda Group ξεκίνησε με μικρά βήματα, αναλαμβάνοντας μικρές κατοικίες με φτηνές τιμές στην περιοχή. H Hengda μετονομάστηκε σε Evergrande Group, μπήκε στο χρηματιστήριο το 2009 και, με όπλο το δανεισμό, εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη κατασκευαστική real estate της Kίνας.  Oι καιροί όμως αλλάζουν. Σήμερα ο κινεζικός κολοσσός απειλείται με χρεοκοπία λόγω αδυναμίας αποπληρωμής τόκων δανείων και απειλεί ένα μέρος του κινεζικού τραπεζικού συστήματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η εταιρεία η οποία στο παρελθόν βασίστηκε στη φθηνή χρηματοδότηση και τροφοδότησε με δανεισμό την επέκτασή της σε τομείς όπως το ποδόσφαιρο, τα ηλεκτρικά οχήματα και το φυσικό νερό, πλέον φαίνεται να ξεμένει από επιλογές που θα μπορούσαν να την απαλλάξουν από τους πιστωτές της.

Το χρέος των 309 δισ. δολ

Στα τέλη Ιουνίου, η Evergrande είχε σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια γιουάν (309 δισεκατομμύρια δολάρια) χρέη στον ισολογισμό της, συν ένα άγνωστο ποσό οφειλών εκτός ισολογισμού. Η εταιρία κολοσσός στα ακίνητα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας δραματικής αναδιάρθρωσης του χρέους ή ακόμη και πτώχευσης, πιστεύουν πολλοί επενδυτές. Μια χρεοκοπία θα ισοδυναμούσε με οικονομικό τσουνάμι ή όπως έλεγαν ορισμένοι αναλυτές, «η νέα Lehman Brothers της Κίνας». Οι υποχρεώσεις της Evergande ισοδυναμούν με περίπου 2% του ΑΕΠ της Κίνας. Έχει περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους, οι οποίοι οι ίδιοι και πολλές από τις οικογένειές τους έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια γιουάν στα WMP της εταιρείας. Η εταιρεία έχει πάνω από 800 έργα υπό κατασκευή, περισσότερα από τα μισά από αυτά σταμάτησαν λόγω της ταμειακής της κατάρρευσης.

Τα δύο λάθη

Δύο βασικά λάθη φαίνεται πως έχει κάνει η Evergrande όπως επισήμανε πρόσφατα το CNBC. Το πρώτο βασικό λάθος είναι ότι ο γίγαντας της ακίνητης περιουσίας έχει δανειστεί υπέρογκα κεφάλαια, αναφέρει η επικεφαλής σταθερού εισοδήματος του Matthews Asia, Τερέζα Κονγκ στο CNBC. Η Evergrande, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ο πιο υπερχρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο, έχοντας πλέον υποχρεώσεις που ξεπερνά τα 300 δισ. δολάρια. Το δεύτερο είναι ότι η εταιρεία έχει μια άκρως αμφισβητούμενη εταιρική διακυβέρνηση. Έτσι, όταν υπάρχουν και τα δύο μαζί, αποτελούν ένα πραγματικό χτύπημα, δήλωσε η Κονγκ, όπου είναι επίσης διαχειριστής χαρτοφυλακίου.

Η προσπάθεια διάσωσης

Η εταιρεία προσέλαβε χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να διερευνήσουν «όλες τις εφικτές λύσεις» για να αντιμετωπίσει το ταμειακό πρόβλημα, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η εταιρεία θα εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις.
Έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι θα πουλήσει μετοχές και περιουσιακά στοιχεία, όπως επενδυτικά ακίνητα, ξενοδοχεία και άλλα ακίνητα και θα προσελκύσει επενδυτές ώστε να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαια της Evergrande και των θυγατρικών της.

Αύξηση δανείων

Με τα χρόνια, η Evergrande αντιμετώπισε πρόβλημα ρευστότητας αρκετές φορές, αλλά κάθε φορά έβρισκε λύσεις. Αυτή τη φορά, η κρίση ταμειακών ροών και εμπιστοσύνης δεν έχει προηγούμενο. Οι μετοχές της Evergrande στο Χονγκ Κονγκ έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών. Τα ομόλογά κατέρρευσαν αγγίζοντας επίπεδα αθέτησης πληρωμών. Οι παγκόσμιες εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και μία εγχώρια εταιρεία αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει το χρέος της Evergrande.

Η Evergrande χρησιμοποίησε δανεικά χρήματα για την απόκτηση γης, δανείζονται υπέρογκα ποσά για να επενδύσουν σε νέα έργα.
Το 2018, η Evergrande ανέφερε ρεκόρ κερδών 72 δισεκατομμυρίων γιουάν, αλλά ξόδεψε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια γιουάν ετησίως σε τόκους, αυτό είναι το μυστικό της αποτυχίας. Ακόμη και στις καλές χρονιές, η Evergrande είχε συνήθως αρνητικές ταμειακές ροές, με ελάχιστα διαθέσιμα για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων δανείων διάρκειας ενός έτους.

Χρέος σε κατασκευαστικές και προμηθευτές

Τον Αύγουστο του 2020, η Evergrande συνεργαζόταν με 8.441 εταιρείες . Εάν σταματήσει η ροή μετρητών της Evergrande, πολλές από αυτές τις εταιρίες θα χρεοκοπήσουν. Από τους προμηθευτές χρωμάτων έως τις εταιρείες διακόσμησης και κατασκευών, η Evergrande χρωστά περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια γιουάν (124 δισεκατομμύρια δολάρια) μέσα σε ένα έτος ενώ έχει σε μετρητά 12 με 13 δισεκ. δολάρια. Η Evergrande βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εκδόσεις ομολόγων και δανείων για να πληρώσει συνεργάτες και προμηθευτές κατασκευών.  Αρχικά, τα δάνεια ήταν κυρίως λήξης έξι μηνών με ετήσια επιτόκια 15%-16%. Τώρα τα περισσότερα φέρουν επιτόκια άνω του 20%.

Τους τελευταίους μήνες, ένας αριθμός προμηθευτών μήνυσε την Evergrande για παράβαση των συμβάσεων, αλλά τακτικά η Evergrande διευθετούσε τις υποθέσεις της. Η Evergrande προσέφερε επίσης μια επιλογή «ιδιοκτησία για χρέος» στους κατόχους τίτλων έκδοσης της.

Ο «θησαυρός» σούπερ επιστροφής

Όταν η Evergrande αναζητούσε κεφάλαια οι τράπεζες, απαιτούσαν προσωπικά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση από τα στελέχη της εταιρίας για να αντισταθμίσουν τους κινδύνους. Ενα προϊόν crowd funding εκδόθηκε από την Evergrande και ονομάστηκε «Chaoshoubao», που σημαίνει “θησαυρός σούπερ επιστροφής”. Το 2017, η Evergrande προσπάθησε να λάβει χρηματοδότηση από την κρατική China Citic Bank στο Shenzhen, η οποία ζήτησε προσωπικά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση από στελέχη της Evergrande.
Στη συνέχεια, η εταιρεία εξέδωσε Chaoshoubao στους υπαλλήλους, υποσχόμενη ετήσιο επιτόκιο 25% και επιστροφή κεφαλαίου και τόκων εντός δύο ετών. Η ελάχιστη επένδυση ήταν 3 εκατομμύρια γιουάν.

Xρεοκοπία ή διάσωση;

Ο οίκος S&P εκτιμά πως το Πεκίνο δεν θα παρέμβει «Πιστεύουμε ότι το Πεκίνο θα αναγκαστεί να παρέμβει μόνο εάν υπάρξει μια εκτεταμένη κρίση που ενέχει συστημικούς κινδύνους για την οικονομία», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης σε σημείωμα του με ημερομηνία την 20η Σεπτεμβρίου. «Η χρεοκοπία της Evergrande από μόνη της θα ήταν απίθανο να οδηγήσει σε ένα τέτοιο σενάριο», αναφέρει η S&P.

Στον αντίποδα, αναλυτές της Citigroup Inc., της Barclays Plc και της UBS Group AG εκτιμούν ότι η κρίση χρέους του ομίλου China Evergrande είναι απίθανο να γίνει η « Lehman» της Κίνας. Η Barclays υποστηρίζει ότι το περιβάλλον της αγοράς δεν είναι παρόμοιο με αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της Lehman Brothers, και η Citi αναμένει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα παρέμβουν.

Η Evergrande έχει υποχρεώσεις πάνω από 300 δισ. δολάρια. Μέχρι την Πέμπτη, καλείται να αποπληρώσει λήξεις ομολόγων ύψους 83,5 δισ. δολαρίων. Μια κατάρρευση της Evergrande θα ήταν η μεγαλύτερη δοκιμασία εδώ και πολλά χρόνια για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας, αφού πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας με βάση τις πωλήσεις.

Οι διαβεβαιώσεις του προέδρου της Evergrande

O πρόεδρος του γιγάντιου κινεζικού ομίλου ακινήτων Evergrande, ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δήλωσε στο προσωπικό του ότι ο όμιλος «θα εξέλθει σύντομα από την πιο σκοτεινή στιγμή του», ανέφερε σήμερα ένα κρατικό κινεζικό μέσο ενημέρωσης. Σε επιστολή του προς το προσωπικό με την ευκαιρία της εορτής των μέσων του φθινοπώρου, ο Hui Ka Yan, ο οποίος ίδρυσε τον όμιλο το 1996, γράφει πως έχει «την ακλόνητη πεποίθηση πως ο Evergrande θα είναι σε θέση να εξέλθει σύντομα από την πιο σκοτεινή στιγμή του», αναφέρει η οικονομική εφημερίδα αναφοράς Securities Times.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως τα εργοτάξια θα επαναλειτουργήσουν πλήρως ώστε να επιτευχθεί ο κύριος στόχος: να υπάρξει εγγύηση της παράδοσης των κτιρίων και «να δοθεί μια απάντηση στους αγοραστές, τους επενδυτές, τους εταίρους και τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς». Ωστόσο δεν επεκτάθηκε για το πώς η εταιρεία θα επιτύχει αυτούς τους στόχους.

 

Διαβάστε ακόμη

«Crash test» σε όλες τις ρυθμίσεις για τα χρέη προς την εφορία

Το Καλό Λιβάδι μετονομάζεται σε «χρυσό», το plan B για την Atticabank, το καζίνο της Κρήτης, ο (άφαντος) Κυριακούλης και η μαρίνα της Ιτέας

efood: Aπό το απόλυτο success story στην «ψηφιακή» διαμαρτυρία και την πρώτη εταιρική κρίση