Στις παραμέτρους που έχουν δημιουργήσει εκ νέου συνθήκες αστάθειας στο οικονομικό πεδίο αλλά παράλληλα και τις ευκαιρίες ακριβώς λόγω της νέας κατάστασης αναφέρθηκε χθες ο Θεόδωρος Φέσσας, με την ιδιότητα του προέδρου της Επενδυτικής Ακινήτων Briq Properties.

Oπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι ρυθμοί ανάπτυξης λόγω των πληθωριστικών πιέσεων τους επόμενους μήνες θα επιβραδυνθούν, ενώ ειδικά η Ελλάδα έχει μπροστά κι ένα εκλογικό έτος. Οι παράγοντες αυτοί είναι «παράγοντες αστάθειας και δημιουργούν ανησυχία. Ο κλάδος των ακινήτων παραμένει μια ασφαλής επένδυση, με πιο αμυντικά χαρακτηριστικά χωρίς να έχει τεράστιες αποδόσεις και δεν συγκρίνεται με τις υπόλοιπες», ανέφερε ο κ. Φέσσας, εκτιμώντας παράλληλα ότι το μείζον ζήτημα της πανδημίας έχει υποχωρήσει σε βαρύτητα.

«Με τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις πάντως σημειώνεται μια αναστροφή της παγκοσμιοποίησης, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνονται περισσότερα στο εσωτερικό της κάθε χώρας. Πρόκειται για μια ευκαιρία, την οποία θα πρέπει να αξιοποιήσει η Ελλάδα ώστε να δημιουργήσει περισσότερη αξία από δική της παραγωγή. Επιπλέον και το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα «δώρο» για την Ελλάδα και αυτό στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε είναι να απορροφήσουμε τους πόρους».

Ο κ. Φέσσας ανέφερε ότι επί του παρόντος ουσιαστικές εκτιμήσεις, εν μέσω του ουκρανικού, για την πορεία της αγοράς το επόμενο διάστημα δεν μπορούν να γίνουν- «υπάρχουν πολλά εάν, εάν ο πόλεμος τελειώσει, τότε μπορεί να δούμε με αισιοδοξία τη νέα κατάσταση».

Η πορεία της Briq Properties ΑΕΕΑΠ

Ειδικά όσoν αφορά την Briq Properties, η εταιρεία έχοντας μακροπρόθεσμο ορίζοντα στις επενδύσεις της, διαθέτοντας επαρκή ρευστότητα και έχοντας χαμηλή έκθεση σε δανεισμό (31.12.2021: Δάνεια μείον Μετρητά προς Επενδύσεις σε Ακίνητα Net L.T.V.21,4%) «έχει τη δυνατότητα για να ανταπεξέλθει στις σημερινές συνθήκες και να συνεχίσει με υπευθυνότητα το επενδυτικό της πρόγραμμα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από τη διοίκηση.

Ο κ. Φέσσας εκτίμησε ότι η αύξηση των υλικών κατασκευής σημαίνει ότι και η αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας που αποτελείται κατά κύριο λόγο από έτοιμα κτίρια θα αυξηθεί, την ίδια στιγμή που και ο τουρισμός, με τον οποίο συνδέεται, λόγω των ξενοδοχείων, σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας, αναμένεται να πάει καλά φέτος.

Η εταιρεία δεν έχει αναλάβει μεγάλα κατασκευαστικά έργα για να επηρεαστεί σημαντικά και άμεσα από αυτές τις αυξήσεις των υλικών. Παρόλα αυτά, ο αυξανόμενος πληθωρισμός δημιουργεί αυξανόμενες ανησυχίες για τον αντίκτυπό του στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και τον κίνδυνο υπονόμευσης της τρέχουσας ανάκαμψης της χώρας, ο οποίος με τη σειρά του ενδέχεται να επηρεάσει έμμεσα και τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Briq, κ. Άννα Αποστολίδου, αναφερόμενη στο επενδυτικό πρόγραμμα της εισηγμένης ανέφερε ότι η αξία του χαρτοφυλακίου μπορεί να φτάσει εύκολα στα 150 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως και στα 200 εκατ. ευρώ με προτεραιότητα τις επενδύσεις σε  logistics, ξενοδοχεία και γραφεία. «Έχουμε μεγάλο περιθώριο για δανεισμό, γεγονός το οποίο σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε και με αύξηση του δανεισμού μας υπάρχει το περιθώριο να φθάσουμε τα 200 εκατ. ευρώ».

Βασική προτεραιότητα της εταιρείας για το 2022 είναι η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ακινήτων της μέσω επενδύσεων σε επαγγελματικά ακίνητα εισοδήματος που προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις ή/και έχουν χαρακτηριστικά που μπορούν να αποφέρουν υπεραξία στους μετόχους.

«Η εταιρεία παρακολουθεί με υπευθυνότητα τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία που ξεκίνησαν από την αύξηση των τιμών των αγαθών και υλικών λόγω της πανδημίας και έχουν ενταθεί με την δραματική αύξηση των τιμών της ενέργειας λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία» όπως επισημαίνεται σχετικά από τη διοίκηση.

Σημειωτέον ότι στις αρχές του έτους ολοκληρώθηκε η κατασκευή και παραδόθηκε στην εταιρεία ένα σύγχρονο κέντρο αποθηκών και διανομής, προδιαγραφών πυροπροστασίας κατηγορίας Ζ3 και συνολικής επιφανείας 20.797 τ.μ. στον Ασπρόπυργο Αττικής το οποίο προβλέπεται να προσφέρει σημαντικά στα μελλοντικά αποτελέσματα. «Η γη στον Ασπρόπυργο αγοράστηκε κατά μέσο όρο με 65 ευρώ το τ.μ. και τώρα ακούγονται στην περιοχή για 100 ευρώ το τ.μ.», ανέφερε η κ. Αποστολίδου για τις επενδύσεις στην περιοχή.

Ήδη στην ίδια περιοχή είναι σε εξέλιξη και επεκτάσεις κατά 4.460 τ.μ. που θα παραδοθούν στο τέλος του έτους, με δυνατότητα περαιτέρω κατασκευής στον Ασπρόπυργο 15.000 τ.μ., κι έστω κι αν είναι δεδομένος ο προβληματισμός για το κόστος των υλικών (ειδικά το σίδηρο που είναι βασικό υλικό για τις αποθήκες), είναι προς το συμφέρον της εταιρείας να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις με δεδομένη τη μεγάλη ζήτηση σε logistics.

Στο πεδίο του τουρισμού, η Briq προγραμματίζει και την επέκταση του ξενοδοχείου στην Πάρο, με σκοπό να ξεκινήσει μετά τη θερινή περίοδο σε μία επένδυση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένης της αξίας της γης.

Διαβάστε ακόμη

Τα γκάλοπ «μύρισαν» εκλογές, η Τράπεζα Αττικής πάει σε θρίλερ, νιετ Ρώσοι στη Marina Tower και το swingers party στη Θεσσαλονίκη

Πώς να αποφύγετε την ολική (φέτος) επίθεση των τεκμηρίων

Κωνσταντίνα Ευαγγελίου (SEPTONA): Επενδύει σε νέο εργοστάσιο για την παραγωγή πρώτης ύλης