νδυνάμωση της σχέσης με τους εργαζομένους και ένα σημαντικό εργαλείο για την προσέλκυση και τη διακράτηση ικανών στελεχών αποτελεί η ίδρυση Επαγγελματικού Ταμείου από τις επιχειρήσεις, τόνισε η Μαρία Φατζικμανώλη, βοηθός γενική διευθύντρια, επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού της Intrum Ελλάδος και μέλος της διοικητικής ομάδας ΗR του πολυεθνικού Ομίλου Intrum, στο 3ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Η Intrum Eλλάδος είναι η πρώτη εταιρεία από τον αναπτυσσόμενο κλάδο των εταιρειών διαχείρισης που προχώρησε σε ίδρυση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) για τους εργαζομένους της. Όπως εξήγησε η κυρία Φατζικμανώλη, η απόφαση για την ίδρυση του Ταμείου ήταν εύκολη καθώς, από τη μία πλευρά, λόγω της διεθνούς εμπειρίας του Ομίλου, ήταν γνωστά τα πλεονεκτήματα του θεσμού και από την άλλη, ο θεσμός είναι απόλυτα συνυφασμένος με τις στρατηγικές προτεραιότητες της Intrum.

Η εταιρεία δίνει μεγάλη έμφαση στο χτίσιμο μακροχρόνιας σχέσης εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα και πολύ περισσότερο με τους εργαζομένους της και ακριβώς η επένδυση σε ένα ΤΕΑ είναι μια από τις πιο ισχυρές έμπρακτες αποδείξεις μακροχρόνιας δέσμευσης εργοδότη που σέβεται και δίνει αξία στους εργαζομένους του, σημείωσε. Πρόσθεσε ότι προτεραιότητα της Intrum είναι να αποτελεί εργοδότη επιλογής για τους ανθρώπους που απασχολεί, προσφέροντάς συνολικά θετική εμπειρία εργαζομένου με ελκυστικό πακέτο παροχών, πέρα από τα συνήθη.

Η κυρία Φατζικμανώλη αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του θεσμού για μια επιχείρηση, καθώς το ΤΕΑ μέσα από τα κίνητρα που παρέχει, είναι σημαντικό εργαλείο προσέλκυσης και διακράτησης ικανών στελεχών, αλλά ακόμη και επαναπατρισμού στελεχών. «Από την εμπειρία μας, και δεδομένου ότι ο θεσμός των ΤΕΑ είναι αρκετά ανεπτυγμένος σε άλλες χώρες, η ίδια η ύπαρξη αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς δικαιωμάτων μεταξύ των ΤΕΑ σε διεθνές επίπεδο κάνει την απόφαση ενός στελέχους που θέλει να επιστρέψει στη χώρα πλέον πιο εύκολη», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι σημαντικό όφελος είναι η αίσθηση εργασιακής ασφάλειας και ισορροπίας που δίνει ένα ΤΕΑ λόγω του μακροπρόθεσμου ορίζοντα που εξ ορισμού έχει αλλά και του γεγονότος ότι λειτουργεί κ διοικείται με την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων.

Ειδικά για την Intrum, ως νέα εταιρεία σε έναν κλάδο που άρχισε πρόσφατα να αναπτύσσεται, τα οφέλη είναι ακόμη περισσότερα αφού υπάρχει ένα πρόσθετο κίνητρο για την προσέλκυση των καλύτερων στελεχών της αγοράς.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής HR της Intrum Ελλάδος, η υποδοχή από πλευράς των εργαζομένων της εταιρείας είναι πολύ θετική αφού περίπου το 95% των δικαιούχων είναι ήδη μέλη, με την πλειοψηφία τους να συμμετέχει ενεργά μέσω τακτικών ή/και έκτακτων εισφορών, μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Ταμείου.

Αναφερόμενη στις προκλήσεις που παρουσιάζονται για την επιτυχή λειτουργία του Ταμείου, επισήμανε ότι διαπιστώνεται περιορισμένη εξοικείωση με το θεσμό της συμπληρωματικής ασφάλισης και της αξίας που έχει, ειδικότερα σε μικρότερες ηλικίες) καθώς και επιφυλακτικότητα που υπάρχει όσον αφορά τη διαχείριση και την τύχη των χρημάτων του εργαζομένου.

Η κυρία Φατζικμανώλη υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις αυτές αντιμετωπίζονται με διαφάνεια: καταρχάς, όσο αφορά την ενημέρωση των ενδιαφερομένων – στην Intrum έγινε ενδελεχής, συστηματική και αναλυτική ενημέρωση για όλους τους δικαιούχους – και κατά δεύτερον, διαφάνεια όσο αφορά τη διακυβέρνηση και λειτουργία του ΤΕΑ, μεταξύ άλλων, για τη συμμετοχή των εργαζομένων στη διοίκηση του ΤΕΑ, την ύπαρξη ανεξάρτητων επιτροπών και διαχειριστή, τον εσωτερικό έλεγχο και τις ξεκάθαρες πολιτικές και διαδικασίες που εφαρμόζονται.

Αναφέρθηκε επίσης στη διαφανή, διαρκή και άμεση πληροφόρηση των μελών ώστε κάθε μέλος να αισθάνεται την ασφάλεια ότι έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση και έλεγχο στον ατομικό του λογαριασμό και γνωρίζει επακριβώς το ποσό που έχει συγκεντρώσει, το δικαίωμα που έχει θεμελιώσει, αλλά και την απόδοση των επενδύσεων.

Απαντώντας στο ερώτημα ποιοι είναι οι παράγοντες επιτυχίας ενός ΤΕΑ, η επικεφαλής HR της Intrum Ελλάδος τόνισε ότι πρωταρχικός παράγοντας για να υπάρχει ένα ενεργό Ταμείο που συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη μέσω των κεφαλαίων που συγκεντρώνει και των συνακόλουθων επενδύσεων, και όχι μόνο στα χαρτιά είναι να υπάρχει ευρεία και ικανή συμμετοχή των εργαζομένων.

Διαβάστε ακόμα:

Η Ουκρανία εκτοξεύει το ενεργειακό κόστος – Επί τάπητος νέα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση

Πλειστηριασμοί: Κληρώνει σήμερα για «βροχή» επώνυμων σφυριών (pics)

Ζόραν Μπογκντάνοβιτς: Τα εναλλακτικά σχέδια που καταρτίζει η Coca Cola HBC για Ρωσία – Ουκρανία