Η αεροπορική εταιρεία Finnair αναστέλλει τις πτήσεις της προς την πόλη Τάρτου, που βρίσκεται στην ανατολική Εσθονία, για ένα μήνα λόγω παρεμβολών στο σύστημα GPS.

«Η Finnair θα αναστείλει τις καθημερινές της πτήσεις προς την Τάρτου της Εσθονίας, από τις 29 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου, έως ότου μια εναλλακτική λύση που δεν απαιτεί σήμα GPS, τοποθετηθεί στο αεροδρόμιο Tartu» αναφέρει η αεροπορική εταιρεία στην ανακοίνωση της.

Σύμφωνα με την εταιρεία, δύο από τις πτήσεις της την περασμένη εβδομάδα αναγκάσθηκαν να επιστρέψουν πίσω στο Ελσίνκι, αφού οι παρεμβολές στο GPS κατέστησαν αδύνατη την προσέγγιση του αεροδρομίου Τάρτου.

Στόχος μας τώρα είναι να δημιουργήσουμε μεθόδους προσέγγισης του αεροδρομίου Τάρτου που θα είναι σε θέση να προσφέρουν ασφαλείς πτήσεις χωρίς το GPS, σημείωσε η Finnair.

«Τυπικά οι παρεμβάσεις στο GPS δεν επηρεάζουν την πορεία πτήσης ή την πτητική ασφάλεια, καθώς οι πιλότοι είναι ενημερωμένοι γι αυτό και τα αεροσκάφη διαθέτουν εναλλακτικά συστήματα που χρησιμοποιούνται όταν υπάρχουν παρεμβολές στο σήμα του GPS» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η εφημερίδα Financial Times, έγραψε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας προειδοποίησαν για την αυξανόμενη απειλή να υπάρξουν αεροπορικά δυστυχήματα, εξαιτίας παρεμβολών στο διαστημικό σύστημα πλοήγησης GPS, στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, για τις οποίες κατηγορούν τη Ρωσία.

«Η κατάσταση στην περιοχή της Βαλτικής κοντά στα ρωσικά σύνορα γίνεται πολύ επικίνδυνη, για να τη λάβουμε υπ’ όψιν» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Διαβάστε ακόμη

Τιμολόγια: Χαμηλότερες τιμές ρεύματος τον Μάιο για τους καταναλωτές

Ρόμπυ Μπουρλάς (Public): Πέρυσι αρωγός στους καταναλωτές ήταν το κράτος, φέτος πρέπει να βοηθήσουμε εμείς

Πλειστηριασμοί: Βγαίνουν στο σφυρί και «σήματα» για… μπύρες (pic) 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ